ΓΝΩΜΗ

Έφθασε η κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό

Έφθασε η κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό Κόλμερ
epa11692771 US President Joe Biden (R) shakes hands with President of Cyprus Nikos Christodoulides (L), during a meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 30 October 2024. EPA/BONNIE CASH / POOL

Έφθασε για το Κυπριακό, αυτό που λέγεται political moment στα Αγγλικά, με την επίσκεψη/ πρόσκληση του Κυπρίου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό οίκο, την περασμένη Τετάρτη. Έχει δυόμιση μήνες  ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπροστά του, να αξιοποιήσει την παραμονή του Τζό Μπάϊντεν στη προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος έτεινε ευήκοον ους διά λύσιν του Κυπριακού προβλήματος.

Μέχρις ότου διαδεχθή τον Μπάιντεν ο νικητής των εκλογών – όποιος κι αν είναι – υπάρχει αρκετός χρόνος για καρποφόρες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Διαφορετικά επέστη ο χρόνος για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

 Η πολιτική συγκυρία ευνοεί την Κύπρο με την διαφαινομένη παράταση του πολέμου Ισραήλ και Χεζμπολλάχ (aka Ιράν). Η Κύπρος αποτελεί την προκεχωρημένη – μη ισλαμική βάση της δύσεως στην Μέση Ανατολή κι η Τουρκία αδυνατεί να αντιμετωπίσει την καταθλιπτική παρουσία της Αμερικής στην νοτιανατολική Μεσόγειο. 

Η Ελλάδα να σταθεί στο ύψος της

Η έκβαση των επικειμένων Ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων επηρεάζεται έμμεσα από την αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προτεραιότητες του Μπάϊντεν. Αν η νέα Αμερικανική πολιτική σκοπεύει να παύσει η Κύπρος να εξαρτάται από τις κατοχικές αποφάσεις της Τουρκίας, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στο Αιγαίον, όπου οι τουρκικές αξιώσεις δεν έχουν τέλος; Πρέπει και μπορούν να τελειώνουν, χάριν της περιφερειακής ειρήνης. 

Εάν η γεωπολιτική αξία της Ελλάδος είναι πλέον υπολογίσιμη, η κυβέρνησή της δεν πρέπει να περιέλθει εις κατάστασιν ομηρίας, από μία κακή δια τα Ελληνικά συμφέροντα συμφωνία με την Τουρκία. Εάν καμία κοινοβουλευτική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανθέξει παραχωρήσεις κυριαρχίας, τότε η διαπραγμάτευση με τον Χακάν Φιντάν στην Αθήνα μέλλει ν’ αποτύχει. 

΄Εχουν τον τρόπο τους οι Αμερικανοί να διοχετεύσουν τις επιθυμίες τους για σκλήρυνση της ελληνικής στάσεως και απόρριψη των  τουρκικών εκβιασμών.

Η επείγουσα πρόσκληση και θερμή υποδοχή του Ν.Χ. στην Ουάσιγκτον, εκφράζει τις επιλογές του βαθέως Αμερικανικού κράτους, το οποίον έπαυσε να εμπιστεύεται την Τουρκία μετά τα όσα συνέβησαν τελευταίως (καταδίκη της Αμερικής και του Ισραήλ,αίτηση εισδοχής της Τουρκίας στους BRICS , παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη κλπ.).  

Το κλίμα αλλάζει στο Κυπριακό

Η αμερικανική πολιτική δεν συναρτάται τόσον με οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία (ως λχ. η Γερμανία) όσον, κυρίως, με πολιτικά κριτήρια. Όπως δεν δίστασε ο Αμερικανός πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει την Τουρκία του προγράμματος κατασκευής των F-35, εξ αιτίας της παρασπονδίας αγοράς Ρωσσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, έτσι και τώρα δύναται κι ο Μπάϊντεν να υπογραμμίσει τις τουρκικές ζημίες και κινδύνους από την εναντίωση στην επίλυση του Κυπριακού και να εξαναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν σ’ ένα ιστορικό συμβιβασμό τόσον στην Κύπρο όσον και στο Αιγαίο.

Τώρα είναι η «πολιτική στιγμή» για την Κύπρο και την Ελλάδα οπόταν το Κυπριακό επιλύει και την περιπλοκή του Αιγαίου, όπως προ 50ετίας υπήρξε η αφετηρία του, με την ολιγωρία της Ελλάδος να μη προβάλλει αντίσταση στην Τουρκική εισβολή/κατοχή  της Κυπριακής Δημοκρατίας ως είχε υποχρέωση αφού ήταν εγγυήτρια δύναμις της Κυπριακής ανεξαρτησίας. Όπως ο Κίζινγκερ το 1974 δεν την διασφάλισε, ο Άντονυ Μπλίνκεν μπορεί τώρα να την επιβάλει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx