Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα

Δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, Κώστας Βενιζέλος

Η Λευκωσία επενδύει στην αλληλεγγύη των εταίρων της στην ΕΕ. Η Ένωση, άλλωστε, θεωρείται το πεδίο στο οποίο έχει πλεονέκτημα έναντι της Άγκυρας. Γι’ αυτό θα αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει έμπρακτη υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την τουρκική επεκτατικότητα και την προσπάθεια της κατοχικής δύναμης να επιβάλλει νέα τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο, ζηήτησε, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας. Θεωρητικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Θα φανεί όμως στην πράξη κατά πόσο οι εταίροι μας θα επιδείξουν την αναγκαία στήριξη.

Ποια τα δεδομένα, οι δυνατότητες και οι συγκυρίες προς αξιοποίηση;

  • Οικονομικό κόστος: Διακοπή κάθε ενταξιακής οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτό θα στοιχίσει στην Άγκυρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία διανύει οικονομική κρίση.
  • Πολιτικό κόστος: Ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής, του άρθρου 42.7 της Συνθήκης για την ΕΕ. Αυτή η ρήτρα  ενεργοποιείται σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους. Τότε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να βοηθήσουν τον εταίρο τους που δέχθηκε επίθεση. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά πρέπει να ζητηθεί η ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας. Τόλμη και αποφασιστικότητα χρειάζεται.
  • Διαπλεκόμενα συμφέροντα: Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ όχι όμως του ΝΑΤΟ, έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει το διάλογο και τη συνεργασία των δυο Οργανισμών. Όπως μπλοκάρει η Τουρκία την παρουσία της Κύπρου στις κοινές συναντήσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το μπλοκάρισμα της συνεργασίας θα ενεργοποιήσει τους επηρεαζόμενους Οργανισμούς, οι οποίοι θα στραφούν αρχικά προς τη Λευκωσία, η οποία θα πρέπει να τους παραπέμψει στο πρόβλημα, που είναι η κατοχική Τουρκία.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες. Οι εξελίξεις εάν αφεθούν να προχωρήσουν στη βάση των τουρκικών σχεδιασμών θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα, που δύσκολα θα ανατραπούν στη συνέχεια. Η κατοχή της Τουρκίας θα επεκταθεί από τη ξηρά στη θάλασσα. Θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την περιοχή. Η επεκτατική αυτή κίνηση της Τουρκίας θα συνιστά απειλή και για τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος. Γι αυτό και επείγει ο καθορισμός ΑΟΖ από τις τρεις χώρες. Η μπάλα βρίσκεται προ πολλού στα πόδια της Αθήνας, που έχει αφεθεί στα φοβικά της σύνδρομα.

Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν μπλόφα της Τουρκίας ή κίνηση εκφοβισμού. Είναι, όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μια δεύτερη εισβολή. Συνιστά μια κίνηση επέκτασης της κατοχής από πλευράς της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Γι’ αυτό και θα πρέπει εδώ και τώρα να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες αποτροπής των τουρκικών ενεργειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι