Επανέναρξη συνομιλιών – Σπονδές για “εξημέρωση του θηρίου”
24/07/2019Επενδύοντας στη… λογική του Ερντογάν και των εδώ εγκαθέτων του θα προσέλθει στις συνομιλίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Έχει ξεκαθαριστεί πως δεν είναι προϋπόθεση να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, να αποχωρήσουν γεωτρύπανα, συνοδευτικά σκάφη και ερευνητικά σκάφη. Το μήνυμα στην Άγκυρα από Λευκωσία ελήφθη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά μας να αρχίσουν οι συνομιλίες, χωρίς να υπάρχουν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, είπε: «όχι. Είναι η κοινή λογική σε όλες τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τη μια πλευρά να προκαλεί, να καταπατά δικαιώματα και να δημιουργεί ένταση».
Εάν συμπέσει η τουρκική λογική με τη δική μας λογική, ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ, καλώς. Εάν, όμως, οι Τούρκοι επιμένουν στην επιβολή τετελεσμένων, τότε κακώς, αλλά συνομιλίες θα γίνουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα της κυβερνητικής τοποθέτησης. Τα “καλά παιδιά” δεν θέτουν όρους και προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί φοβάται η Λευκωσία να μη φορτωθεί την ευθύνη της άρνησης να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Κι αυτό γιατί η Λευκωσία θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα ηρεμήσει την επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας.
Είναι προφανές πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον κατοχικό ηγέτη ανεξαρτήτως τι διαδραματίζεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εάν, δηλαδή, θα συνεχίζει τη γεώτρηση ο “Πορθητής”, εάν θα αρχίσει το “Γιαβούζ”, ή θα σταλεί και το δίδυμο αδελφάκι του “Μπαρμπαρός” για έρευνες. Και ενδεχομένως αυτό να ισχύσει και για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη. Οι συνάξεις αυτές είναι προκαταρκτικές. Οι ουσιαστικές θα γίνουν σε άλλο σκηνικό;
Ψευδαισθήσεις Αναστασιάδη
Είναι σαφές πως η κυπριακή κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε ένα δαιδαλώδες αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκε και από τις δικές της επιδερμικές προσεγγίσεις και τους γεμάτους από κενά αέρος σχεδιασμούς της, θεωρεί πως εάν αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών, τότε θα πάρει ανάσες και θα περιορίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Αυτό, με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση, δεν πρόκειται να υπάρξει.
Η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη την αδυναμία της Λευκωσίας, που ειρήσθω εν παρόδω είναι μόνη σε αυτή τη μάχη, δεν πρόκειται να αποσύρει γεωτρύπανα και σκάφη. Θα προχωρά και θα αναδείξει το θέμα των υδρογονανθράκων ως το βασικό θέμα της ατζέντας. Και περιλαμβάνοντάς το στην ατζέντα θα ολοκληρώσει εν πολλοίς τον σχεδιασμό της για «δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου».
Η Λευκωσία, θέλοντας να αποφύγει την τουρκική επιθετικότητα και θεωρώντας πως έτσι θα μπορέσει και «η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της»(!), μπαίνει στη λογική της εξημέρωσης του θηρίου. Μια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε και απέτυχε. Το θηρίο, αντί να εξημερωθεί, έχει αποθρασυνθεί και τα θέλει όλα. Τι μπορεί να γίνει; Η αποχώρηση της κατοχικής Τουρκίας από την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί όρο για να αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία. Γιατί έτσι θα διεξαχθούν συνομιλίες, χωρίς την πίεση των γεωτρύπανων και της απειλής τετελεσμένων.
Ακούγεται πως διάφοροι καλοθελητές υποδεικνύουν πως εάν αρχίσουν συνομιλίες, τότε η Τουρκία θα αναθεωρήσει την τακτική της στην κυπριακή ΑΟΖ! Υπενθυμίζεται συναφώς πως η Λευκωσία είχε στο παρελθόν παγώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα και σε συνεννόηση με την ιταλική ΕΝΙ στάλθηκε το γεωτρύπανο για μηχανικούς ελέγχους! Η Τουρκία δεν εκτίμησε εκείνη τη χειρονομία του Προέδρου.
Αναμένοντας τον Ερντογάν να λειτουργήσει με βάση την κοινή λογική, δεν ασκείται πολιτική. Υπάρχει πρόταση; Υπάρχει σχεδιασμός, ή θα πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;νΕάν αποχωρήσει η Τουρκία από την ΑΟΖ, μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν εάν εξακολουθούν να βράζουν στο ζουμί τους. Τα ζητήματα που προκύπτουν επηρεάζουν ευρύτερα χώρες και οργανισμούς. Γι’ αυτό και στη βάση αυτή πρέπει να γίνονται σχεδιασμοί. Πέρα από το στενό περιβάλλον του μικρού χωριού.