Διορθωτική κίνηση Μητσοτάκη – Νέα αλβανική πρόκληση στη Βόρεια Ήπειρο
22/12/2022Σε μια νέα αλβανική πρόκληση εις βάρος της χώρας μας προχώρησε ο Πρόεδρος της γείτονος, κατά την επίσκεψη του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης, όπου κατοικείται από ομογενείς. Ο Μπαϊράμ Μπεγκάϊ αρνήθηκε να εισέλθει στο δημαρχείο, καθώς απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία, η οποία είναι αναρτημένη δίπλα στην αλβανική και την σημαία της ΕΕ. Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και στην κεντρική πλατεία του μειονοτικού χωριού Αλύκο, το οποίο επισκέφτηκε αργότερα ο Μπετγκάϊ.
Ο Αλβανός Πρόεδρος προγραμματίζονταν να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των ομογενών Μάσσιου, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου. Οι τέσσερεις ομογενείς δολοφονήθηκαν από Αλβανούς στρατιώτες τον Δεκέμβριο του 1990, όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ελλάδα, λίγο πριν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει ο “Στάλιν των Βαλκανίων”, Ενβέρ Χότζα. Το αλβανικό κράτος τους αποδίδει επισήμως τιμές ηρώων.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, λοιπόν, απαίτησε να μην υπάρχει η ελληνική σημαία δίπλα στο μνημείο των ομογενών, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση των επισήμων και των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν. Να σημειωθεί πως ο Μπετγκάϊ, πρώην Αρχηγός του αλβανικού ΓΕΕΘΑ, αποτελεί προσωπική επιλογή του Έντι Ράμα για τον προεδρικό θώκο, μόλις “ξεφορτώθηκε” τον Ιλίρ Μέτα. Ο προκάτοχος του Μπετγκάϊ είχε στραφεί εναντίον του Αλβανού πρωθυπουργού, αποκαλώντας τον “δικτάτορα” και “μαφιόζο”!
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, που είναι αναγνωρισμένη από διεθνείς συνθήκες και το ίδιο το αλβανικό κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να αναρτά την Γαλανόλευκη σε δημόσια κτίρια και εκδηλώσεις, γεγονός που μοιάζει παράδοξο να “αγνοεί” ο Αλβανός πρόεδρος! Η πρόκληση είναι ακόμα πιο σοβαρή, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη στην Αλβανία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και μία μέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο. Ο πρωθυπουργός, που συνάντησε θερμή υποδοχή από τους ομογενείς, μίλησε για τον “σεβασμό των δικαιωμάτων” της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, χωρίς να κάνει αναφορά στο επεισόδιο:
https://youtu.be/gW4EipdgDUc
Στην σκιά της επίσκεψης Μητσοτάκη
Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Χειμάρα θα μεταβεί στο Φοινίκι (όπου πραγματοποιήθηκε το επεισόδιο με τον Μπετγκάϊ) στην Δερβιτσάνη και άλλα μειονοτικά χωριά. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα χώματα της Ομογένειας, από την εποχή του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η επίσκεψη προγραμματίζονταν να γίνει στις 6 Δεκεμβρίου, μετά την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα και τελικώς ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η ακύρωση της επίσκεψης είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και αντιδράσεις εντός κύκλων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ,καθώς έβλεπαν πολιτικά κίνητρα στην ακύρωση της. Να σημειωθεί πως και η τότε επίσκεψη Μητσοτάκη είχε επισκιαστεί από ένα άλλο επεισόδιο: Ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του, είχε ισχυριστεί ότι η Ελλάδα “εξαπάτησε” την ΕΕ για να ενταχθεί στο ευρώ, δήλωση για την οποία ο Ράμα αργότερα ζήτησε “συγγνώμη”, ενώπιον του Μητσοτάκη.
Η συγκεκριμένη πολιτική δήλωση είχε αποδοθεί στον “ιδιαίτερο” χαρακτήρα του Ράμα, που συνηθίζει να προβοκάρει με δηλώσεις του. Να υπενθυμίσουμε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως είχε πραγματοποιήσει “λαθρεμπόριο εμβολίων για τον Covid” με τον τότε Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, δήλωση την οποία αργότερα απέδωσε σε “αστείο”. Τον περασμένο Ιούνιο είχε αποκαλέσει τον πρωθυπουργό της Βόρεια Μακεδονίας, πρωθυπουργό της “Δυτικής Βουλγαρίας”(!), προκαλώντας την οργή της Σόφιας.
Και πάλι η Τουρκία
Πάντως, μόνο ως “αστείο” δεν μπορεί να ιδωθεί η συμφωνία που υπέγραψε ο Ράμα με τον Ερντογάν για την προμήθεια τουρκικών drones Bayraktar, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να δηλώνει πως «είμαστε περήφανοι που είμαστε στην ίδια πλευρά και στρατηγικοί εταίροι με τον Ερντογάν». Έμμεση αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας έκανε ο Νίκος Δένδιας, στην συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του: «Πρέπει να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία δείχνει “πρεμούρα” να πουλήσει drones Bayraktar και στο Κόσοβο, εν μέσω της έντασης με το Βελιγράδι και την σερβική μειονότητα. Η Σερβία, που είναι σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού, προειδοποίησε πως «θα δοκιμαστούν οι σχέσεις της με την Τουρκία», αν ο Ερντογάν πουλήσει Bayaraktar στο Κόσοβο. Να σημειωθεί πως είναι το πιο σοβαρό επεισόδιο στις σερβοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς προηγουμένως ο Ερντογάν είχε άριστη χημεία με τον Σέρβο πρόεδρο, ενώ είχε επιδιώξει να λειτουργήσει και ως μεσολαβητής στην κρίση με το Κόσοβο.
Όλο αυτό το ντόμινο προκλήσεων γίνεται εν μέσω των προσδοκιών της Αθήνας ότι η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση θα υπογράψουν το συνυποσχετικό προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για το οποίο η κυβέρνηση Ράμα εμφανίζεται να κωλυσιεργεί. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, επανέλαβε τις παλαιότερες δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας τον “τορπιλισμό” από την Τουρκία και τον σύμμαχο της Ράμα της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες που είχε υπογράψει με τον Κώστα Καραμανλή το 2009.
Είναι ενδιαφέρον που ο βετεράνος Αλβανός πολιτικός, τον οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν “persona non grata” λόγω των σκανδάλων διαφθοράς που εμπλέκεται (την ίδια στιγμή που “κλείνουν τα μάτια” στα πολυάριθμα σκάνδαλα και τον αυταρχισμό του Ράμα) πως δήλωσε «ενοχλημένος από τον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας» και επαίνεσε την στάση της χώρας μας που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Προοπτική που περνά και από τον σεβασμό που οφείλει να δείχνει το αλβανικό κράτος προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.