Έφθασαν να πιστεύουν τους μύθους που οι ίδιοι κατασκεύασαν
19/11/2018Αναπαράγοντας μύθους στο τέλος θεωρούν κάποιοι ότι διαμορφώνουν ένα αφήγημα, το οποίο περιέχει αλήθειες. Λέγεται και εντός Κύπρου, ότι η Τουρκία στην Πενταμερή του Κράν Μοντάνα, τον Ιούνιο-Ιούλιο 2017, ήταν έτοιμη για συμφωνία, αλλά μετάνιωσε την υστάτη η ελληνοκυπριακή πλευρά και ως αποτέλεσμα τούτου κατέρρευσε η διαδικασία. Έκτοτε αυτός ο μύθος αποτελεί το επιχείρημα και το εργαλείο για επαναρχίσει η διαδικασία και αυτή τη φορά να είναι άψε-σβήσε. Κι αυτό, ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας, το κόστος της οποίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η αλήθεια βρίσκεται στα αδιάψευστα γεγονότα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο Κραν Μοντάνα, κατά το τελευταίο δείπνο των συμμετασχόντων στην Πενταμερή, ρωτήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αν η χώρα του θα αποδεχόταν αμέσως την εγκατάλειψη του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος, καθώς και την κατάργηση της Συνθήκη Εγγυήσεων και αντικατάστασή της με τη Συνθήκη Εφαρμογής.
Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα. Διέψευσε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τον Γενικό Γραμματέα ότι είχε συζητήσει και πολύ περισσότερο ότι είχε συμφωνήσει σε αυτό. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έσπευσε να αναφέρει πως «δεν είχε κατανοήσει σωστά» τι του είχε πει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Μαρτυρίες από συμμετέχοντες αναφέρουν πως ο Τσαβούσογλου αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει, να τοποθετηθεί επί του θέματος. Όταν ο Γενικός Γραμματέας άρχισε να ανακεφαλαιώνει όλα όσα συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, θέλοντας προφανώς να τα καταγράψει, ο Τούρκος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η χώρα του να συναινέσει σε κατάργηση του «επεμβατικού δικαιώματος» με την εφαρμογή της λύσης. Αυτό προκάλεσε και την κατάρρευση της Πενταμερούς.
Δεν χρειάζεται, όμως, να επικαλεστούμε μαρτυρίες και πληροφορίες. Ο Τσαβούσογλου κάνει και δημόσιες τοποθετήσεις. Όπως έπραξε και προ διημέρου. Είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή. “Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; ‘Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο’, είπαμε. Που είπαμε εμείς ‘δώσε το και γλίτωσε’; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την ΤΔΒΚ. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα“.
Συνεπώς, όσοι στο εσωτερικό της Κύπρου, αλλά και εκτός αναζητούν τρόπο να προσφέρουν άλλοθι στην Τουρκία και συγκάλυψη για τη στάση της στο Κυπριακό, ζημιώνουν πρωτίστως τις προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας. Κυρίως, όμως, φορτώνουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά που δεν της ανήκουν, ενώ παράλληλα επιτρέπουν σε τρίτους να ασκούν πιέσεις στη Λευκωσία. Με τους μύθους δεν ασκείται πολιτική. Ούτε με τις ψευδαισθήσεις.