Εκβιάζουν οι Τούρκοι για αναγνώριση του ψευδοκράτους
03/11/2023Οι Τούρκοι έχουν απορρίψει την πρόταση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό. Όπως έχει γράψει η Hellas Journal, ο Διεθνής Οργανισμός είχε προτείνει την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Julie Bishop για τη θέση αυτή. Η κατοχική πλευρά, που δεν θέλει να διοριστεί απεσταλμένος για το Κυπριακό, ούτε και να γίνει οποιαδήποτε κίνηση για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο, χωρίς να υπάρξει εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, προβάλλει κατά καιρούς διάφορες δικαιολογίες. Δικαιολογίες, που εξουδετερώνουν κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία στο Κυπριακό.
Ο λόγος που, ως γνωστόν, η τουρκική κυβέρνηση αλλά και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα απέρριψαν την πρόταση για το διορισμό της κ. Julie Bishop είναι πως η Αυστραλία είναι κράτος-μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία! Δηλαδή, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τι ήταν και αποδέχτηκαν τον διορισμό του; Αυστραλός, συμπατριώτης δηλαδή της κ. Julie Bishop.
Αλλά και ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ κατάγεται από χώρα της Κοινοπολιτείας, τον Καναδά. Τον αποδέχθηκαν. Συνεπώς, είναι πρόδηλο ότι η κατοχική δύναμη δεν θέλει να γίνει οτιδήποτε στο Κυπριακό, εκτός όπως έχουμε προαναφέρει, εάν η ελληνική πλευρά στην Κύπρο και η διεθνής κοινότητα εν γένει την αναγνωρίσει ως χωριστό κράτος.
Μετά την εξέλιξη αυτή, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν, πάντως, ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό. Αυτό μεταφέρθηκε στη Λευκωσία, η οποία τηρεί στάση αναμονής. Ανεξαρτήτως της στάσης της κατοχικής δύναμης, ο διορισμός ενός απεσταλμένου του Διεθνούς Οργανισμού δεν θα λύσει προφανώς το Κυπριακό. Ούτε και η εμπλοκή του θα αλλάξει την τουρκική στάση και συμπεριφορά. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Υποτακτικό της θέλει για απεσταλμένο
Σημειώνεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη στα κατεχόμενα με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Jean-Pierre Lacroix, αναφέρθηκε στο ρόλο ενός απεσταλμένου.
Είπε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση τους στο θέμα του απεσταλμένου του ΟΗΕ (envoy) και ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά το πρόσωπο που θα αναφέρεται ως ειδικός απεσταλμένος να είναι απευθείας υπαγόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να εργάζεται για το κατά πόσον υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Ανέφερε ότι το αίτημά τους είναι ένας ουδέτερος «προσωπικός απεσταλμένος» που θα διοριστεί με περιορισμένες αρμοδιότητες και για καθορισμένο χρονικό διάστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Τατάρ είπε ότι δεν έδωσαν την έγκρισή τους σε κάποιο όνομα για τη θέση αυτού του απεσταλμένου και πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι προσεχτικοί στο θέμα αυτό και ότι θα μπορούσαν να εγκρίνουν έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών που θα είναι εντελώς ουδέτερος. Υποστήριξε ότι ακόμα δεν έφτασε κοντά τους ένα όνομα που διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Κοντολογίς, ακόμη δεν έχει ενώπιον του όνομα, που τον εγκρίνει. Που να είναι δικών του προδιαγραφών. Υπάκουος, δηλαδή, στην τουρκική πλευρά.