Διπλωματικός σουσουδισμός από τον Δένδια στη Λιβύη
19/11/2022Αν καταλάβαμε καλά, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη (δυτική πρωτεύουσα της Λιβύης, πολιτικώς) ματαιώθηκε επειδή δεν τον υπεδέχθη στο αεροδρόμιο εκπρόσωπος του Λιβύου “προέδρου” Μένφι, αλλά η “υπουργός Εξωτερικών” της προσωρινής κυβερνήσεως της Λιβύης, Νάιλα Ελ Μανγκούς.
Πού είναι η πέτρα του σκανδάλου; Ότι η Μανγκούς είχε προσφάτως υπογράψει το μνημόνιο παραχωρήσεως στην Τουρκία δικαιωμάτων έρευνας και εξορύξεως υδρογονανθράκων, εντός της ΑΟΖ της Λιβύης, την οποία αμφισβητεί η Ελλάς, επειδή με το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 αυτή σφετερίζεται ελληνική ΑΟΖ δια της παρακάμψεως της Κρήτης. Έτσι, η Αθήνα και επιδιώκει να διαπραγματευθεί την οριοθέτηση με τη Λιβύη, ή ακόμη η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης να οριοθετηθεί κατόπιν προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των δύο κυβερνήσεων.
Πολύ σωστά, η Ελλάς καλεί την γειτονική της χώρα Λιβύη σε διαβούλευση, όπως έκαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ότι δεν αντεποκρίθηκε η Λιβύη δεν είναι πρωτοφανές, ούτε προς θάνατον! Άλλωστε και η Τουρκία δεν θέλει να ρυθμισθούν οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίον Πέλαγος, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην συζητούν οι υπουργοί Αμύνης των δύο χωρών, που διαφωνούν πλήρως επί της ουσίας – αν κι αυτή είναι υπόθεση διπλωματών και όχι υπουργών… Πολέμου.
Στην προσπάθεια εξευρέσεως μιας λύσεως ή ακόμη αποφυγής κλιμακώσεως της αντιπαραθέσεως δύο εμπολέμων, επιτρέπεται συμφωνία στα επιμέρους και συνέχιση της αντιδικίας στα γενικά ζητήματα, ως λ.χ. προσφάτως μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και Κίνας μετά των ΗΠΑ στη σύνοδο του G-20 στην Ινδονησία. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται για λόγους πρωτοκόλλου να παραμελείτε η ευκαιρία συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Λιβύης που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως προσωρινή κυβέρνηση, αν και η σχετική εξουσιοδότηση έχει προ πολλού εκπνεύσει. Στο κάτω της γραφής ισότιμος του κ. Δένδια ήταν η μαντάμ Μανγκούς, έστω και αν δεν φημίζεται δια την συνέπειά της.
Η χαμένη ευκαιρία στο αεροδρόμιο της Τριπόλεως θυμίζει την ηρωίδα του περίφημου σκιτσογράφου Φωκίωνος Δημητριάδη, της μαντάμ Σουσού, που φαίνεται να εμπνέει ακόμη την ελληνική διπλωματία: «Πτωχέ λαέ»…