Διπλωματικό ιστό υφαίνει η Αθήνα με επισκέψεις-αστραπή του Δένδια

Αλλιώς θα διαπραγματευόταν με την Αίγυπτο αν η Ελλάδα είχε εμπλακεί στη Λιβύη, Ζαχαρίας Μίχας

Τη στιγμή που η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν «η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει» (η τουρκική Εθνοσυνέλευση κύρωσε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης), η Αθήνα πραγματοποίησε κίνηση ματ στην διπλωματική σκακιέρα με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Με τον τρόπο αυτό, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και συνάμα ενδυναμώνει το μέτωπο χωρών που συμμερίζονται τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις που δρομολογούν οι συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράτζ. O Νίκος Δένδιας αμέσως μετά από τη Λιβύη βρέθηκε στην Αίγυπτο και εν συνέχεια την Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη χθες το απόγευμα.

Είχε προηγηθεί η δήλωσή του: «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία. Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

»Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».

Επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη

Στη συνάντηση Δένδια-Χάφταρ στη Βεγγάζη μετείχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβης Λάζαρης. Όπως ήταν φυσικό, στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Η Αθήνα ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εδρεύει στη Βεγγάζη Αμπντουλάχ αλ Θάνι, κατά τη συνάντηση τους, δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη». Με τη σειρά του ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι: «Το μνημόνιο απειλεί τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Ο Έλληνας υπουργός είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος είχε επισκεφτεί προ ημερών την Αθήνα. Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αντικείμενο ακριβώς την Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης.

Αυτά έχουν προβληματίσει και την Ουάσιγκτον. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού να χρησιμοποιήσει αεροπορικά μέσα και μισθοφόρους που θα εφοδιαστεί από το εξωτερικό για να επιτεθεί στη πόλη Μισράτα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι