ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκλεισε κάθε δυνατότητα διαλόγου ο Ερντογάν – “Πόντιος Πιλάτος” η Κομισιόν

Έκλεισε κάθε δυνατότητα διαλόγου ο Ερντογάν –"Πάντιος Πιλάτος" η Κομισιόν

Η Κομισιόν εμφανίστηκε ως “Πόντιος Πιλάτος” απέναντι στη κλιμάκωση των προκλήσεων του Ερντογάν που ξέκοψε κάθε δυνατότητα διαλόγου και συνεννόησης με την Ελλάδα, κλείνοντας ουσιαστικά τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας –Άγκυρας και στο ανώτατο επίπεδο, αρνούμενος να ξανασυνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη και ακυρώνοντας την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Πάντως ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις. Το ερώτημα πάντως παραμένει μετά τις δηλώσεις Ερντογάν : τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα όταν η Τουρκία κλείνει όλα τα παράθυρα διαλόγου και συνεννόησης; Τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει ώστε σε πρώτη φάση να διασφαλίσει «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ευρώπη , η Κομισιόν, παρέμεινε ουσιαστικά άφωνη στη νέα πρόκληση και στην άρνηση της Τουρκίας προς ένα κράτος – μέλος της ΕΕ- να υπάρχει συνεννόηση και διάλογος. Η νωθρή στάση των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας στην οποία δεν επέβαλλαν κυρώσεις όταν παραβίαζε την Κυπριακή ΑΟΖ και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, οδηγεί στο να εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και να μην μπορεί έστω και φραστικά να επιπλήξει την Τουρκία που αρνείται να συνεννοηθεί και να συνομιλήσει με την Ελλάδα.

Στην πρόκληση Ερντογάν και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του κ. Μητσοτάκη, η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναν περιορίστηκε στην εξής απάντηση: «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Εξίσου χλιαρή ήταν και στο θέμα των νέων προκλήσεων στα Βαρόσια (κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ) καθώς δήλωσε ότι  «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία». Υπενθύμισε, ότι η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση της ΕΕ για τα Βαρόσια. «Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρόσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας, ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ υπογραμμίζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.. Τέλος, σχετικά με το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, η Επιτροπή ανέφερε τα εξής: «Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου είναι βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η χρήση ενός ποινικού νόμου ως μέσου πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη».

Τί απαντά ο Δένδιας

Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στην παγίδα της όξυνσης. Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε». Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, ανέφερε.

Για τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το  γεωπολιτκό επιχείρημα έχει απαντηθεί».

Κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι