ΑΝΑΛΥΣΗ

Διπλωματική κινητικότητα θέλει ο ΟΗΕ με την άτυπη Πενταμερή

Διπλωματική κινητικότητα θέλει ο ΟΗΕ με την άτυπη Πενταμερή, Κώστας Βενιζέλο
EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Βήμα-βήμα τα Ηνωμένα Έθνη θα συντηρήσουν μια προσπάθεια στο Κυπριακό μέχρι τον Οκτώβρη, όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία στα κατεχόμενα για επιλογή νέου κατοχικού ηγέτη. Στη Νέα Υόρκη, ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι μπορεί με τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη, στον οποίο θα συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι, θα επιτευχθεί μια τέτοια πρόοδο, ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο στην άτυπη Πενταμερή.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα από πλευράς του ΟΗΕ καθώς πέραν από το χάος που χωρίζει τις εκατέρωθεν θέσεις, μια συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Ταταρ, που είχε αποφασισθεί ενώπιον του κ. Γκουτέρες να γίνει με ατζέντα τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, δεν πραγματοποιήθηκε. Κι αυτό γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για καθορισμό ημερομηνίας ο Τατάρ.

Αυτό επιβεβαιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες αναγνωρίζουν στη Νέα Υόρκη, τις έχει άλλωστε βιώσει κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην περιοχή, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλος. Στη Γραμματεία, στη Νέα Υόρκη, όπως και η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο, δεν προβλέπουν να σημειώνεται αποφασιστικό βήμα κατά τη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου. Γι αυτό και επιλέγουν τη συντήρηση μιας διαδικασίας.

Είναι προφανές πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο κι άλλοι διεθνείς παίκτες, θεωρούν πως τον Οκτώβριο, όταν στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν «εκλογές», θα απομακρυνθεί ο Ερσίν Τατάρ και θα αναλάβει την ηγεσία της αποσχιστικής οντότητας, ένας «συναινετικός». Προφανώς και όσοι επενδύουν σε αυτό ξεχνούν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Άγκυρα.

Την ώρα, λοιπόν, που είναι σαφής ο προσανατολισμός και η στόχευση των Ηνωμένων Εθνών στην παρούσα φάση, γίνονται παράλληλα από τους αξιωματούχους του Οργανισμού ασκήσεις επί χάρτου. Ενόψει της άτυπης Πενταμερούς, οι προοπτικές είναι μεν περιορισμένες, ωστόσο, είναι σαφές πως διακινούνται διάφορα σενάρια, που συνδέονται με πιθανά ή και με… απίθανα ενδεχόμενα.

Τα σενάρια από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ

Πρώτο σενάριο, είναι να μην προκύψει αποτέλεσμα, να συντηρηθεί η κινητικότητα και να παραμείνει η προσπάθεια ζωντανή, πλην όμως το Κυπριακό να τεθεί εκ νέου στον αναπνευστήρα. Δεν θα ανακοινωθεί αδιέξοδο. Δεύτερο σενάριο, που δεν φαίνεται να είναι ψηλά, είναι να κηρύξει αδιέξοδο ο Γενικός Γραμματέας και να παρουσιασθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο ευνοεί η Άγκυρα, η οποία επεξεργάζεται για χρόνια φόρμουλες για αλλαγή των όρων εντολής του ΓΓ, με στρατηγική επιδίωξη την υιοθέτηση μιας απόφασης, ψηφίσματος, που θα αναιρεί το 186/64, το οποίο παραπέμπει στη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρίτο, να μην υπάρξει αποτέλεσμα στην άτυπη Πενταμερή και ο Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να εισέλθουν σε περίοδο «περισυλλογής» και να επανέλθουν όταν και όποτε τους καλέσει. Αυτό θα είναι μια στοχευμένη συντήρηση της προσπάθειας μέχρι και να διεξαχθούν οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας λογικής που αναπτύσσουν διεθνείς παίκτες, που θεωρούν ότι εάν φύγει ο Τατάρ θα αλλάξει η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό!

Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας να παρουσιάσει κάποιες ιδέες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση της τέως απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ. Βασικά, να παρουσιασθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που κατά καιρούς κατατέθηκαν και τα πλείστα δεν υλοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι προχθές οριστικοποιήθηκε η άτυπη Διάσκεψη με την επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία προσκαλεί τους εμπλεκόμενους για την άτυπη σύναξη, που χρονικά τοποθετείται στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη,

Ο Χριστοδουλίδης στην Αθήνα

Στην Αθήνα μεταβαίνει, εκτάκτως, το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της πραγματοποίησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει συνεννοηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και θα συναντηθούν το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι νωρίτερα δεν θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση καθώς προηγείται το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες σήμερα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει ως στόχο την προετοιμασία και τον συντονισμό των δυο κυβερνήσεων ενόψει της άτυπης συνόδου για το Κυπριακό. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσουν στο έκτακτο αυτό ταξίδι του, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου κι άλλοι συνεργάτες του.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν ενώπιον τους όλα τα δεδομένα και αξιολογούν όλα τα πιθανά σενάρια, που ενδεχομένως να προκύψουν στη διάρκεια της άτυπης σύναξης. Ενόψει, λοιπόν, όλων αυτών κρίθηκε αναγκαίο να διεξαχθεί μια σε βάθος συζήτηση και από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων ώστε να υπάρξει συντονισμός και δρομολόγηση δράσεων των δυο κυβερνήσεων.

Σημειώνεται συναφώς στην Κύπρο θα έλθει ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού στις αρμοδιότητες του θα συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Το ταξίδι του εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης Πενταμερούς και το Λονδίνο ξεκίνησε προετοιμασίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx