Ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση με το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, Κώστας Βενιζέλος

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξαγγελθεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο οποίος θα φέρει γερμανική σφραγίδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συμφωνηθεί ένα κείμενο, που θα αφορά τη μεθοδολογία και όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές στην Αθήνα, οι συζητήσεις θα είναι εντατικές με στόχο να ολοκληρωθούν σύντομα.

Το συμφωνημένο κείμενο θα είναι η βάση των συνομιλιών, χωρίς κανείς να προδικάζει το αποτέλεσμα. Όπως είναι γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ, έκανε λόγο την περασμένη Παρασκευή για επικείμενη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα. Είπε ότι η συνάντηση θα γίνει «προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών τις προηγούμενες μέρες».

Ο Τούρκος αξιωματούχος επέλεξε να προαγγείλει τη συνάντηση σε μια προσπάθεια να δώσει το στίγμα ότι τον πρώτο λόγο στις διπλωματικές πρωτοβουλίες τον έχει η Άγκυρα (όπως και στην λεγόμενη αποκλιμάκωση). Είναι σαφές πως η Αθήνα θέλει να κερδίσει χρόνο και να παγώσει την επιθετικότητα της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά, επιδιώκει την έναρξη ενός διαλόγου, ροκανίζοντας το χρόνο, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τους σχεδιασμούς της.

Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός” στην κυπριακή ΑΟΖ αυτό το μήνυμα στέλνει, παρόλο που οι κρατούντες στην Αθήνα δεν θέλουν να το παραλάβουν. Στη μικρή εικόνα των διερευνητικών επαφών, που ως φαίνεται θα αλλάξουν μορφή σε σχέση με τις μέχρι σήμερα, στις συναντήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν θα βρίσκεται η Κύπρος (θεωρητικά).

Ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση με παγίδες

Κι αυτό γιατί από τη μια η κατοχική Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει “εκλιπούσα”. Από την άλλη, μέσα από την αποδόμηση της, θα την συμπεριλάβει σε μια συμφωνία πακέτο (ελληνοτουρκικά και Κυπριακό). Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν θέλει, όπως αναφέρει, να περιληφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στις συζητήσεις, για να αποφευχθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση με την τακτική της, πέφτει στην παγίδα της κατοχικής Τουρκίας. Θέλει να εισέλθει σε ένα διάλογο με την Άγκυρα, θέλοντας να τιθασεύσει το “θηρίο”, αλλά αφήνει στην Άγκυρα το πεδίο να δρα ανενόχλητη, να αλωνίζει στην Κύπρο. Κοντολογίς, ενώ θέλει να αποφύγει την παγίδα, τελικά θα πέσει μέσα! Η Τουρκία έχει διαμορφώσει ένα ευρύτερο σχεδιασμό που αφορά την περιοχή και σε αυτό περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο (ως ενιαίο χώρο).

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είτε δεν το αντιλαμβάνεται, είτε επειδή δεν θέλει να το αντιμετωπίσει, διαχωρίζει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο από αυτή στην Κύπρο. Αυτό εξυπηρετεί την τακτική της Άγκυρας, η οποία ενώ θα συνομιλεί με την Αθήνα, θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή πρόσφατα: Συμφώνησε “αποκλιμάκωση” με την Ελλάδα, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος “Όρουτς Ρέις” στο λιμάνι της Αττάλειας και ταυτόχρονα έστειλε το “Μπαρμπαρός” στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή αυτών των σχεδιασμών της Άγκυρας. Για να επιτευχθεί τούτο χρειάζεται νέος σχεδιασμός και αποφασιστικότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx