Διπλωματικός πυρετός για το Oruc Reis – Πως αντιδρά το Βερολίνο

Διπλωματικός πυρετός για το Oruc Reis – Πως αντιδρά το Βερολίνο

Συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων απέπλευσε τα ξημερώματα από την Τουρκία το Oruc Reis, το οποίο πλέον βρίσκεται στην επίμαχη περιοχή. Η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο, ενώ στην Αθήνα συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια αντίδρασης της ελληνικής πλευράς. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της στνεδρίασης «έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντίδραση του Βερολίνου 

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου και ο  υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη νέα ένταση που προκάλεσαν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες αναφέρθηκε και το Βερολίνο, το οποίο κάλεσε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή και με την Αθήνα και με την Άγκυρα και δηλώνοντας διαθεσιμότητα «όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, να το κάνει».

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, την ανησυχία της για την απόφαση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερείς ενέργειες δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση». Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, ο οποίος τόνισε ότι «χρειάζονται επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η νέα πρόκληση με το Oruc Reis

Η αγγελία προς ναυτιλλομένους, η οποία εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα αρχίσει τις έρευνες δίπλα στο σημείο Α, από το οποίο ορίστηκε, με βάση την τμηματική οριοθετική, η γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ. Στην περιοχή δηλαδή μεταξύ του 28ου και 30ου μεσημβρινού. Οι κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και της συνοδείας του παρακολουθούνται στενά από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, συνεδριάζει και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανακληθεί οι άδειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών όπλων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δε θα πράξει ο,τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πριν από λίγο εκδόθηκε ελληνική αντι Navtex από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου, με την οποία καταγγέλεται η παράνομη τουρκική οδηγία για τις έρευνες που θα κάνει το Oruc Reis, έως τις 23 Αυγούστου. Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Παραλλήλως επισήμανε ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κάλεσε τέλος τους ναυτιλλόμενους να την αγνοήσουν.

Που το πάει η Άγκυρα 

Στην Τουρκία, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια με αποστολή νέες έρευνες στη Μεσόγειο. Στην ιδιαίτερα προκλητική ανάρτησή του αναφέρθηκε και στο πληθυσμιακό μέγεθος της Τουρκίας, δίνοντας άλλο ένα δείγμα του πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές του.

Ο Τούρκος υπουργός έγραψε ότι το ερευνητικό σκάφος «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει», τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει: «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου». 

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και ο Τσαβούσογλου, όπως και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα». Αναφερόμενος στις κινήσεις του Ορούτς Ρέις ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι τα τουρκικά πλοία κινούνται στην περιοχή με εντολή του Ερντογάν. «Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης και αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Προκλητικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, μιλώντας στο CNN Turk, κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο,  τονίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Αθήνα, με αυτήν την συμφωνία, τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν εδώ και δυόμισι μήνες. Αναφερόμενος μάλιστα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx