Διπλή πρόκληση Ερντογάν στο Καστελόριζο – Η απάντηση Μητσοτάκη

Διπλή πρόκληση Ερντογάν – NAVTEX για Καστελόριζο και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, slpress

Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της ΕΕ προχώρησε σήμερα ο Ερντογάν, βάζοντας στα απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια του και το Καστελόριζο. Μετά την έκδοση NAVTEX, η οποία δεσμεύει περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, συμπληρώνοντας τις προκλήσεις και από αέρος.

Σύμφωνα με τη NAVTEX, από σήμερα έως και τις δύο Αυγούστου, είναι προγραμματισμένο να γίνουν σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια  ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου. Πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία πριν μερικούς μήνες είχε κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Αυτές τις ώρες, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.  Παραλλήλως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Πληροφορίες θέλουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού να κινούνται προς την περιοχή, ενώ ανακαλούνται άδειες στρατιωτικών.

Την ίδια ώρα, σε μπαράζ υπερπτήσεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου επιδίδονται τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία, μέσα σε μισή ώρα έκαναν δέκα υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή. Συγκεκριμένα, 3 ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τα 3 ακριτικά νησιά, σε ύψος από 9000 πόδια έως 29000 πόδια. Μάλιστα, σε μία περίπτωση το 1 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε χαμηλή υπέρπτηση στη Ρω στα 5000 πόδια.

Ερντογάν: Δεν θα ρωτήσω κανέναν

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν, έχοντας υπογράψει την απόφαση για τη Navtex προβλέπει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εμφανίζεται ιδιαίτερα προκλητικός, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν. «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός» φέρεται ότι είπε για να αιτιολογήσει την απόφασή του.

«Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο.

Η νέα τουρκική πρόκληση ξεδιπλώνεται, την ώρα που επισκέπτεται την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, κατά την έναρξη της συνάντησης αναφέρθηκε στις εξελίξεις.

Η απάντηση Μητσοτάκη 

«Δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης και σημείωσε:  «Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επιβεβαίωσε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτά αντικατοπτρίζονται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο και καταστήσαμε σαφέστατο προς την Τουρκία, ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Συναντήσεις και συσκέψεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, ενημέρωσε τον Μαρκ Έσπερ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα. Ο κ. Παπαγιωτόπουλος παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

H τουρκική προκλητικότητα και οι τελευταίες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξη Τσίπρα, με τον τομεάρχη της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν «η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx