Ενεργοποιούν και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα φονικά ρίχτερ

Ενεργοποιούν και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα φονικά ρίχτερ , Βαγγελης Σαρακινός

Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων και άλλων πόλεων της Αλβανίας, μετά τα φονικά ρίχτερ που έπληξαν τα ξημερώματα το κεντρικό τμήμα της χώρας, σκορπώντας τρόμο και πανικό. Ο απολογισμός είναι τραγικός, καθώς η χώρα μετρά ήδη τουλάχιστον είκοσι έναν νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές, κυρίως στο Δυρράχιο. Ο σεισμός έθεσε σε κινητοποίηση και την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει από την πρώτη στιγμή την συμπαράστασή του και να υπόσχεται κάθε δυνατή βοήθεια στην γείτονα χώρα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:54 (ώρα Ελλάδας, 05:45 ώρα Αλβανίας) και σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) ήταν 6,4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το επίκεντρό του εντοπίστηκε δέκα χιλιόμετρα  βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν μικρό, μόλις στα δέκα χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Αλβανία, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές στα Τίρανα, το Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια. Ειδικά στο Δυρράχιο, δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του οποίου εντοπίστηκε το επίκεντρο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατέρρευσαν ολόκληρες πολυκατοικίες και η πόλη, όπως και άλλες περιοχές βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, καθώς και των τραυματιών  που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, κυρίως στο Δυρράχιο, αλλά και στα Τίρανα.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ακόμη και στο  Σαράγεβο της Βοσνίας (400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), ενώ ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίος καταγράφηκε στις 07.03 το πρωί και ήταν 5,4 ρίχτερ. Στη Βοσνία μάλιστα σημειώθηκε επίσης σεισμός 5,4 ρίχτερ με επίκεντρο 75 χιλιόμετρα νότια του Σαράγεβου.

Σημειώνεται ότι σεισμική δόνηση 5,6 ρίχτερ έπληξε την ίδια περιοχή στην Αλβανία και στις 21 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 σπίτια και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποια από αυτά. Ο σεισμός εκείνος είχε εκτιμηθεί μάλιστα από το υπουργείο Άμυνας ως ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Ελληνική κινητοποίηση 

Ο σεισμός στην Αλβανία κινητοποίησε την ελληνική πολιτική ηγεσία, καθώς και τους Έλληνες σεισμολόγους με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαζάχο να δηλώνει στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ελληνικών ρηγμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο «το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές».

Ο κ. Παπαζάχος απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην σύγκρουση των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας, για τις καταστροφές, ωστόσο, είπε ότι οφείλονται στις κακές κατασκευές. Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μεταβαίνει στην Αλβανία, το απόγευμα, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

Για κύμα σεισμών, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η χώρα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο Μέτα τόνισε ότι προτεραιότητες είναι να εντοπιστούν και να σωθούν οι εγκλωβισμένοι, αλλά και η εξασφάλιση στέγασης για εκείνους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους . παραλλήλως επισήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση, με την οποία ο ίδιος είναι σε πολύμηνη αντιπαράθεση, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς.

Συμπαράσταση από την Αθήνα 

Άμεση ανταπόκριση υπήρξε από την Ελλάδα, ενώ την πρόθεσή τους να βοηθήσουν την Αλβανία εξέφρασαν το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία και η Σερβία, παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις για το θέμα του Κοσόβου. Μηχανισμό βοήθειας ανακοίνωσε ότι συστήνει και η Άγγελα Μέρκελ, ενώ βοήθεια υποσχέθηκε και ο Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του και να του δηλώσει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μάλιστα εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.

Στα Τίρανα θα μεταβεί εκτάκτως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αμέσως μόλις ολοκληρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Σκόπια. Ήδη, στο πλαίσιο της απόφασης του πρωθυπουργού για παροχή βοήθειας, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ διπλωματικές πηγές θέλουν την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αλβανικές Αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα είναι σε ετοιμότητα και αναμένει το επίσημο αλβανικό αίτημα για την αποστολή βοήθειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι