Ένα φτηνό αποτελεσματικό όπλο για τον ελληνικό στρατό

Ένα φτηνό αποτελεσματικό όπλο για τον ελληνικό στρατό, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε την συνεργασία της με την αμερικανική Northrop Grumman για την ανάπτυξη πυρομαχικών ακριβείας, μεγάλου βεληνεκούς για το πυροβολικό. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν σχετική συμφωνία 10ετούς διάρκειας για τα πυρομαχικά πυροβολικού του μέλλοντος. Αρχικός στόχος είναι η δημιουργία βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πολύ μεγάλου βεληνεκούς, με αυτόνομο προωθητικό σύστημα. Τα βλήματα θα διαθέτουν πυροσωλήνες ακριβείας Μ1156 PGK.

Το εν λόγω, φτηνό, σύστημα βρίσκεται εν υπηρεσία στους στρατούς πολλών χωρών ενισχύοντας δραματικά τις δυνατότητες του πυροβολικού τους, όσον αφορά την ακρίβεια βολής. Σε συνδυασμό με το βλήμα V-LAP της Rheinmetall, το οποίο επιτυγχάνει το μεγαλύτερο βεληνεκές σε σχέση με όλα τα άλλα εν υπηρεσία πυρομαχικά, θα αποτελέσει έναν φτηνό και άμεσα διαθέσιμο πολλαπλασιαστή ισχύος για τον χρήστη.

Εξ ορισμού λοιπόν η ανωτέρω εξέλιξη ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα ώστε να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των στην υπηρεσία του ελληνικού στρατού συστημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Μέχρι στιγμής το ρεκόρ απόστασης βολής πυροβολικού είναι στα 76 χλμ. και επετεύχθη το 2019 από πυροβόλο των 155 χιλιοστών 52 διαμετρημάτων με βλήμα RDM. Το πυροβολικό τουλάχιστον 12 στρατών παγκοσμίως χρησιμοποιεί πυρομαχικά της Rheinmetall από την θυγατρική της Rheinmetall Denel Munition με έδρα τη Νότιο Αφρική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει πολλά συστήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών με κορωνίδα τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzer 2000 και Μ109 με κάννες 52, 50 και 39 διαμετρημάτων (τα διαμετρήματα εκφράζουν το μήκος της κάννης, όσο πιο μακρύκαννο είναι ένα πυροβόλο τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου βλήματος επιτυγχάνεται και κατά συνέπεια και μεγαλύτερο βεληνεκές). Τα τουρκικά Τ155 Firtina για παράδειγμα έχουν πυροβόλα 155 χιλιοστών 52 διαμετρημάτων και είναι ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι απέναντι όσον αφορά το κλασικό πυροβολικό.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι