Εάν το Oruc Reis κινηθεί μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ τι θα κάνει η Αθήνα;

Τουρκικά τσαλίμια με αλλαγή πορείας του Oruc Reis και προκλήσεις, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Τουρκία βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Η απόφαση της κατοχικής δύναμης να στείλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου, έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς συνιστά κίνηση κλιμάκωσης.

Τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα και ενδεχομένως να καθορίσουν το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή. Η Τουρκία καθορίζει το παιχνίδι της έντασης και σε αυτήν ανήκουν τα επόμενα βήματα. Από την περιοχή που θα σταλεί για σεισμικές έρευνες το σκάφος Oruc Reis θα εξαρτηθεί εάν η Αθήνα θα απαντήσει αποτρεπτικά. Η NAVTEX έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και προσφέρει δυνατότητες ελιγμών στην Άγκυρα.

Είναι προφανές πως σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με Αθήνα και Άγκυρα. Η καγκελάριος Μέρκελ, πραγματοποιεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της Μέρκελ, θα διαφανεί στη συνέχεια. Θα κριθούν όλες οι κινήσεις-παρεμβάσεις εκ του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρισκόταν στην Αθήνα όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε την παράνομη NAVTEX, για την αποστολή του ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, το οποίο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Τι θα πράξει η Άγκυρα, πού θα κατευθυνθεί το σκάφος και πώς θα αντιδράσει η Αθήνα σε περίπτωση που το Oruc Reis διενεργήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου; Από τις επόμενες ενέργειες που θα εκδηλωθούν στην περιοχή θα κριθούν πολλά. Υπάρχει, όμως και μια λεπτομέρεια, που είναι αρκούντως σημαντική και καθοριστική για το πώς θα συμπεριφερθεί στη συνέχεια η κατοχική Τουρκία.

Στρατιωτική αντίδραση

Στην Αθήνα διαμηνύουν πως εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παραβιάσεις στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος θα αντιδράσει στρατιωτικά. Κι αυτό, σίγουρα, θα είναι μια σωστή στάση έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς. Προφανώς και η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδος στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην περιφέρεια της ελληνικής περιοχής και δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα θεωρήσει η Αθήνα πως δεν την αφορά η εξέλιξη αυτή; Εάν ναι, που το απεύχομαι, θα σταλεί το μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Κύπρος είναι στο έλεος της.

  Πως μπορείς να θέσεις τους Τούρκους επιχειρησιακά εκτός Αιγαίου

Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο ανακοινωθέν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο. Όπως συναφώς αναφέρεται «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματά της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Ταυτόχρονα, για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε από το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο». Ξεκάθαρη θέση της Άγκυρας, που στέλνει μηνύματα τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι