Ενδοευρωπαϊκή διελκυστίνδα για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Λυγερού Νεφέλη
372
Ενδοευρωπαϊκή διελκυστίνδα για τα μέτρα κατά της Τουρκίας, Νεφέλη Λυγερού

Λευκωσία και Αθήνα προσέρχονται με την ίδια ατζέντα και τις ίδιες προσδοκίες στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία και θα καθορίσει τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Αναστασιάδης και Τσίπρας ζητούν την άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για παράταση της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για πάγωμα των συζητήσεων σχετικά με την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.

Η συμπεριφορά της Άγκυρας με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής το απόγευμα. Τότε θα υιοθετηθούν τα σχετικά επίσημα συμπεράσματα. Η συζήτηση, όμως, χαρακτηρίζεται προκαταρκτική, ενώ είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν απτές αποφάσεις.

Όπως και να έχει, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα εις βάρος της Τουρκίας ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υψηλές.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στις 19 Ιουνίου κατά τη σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί ευρωπαϊκών υποθέσεων, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Αναστασιάδης και Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να ζητήσουν άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Εξάλλου, να τονιστεί ότι διπλωματικοί κύκλοι της Λευκωσίας παραδέχονται ότι μία φραστική καταδίκη δεν αντιστοιχεί με τα όσα συμβαίνουν εδώ και 45 ημέρες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στοιχειωδώς ικανοποιητική εξέλιξη θα ήταν το πάγωμα των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Η Γαλλία στο πλευρό της Κύπρου

Στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας φαίνεται να είναι η Ιταλία, η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι και η Γαλλία. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν από τη Μάλτα με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά του Ερντογάν που τον χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ατζαμή!

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η πολιτική απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί «την ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα… Είναι πολύ σημαντικό ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση για να εισηγηθούν, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, συγκεκριμένες προτάσεις ως μέτρο αντίδρασης. Οι εταίροι μας συμφώνησαν  στην ανάγκη που τέθηκε επιτακτικά από Κύπρο και Ελλάδα να μεταφερθούμε από τις λεκτικές δηλώσεις υποστήριξης σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα».

Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι το μοναδικό ζήτημα, με το οποίο θα καταπιαστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Στο στόχαστρο της συζήτησης θα βρεθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, αλλά και η Κλιματική Αλλαγή. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να ναυαγήσει εξαιτίας των διορισμών στα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Ευρωπαίοι ηγέτες και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφωνούν σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.