ΕΘΝΙΚΑ

Εμπρηστικός ο Ερντογάν για μετανάστες – Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Ο Ερντογάν καλοβλέπει τα λάφυρα του πολέμου, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ανεβάζει τους τόνους στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ο Ερντογάν, επιχειρώντας να “εκθέσει” διεθνώς την Ελλάδα. Πάντως η Αθήνα αντέκρουσε, σε υψηλούς τόνους, τους τουρκικούς εμπρηστικούς ισχυρισμούς. Ο Τούρκος Πρόεδρος, με δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρηση του για την Ουκρανία, ”έδειξε” ως υπεύθυνη για νεκρούς μετανάστες στον Έβρο την Ελλάδα, δίνοντας συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις για το όλο θέμα του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς Ερντογάν ως «τελείως ανυπόστατους και ψευδείς». Όπως είπε «η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού». Επεσήμανε πως «η χώρα μας έχει αποδείξει με διασώσεις ανθρώπων στον Έβρο και το Αιγαίο ότι είναι κράτος δικαίου, ότι σέβεται τον ανθρωπισμό και ασκεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική». Σημείωσε ότι «η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί δεν θα κρύψουν την επιδίωξη της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό».

Εξάλλου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με δήλωση του, χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο των μεταναστών στα τουρκικά σύνορα, ωστόσο διευκρινίζει ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού». Διευκρίνισε ότι «οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη». Επεσήμανε ακόμα πως η Τουρκία «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, αναφέρθηκε στον θάνατο των μεταναστών, λέγοντας πως «δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού». Όπως είπε  «το να βλέπεις ανθρώπους να παγώνουν μέχρι θανάτου δεν είναι κάτι που πρέπει να καταπιείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την στάση της Ελλάδας. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που σουβλίστηκαν σε βάρκες και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η βύθιση σκαφών και η καταδίκη ανθρώπων σε θάνατο είναι πολύ σημαντική για να δείξει ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά είναι σαν ένας δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα σιωπηλή. Ο κόσμος παρέμεινε σιωπηλός. Και μελλοντικά δεν νομίζω να αλλάξει κάτι από την συμπεριφορά τους αυτή. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα Frontex που έφτιαξαν, είναι άχρηστο. Δεν έχει να κάνει κάτι από το να στηρίζei την Ελλάδα. Τώρα είδαν αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν παγωμένοι».

  Ενοχλητικές Αποκαλύψεις – Ξεγελώντας τους Γάλλους

Τέλος σημείωσε ότι «τις λήψεις (φωτογραφίες και βίντεο) που έχουμε κάνει θα τα δείχνουμε σε όποιον ηγέτη στον κόσμο και συναντήσουμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων και το θεωρούμε ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι