Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για Καμμένο, αλλά και για Κοτζιά

Η "μακεδονική ταυτότητα" καθιστά τοξικό το Βόρεια Μακεδονία, Σταύρος Λυγερός

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις “υπέρμετρες” δημόσιες παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά έχουν συνείδηση πως δεν έχουν περιθώριο να τον πιέσουν. Από την πλευρά της, πάντως, η αντιπολίτευση βρήκε ευκαιρία να τον ξαναβάλει στο στόχαστρο. Δυσαρέσκεια, πάντως, εκφράζεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και για τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύουν ότι ήταν λάθος που ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σαν η επισπεύδουσα πλευρά και ταυτόχρονα υπερεκτίμησε τη διπλωματική γοητεία του. Πιστεύουν ότι τους έχει παρασύρει σε λάθη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει χάσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο και στα Βαλκάνια και έναντι της Τουρκίας.

Στις 3 Απριλίου ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που οργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στόχος του να τους ενημερώσει για τα θέματα αρμοδιότητάς του και πρωτίστως για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Μακεδονικό. Την ίδια ώρα,

Επί της ουσίας, το ενδιαφέρον στο μέτωπο του Μακεδονικού στρέφεται στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί μετά το Πάσχα, στις 12 Απριλίου. Και οι δύο πλευρές προετοιμάζουν μία λύση-πακέτο, αποτέλεσμα των συνομιλιών της Βιέννης. Κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν, άλλωστε, εισήλθαν στον «σκληρό» πυρήνα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ανοίγοντας ουσιαστική συζήτηση για το ποια είναι τα περιθώρια υποχωρήσεων εκατέρωθεν. Κανένας, όμως, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Ο Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πάντως ότι μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που είχαν την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη, είναι περισσότερο αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες. Ασφαλώς είναι μόνο ένα βήμα. Η “υπό όρους” πρόοδος στις συνομιλίες σημαίνει ότι και σε εκείνα τα θέματα, στα οποία έχουν γίνει βήματα, υπάρχει συμφωνία όταν θα έχουμε κατάληξη σε όλα τα θέματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα, με έναν πραγματικά ανοιχτό φιλικό τρόπο, οι δύο υπουργοί να συνομιλήσουν ελεύθερα για κάθε παράμετρο του θέματος, ώστε να βρεθεί τελικά λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Αν με ρωτήσει κάποιος αν είμαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος και θετικός, θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος και πιο θετικός μετά από τη συνάντηση που είχαν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς».

Το Μακεδονικό ετέθη και στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα χαμόγελα, ωστόσο, στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία θα είναι μακρύς και δύσβατος. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το πιθανότερο είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να μετατεθεί.

Εξάλλου, μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου ακολουθούν κάποια στάδια, στη βάση προβλεπόμενων διαδικασιών. Ένα από αυτά είναι η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ακόμα και αν επιτευχθεί αύριο συμφωνία, μετά την επίσημη ανακοίνωση, ο Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να παρουσιάσει τη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι