Εγκρίθηκε η κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας στον ΟΑΣΕ – Συγχαρητήρια Ερντογάν σε Σινιρλίογλου
06/12/2024Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη τον Πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τον διορισμό του ως Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): «Εύχομαι ολόψυχα ο διορισμός να συμβάλει στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γεωγραφία της Ευρώπης-Ατλαντικής και της Ευρασίας».
Εγκρίθηκε ομοφώνως από τα 57 μέλη του ΟΑΣΕ η κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας, κατά την 31η Σύνοδο του Συμβουλίου του οργανισμού στη Βαλέτα της Μάλτας. Τούρκος διπλωμάτης γίνεται επικεφαλής του ΟΑΣΕ με τη στήριξη Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου. Οι 3 χώρες υποστήριξαν τον Φεριντούν Σινιρλίογλου ως νέο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού ασφάλειας. Εγκρίθηκε και η θητεία της Μάνιας Τελαλιάν, από ελληνικής πλευράς, ως διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: «Κατόπιν πολύμηνων συστηματικών διαβουλεύσεων επετεύχθη συμφωνία των 57 συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ για εκλογή για τριετή θητεία των οργάνων του. Την ιδιαιτέρως κρίσιμη θέση της Επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) αναλαμβάνει η διακεκριμένη νομικός, Μαρία Τελαλιάν, επί σειρά ετών προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το Γραφείο ODIHR συνιστά ανεξάρτητο όργανο που παρακολουθεί τις εκλογές στα κράτη μέλη, προτείνει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία και κάνει συστάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Η ομόφωνη εκλογή συνιστά μήνυμα υψηλού συμβολισμού και ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας για την ενίσχυση των δράσεων του ΟΑΣΕ, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό ασφαλείας και συνεργασίας και αποκτά, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, εκ νέου δυναμική μετά τη μακρόχρονη αδυναμία συγκρότησης των οργάνων του λόγω αδυναμίας ομοφωνίας. Η Ελλάδα, με συνεπή και ισχυρή εξωτερική πολιτική αρχών, διευρύνει ακόμη περισσότερο το διεθνές διπλωματικό της κεφάλαιο».