Ένα κλικ πιο “δυτικά” η Τυνησία – Πυρά Μακρόν στην Άγκυρα
30/06/2020Ικανοποιημένος από τις θέσεις της Τυνησίας για την κρίση στη Λιβύη εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας μετά τις συναντήσεις που είχε σε ανώτατο επίπεδο στη Τύνιδα. Την ίδια ώρα, ο Μακρόν, με νέες δηλώσεις του, επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει ποινικές και ιστορικές ευθύνες για τα εγκλήματα στην αφρικανική χώρα. Η Άγκυρα, ωστόσο, συνεχίζει τις αποστολές, ενώ παραλλήλως ενισχύονται οι δυνάμεις του Σάρατζ, δυτικά της Σύρτης.
«Εκτίμησα ιδιαίτερα τη θέση αρχής της Τυνησίας, ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λιβυκό λαό» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Κάις Σαΐντ. Και μέσα σε αυτό το πρόσφορο έδαφος των τυνησιακών θέσεων, επισήμανε και ο ίδιος στον συνομιλητή του, ότι μόνον αν αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη, ιδιαίτερα οι τουρκικές, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους πολίτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε, στη συνέχεια, στον Τυνήσιο Πρόεδρο, ο οποίος είναι συνταξιούχος καθηγητής Δικαίου, τις ελληνικές θέσεις για τα τουρκολιβυκά μνημόνια, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό, καθώς και με τον ομόλογό του, Νουρεντίν Εράι.
Οι φόβοι της Τύνιδας
Σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε η λιβυκή κρίση και οι συνέπειες της στην περιοχή, με τον Έλληνα υπουργό να υπερτονίζει την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Μιας λύσης που δεν μπορεί να έχει ως γνώμονα τίποτε άλλο πέρα από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της βούλησης του λιβυκού λαού. Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβυή να συναινέσουν για να επιτευχθεί μια ενδολιβυκή πολιτική συναίνεση. Διαμήνυσε παραλλήλως, ότι η Τυνησία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τυνησία δεν υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τη Λιβύη, την περασμένη εβδομάδα στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν συντάχθηκε όμως πλήρως ούτε με τις τουρκικές θέσεις, όπως έκαναν το Κατάρ και η Σομαλία. Ο μεγάλος φόβος της Τύνιδας είναι, άλλωστε, μια διχοτόμηση της Λιβύης, κάτι το οποίο σχολίασε τις προηγούμενες ημέρες, ως υπαρκτή δυνατότητα, ο πρόεδρος της χώρας.
Ο Νουρεντίν Εράι, όπως και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας, εξέφρασε σήμερα μια διαφοροποιημένη στάση, σε σχέση με δηλώσεις που αποδόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πρόεδρο Σαΐντ, ο οποίος φερόταν να δείχνει την προτίμησή του σε μια τουρκική επέμβαση, από την επέμβαση κάποιων άλλων. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η Τυνησία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης και πρόσθεσε, ότι μαζί με τον Νίκο Δένδια εξέφρασαν την επιθυμία να απευθύνουν πρόσκληση σε διάφορους φορείς της Μεσογείου, με στόχο να καταστεί η ευρωμεσογειακή περιοχή «χώρος σταθερότητας και κοινής ευημερίας». Στο σημείο αυτό, τόνισε ιδιαίτερα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως «δημοκρατική χώρα και κράτος-μέλος της ΕΕ».
Την ίδια ώρα πάντως, στη Λιβύη, η κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, συνέχισε και σήμερα την αποστολή στρατιωτών και οπλισμού στα δυτικά περίχωρα της Σύρτης. Παραλλήλως, έγινε γνωστό ότι ένα τουρκικό C130 πέταξε το μεσημέρι από την Τουρκία με προορισμό την αφρικανική χώρα.
Το ξέσπασμα του Μακρόν
Οι Τυνήσιοι αξιωματούχοι απέφυγαν να αναφερθούν ονομαστικά στην τουρκική εμπλοκή και έκαναν γενικώς λόγο για εμπλοκή ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, στην οποία, προφανώς, με βάση όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνουν και τις απειλές του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι. Ό, τι δεν έκανε όμως η Τυνησία, το έκανε ο Μακρόν, ο οποίος ευρισκόμενος επί γερμανικού εδάφους και έχοντας δίπλα του τη Μέρκελ μίλησε για «ιστορική και ποινική ευθύνη» της Τουρκίας για τα εγκλήματα στη Λιβύη.
Στην κοινή συνέντευξή του με την καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε, με πολύ αυστηρό τόνο, την τουρκική εμπλοκή στην λιβυκή κρίση, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι από τη μια «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ» και από την άλλη δεν «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου». Μιλώντας έξω από τα δόντια, ο Μακρόν είπε ότι η Τουρκία μεταφέρει στη Λιβύη τζιχαντιστές από την Συρία και επισήμανε ότι αυτό «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες, αλλά και για την Ευρώπη».
Σημείωσε επίσης, ότι η τουρκική εμπλοκή είναι η μεγαλύτερη ξένη παρέμβαση στη Λιβύη και ότι αυτό αποτελεί απειλή για πολλές χώρες της περιοχής. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία», βάζοντας στο στόχαστρο και τον Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη δεν συνιστά εμπλοκή της Μόσχας, καθώς πρόκειται για «ιδιωτικό στρατό».
Επιμένοντας εμφατικά σε αυτήν την «ασάφεια» του Πούτιν, ο Μακρόν τόνισε ότι η Ρωσία έχει εξίσου μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στη Λιβύη και αρνήθηκε οποιαδήποτε γαλλική εμπλοκή. Το Παρίσι δεν στηρίζει τον Χάφταρ και ο ρόλος του «έχει στόχο μια βιώσιμη πολιτική λύση» είπε, πριν ξεκαθαρίσει ότι η επίθεση του στρατάρχη εναντίον της Τρίπολης, τον Απρίλιο του 2019, έγινε «χωρίς καμία συμφωνία με την Γαλλία». Πρόσθεσε τέλος ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δεν μετέχουν σε αυτόν τον “πόλεμο δια αντιπροσώπων”.