Εντατικά μαθήματα για τον Τατάρ ενόψει Πενταμερούς
23/04/2021Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, περνά αυτή την περίοδο από εντατικά μαθήματα ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη. Την περασμένη Παρασκευή στα κατεχόμενα βρισκόταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέλαβε να εξηγήσει στον Τατάρ και τους συνεργάτες τους, την τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη. Προηγήθηκε και επίσκεψη στα Κατεχόμενα του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.
Την ερχόμενη Δευτέρα, καθοδόν προς την ελβετική πόλη, ο Τατάρ θα σταθμεύσει στην Άγκυρα, για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλες αυτές οι συναντήσεις γίνονται καθώς ο Τατάρ δεν έχει εμπειρίες στο Κυπριακό, δεν το ξέρει σε βάθος και επιχειρείται να του καλύψουν τα κενά. Άλλωστε το δηλώνει και ο ίδιος ότι δεν είναι καλός γνώστης του θέματος. Περαιτέρω, πέραν από την ειδική περίπτωση Τατάρ, η κατοχική Τουρκία πάντα θέλει να είναι “επεξηγηματική” με τους Τουρκοκύπριους.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Αβρούπα” του Σενέρ Λεβέντ, «ο ΕρσίνΤατάρ, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στις διακοινοτικές συνομιλίες, πέρασε από εντατική ενημέρωση και εκπαίδευση εκ μέρους αξιωματούχων της Τουρκίας», παραπέμποντας στις συναντήσεις, που είχε ο κατοχικός ηγέτης την τελευταία περίοδο. Επί του ιδίου θέματος, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS) Σενέρ Ελτσίλ, υποστήριξε ότι η συνάντηση στην Γενεύη θα είναι τετραμερής (4+1) και όχι πενταμερής (5+1), «διότι ο Ερσίν Τατάρ είναι υπάλληλος της Άγκυρας» (μετάφραση ΓΤΠ).
Ό,τι αποφασίσει η Τουρκία
Η ουσία είναι πως οι αποφάσεις για την ακολουθούμενη πολιτική της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό λαμβάνονται στην Άγκυρα. Οι εκάστοτε ηγέτες του κατοχικού καθεστώτος ακολουθούν την γραμμή. Το περιθώριο ελιγμών, που τους παρέχεται είναι περιορισμένο και όχι επί θεμάτων καθοριστικής σημασίας, που επηρεάζουν τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης.
Η διαφορά με τον Τατάρ είναι πως δεν θέλει (είτε και δεν μπορεί) να αξιοποιήσει το περιθώριο ελιγμών, που του προσφέρεται. Δεν τον χαλά να μην κρατήσει τα προσχήματα και να συζητά εκ μέρους τους ο Τσαβούσογλου. Σημειώνεται πως στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, βασικά από την τουρκική πλευρά μόνο ο Τσαβούσογλου μιλούσε. Ο Ακιντζί λίγες παρεμβάσεις έκανε. Η Τουρκία δεν καθορίζει τη γραμμή της με βάση τι εξυπηρετεί ή όχι τους Τουρκοκύπριους, αλλά τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς.
Αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά διαχρονικό. Και σε καμία περίπτωση δεν αφήνει στην τύχη τη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά τη διαμορφώνει και επιχειρεί να την επιβάλλει. Αυτό οφείλουμε να το γνωρίζουμε, για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η πορεία του Κυπριακού είναι μακρά, για να επιμένουν κάποιοι να έχουν ψευδαισθήσεις και να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα αυτά με αφέλεια.