Drones, ραντάρ και φράχτες στον Έβρο – Ένας χρόνος από την υβριδική επίθεση

Drones, ραντάρ και φράχτες στον Έβρο – Ένας χρόνος από την υβριδική επίθεση, Βαγγέλης Σαρακινός

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την πρωτοφανή υβριδική επίθεση των Τούρκων στον Έβρο με τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα μοναδικά χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Έβρος κράτησε χάρη στην άμεση αντίδραση του Στρατού, της Αστυνομίας και εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι απέτρεψαν την εισβολή των αμάχων, παρά την καταφανή υποστήριξη τους από Τούρκους στρατοχωροφύλακες και παραστρατιωτικές ομάδες.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν προσωπικά υπέστησαν τότε ένα επίσης πρωτοφανές πλήγμα γοήτρου, ενώ η διεθνοποίηση της απειλής, με την επίσκεψη στην ακριτική περιοχή και κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενίσχυσε την ιδέα ότι η προστασία των ελληνικών συνόρων είναι προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Από τότε μέχρι σήμερα συνέβησαν, ωστόσο, πολλά.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών του προς την Ελλάδα μεταφέροντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οδηγώντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Προκλήσεις που τις συνεχίζει ακόμα και σήμερα, παρά την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας, μετά από πιέσεις των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας.

Τουρκικά “μάτια” στον Έβρο

Τι άλλαξε όμως από τότε μέχρι σήμερα στον Έβρο;  Η Ελλάδα προχώρησε στν επέκταση του φράχτη, ο οποίος καλύπτει σήερα σχεδόν το σύνολο των χερσαίων συνόρων, όπου βεβαίως  το επέτρεπε ο ρους του ποταμού, η μορφολογία του εδάφους και η συνοριογραμμή. Παραλλήλως, οι αστυνομικοί περιπολούν με υπερσύγχρονα θωρακισμένα οχήματα, όπως και οι μονάδες και τα φυλάκια του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, το σημαντικότερο βήμα για τη θωράκιση του Έβρου, από ασύμμετρες απειλές, όπως εκείνη του περασμένου Μαρτίου, είναι τα λεγόμενα “ηλεκτρονικά μάτια” που αναπτύχθηκαν για την παρακολούθηση και την εποπτεία των συνόρων. Οι θερμικές κάμερες, η απόκτηση drones και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων είναι κάποια από αυτά. Η θωράκιση μάλιστα δεν αφορά μόνον το φυλάκιο στις Καστανιές, όπου επιχειρήθηκε πριν έναν χρόνο να πέσουν τα σύνορα, αλλά και «πολλά άλλα διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου», όπως αναφέρουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης (αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής).

Στον Έβρο έχουν μεταφέρει όμως τα “ηλεκτρονικά μάτια τους” και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαπιστωθεί υπερπτήσεις τουρκικών drones πάνω από τον φράχτη του Έβρου, αλλά και εντός του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Οι δράσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΕΥΠ, η οποία, με την ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου της, εντόπισε την την κινητικότητα των Τούρκων κοντά στην Αδριανούπολη.

Πως αντέδρασε η Ελλάδα στην υβριδική επίθεση

Οι ελληνικές υπηρεσίες εντόπισαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη βάση από την οποία απογειώνονται τα τουρκικά drones, για να μεταφέρουν στους χειριστές τους εικόνες σχετικά με την πορεία των εργασιών του φράχτη και την παρουσία των ελληνικών δυνάμεων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν γνώστες της κατάστασης, η βάση των τούρκικων drones στην Αδριανούπολη λειτουργεί με το προκάλυμα της σχολής εκπαίδευσης χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μπροστά στις ασταμάτητες τουρκικές προκλήσεις και με στόχο τη θωράκιση των συνόρων, από την ελληνική πλευρά εγκαθίστανται, το τελευταίο διάστημα, νέες κάμερες και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητα να «βλέπουν» σε βάθος πολλών χιλιομέτρων μέσα στο τουρκικό έδαφος. Σε μια απόσταση που χωρίζει το Σοφικό Ορεστιάδας από το Δέλτα του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, πρόκειται να λειτουργήσουν συνολικά 11 νέες κάμερες που θα μεταφέρουν εικόνα στο αρχηγείο της Αστυνομίας και σε άλλα έξι επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν να έχουν εγκατασταθεί ήδη, στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, ραντάρ με αντί drone τεχνολογία, ικανά να “τυφλώσουν” τα τουρκικά ηλεκτρονικά μάτια. Σε ό,τι αφορά δε τις κάμερες είναι σύγχρονης τεχνολογίας, θερμικές, με δυνατότητα εντοπισμού δραστηριότητας ακόμα και σε βάθος 100 χιλιομέτρων. Οι εικόνες από τα ραντάρ και τις κάμερες, που θα εγκατασταθούν σε μεταλλικούς στύλους, κατά μήκος του φράχτη, θα μεταφέρονται συνολικά σε τέσσερα τοπικά επιχειρησιακά κέντρα (ΤΕΚ). Αυτά έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ήδη, το ένα στη Σχολή Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και τα υπόλοιπα στις εγκαταστάσεις τμημάτων συνοριακής φύλαξης στις Φέρες, στο Σουφλί και στο Τυχερό.

Η κρίση στον Έβρο

Η απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Έβρο άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 και επρόκειτο για μια οργανωμένη από την Τουρκία επιχείρηση, που ξεκίνησε με το μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν, ως αντίδραση για τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας. Με την συνδρομή του τουρκικού στρατού, της Αστυνομίας και παραστρατιωτικών ομάδων, περίπου 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα σύνορα, προκαλώντας ασφυκτική πίεση στην ελληνική πλευρά.

Πολλοί από αυτούς δεν ήταν μάλιστα καθόλου άμαχοι, καθώς είχαν εφοδιαστεί με δακρυγόνα του τουρκικού στρατού, αλλά και με κοπτικά εργαλεία, προκειμένου να κόψουν τους φράκτες και να εισβάλλουν στο ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, στην απόπειρα να διαρρηχτούν τα σύνορα μετείχε και τουρκικό τεθωρακισμένο αυτοκίνητο,  ευρωπαϊκής προέλευσης και χρηματοδότησης.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, οι ροές είναι γενικώς μειωμένες, εξαιτίας και της πανδημίας, ενώ μετά τον εμπρησμό της Μόριας στη Λέσβο εκδηλώθηκε ένα κύμα αλληλεγγύης από την ΕΕ με την μεταφορά, κυρίως ασυνόδευτων και αναγνωρισμένων προσφύγων, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Έβρος παραμένει ωστόσο στο επίκεντρο, όχι μόνον εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το ΚΥΤ Φυλακίου, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο hotspot στην περιοχή. Μια απόφαση, η οποία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, με αποκορύφωμα τον προπηλακισμό του υπουργού Νότη Μηταράκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx