ΑΝΑΛΥΣΗ

Επειδή η Κύπρος γειτνιάζει με την Τουρκία δεν είναι προέκτασή της!

Επειδή η Κύπρος γειτνιάζει με την Τουρκία δεν είναι προέκτασή της! Κώστας Βενιζέλος

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έχει προ πολλού ξεφύγει. Οι θέσεις που εκφράζει, κατ’ εντολή της Άγκυρας, καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κατοχική πλευρά στην πολιτική και διπλωματική σκακιέρα. Πλαίσιο το οποίο εξουδετερώνει τις όποιες προοπτικές διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει πως για να παρακαθίσουν επίσημα σε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η «νέα τους πολιτική». Δηλαδή, την εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Αυτή την προϋπόθεση την έθεσε, όπως είπε, και προς τη νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντηση, στα κατεχόμενα.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γκαζίαντεπ (Gaziantep) της Τουρκίας για τα 50 χρόνια της εισβολής στην Κύπρο, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη σημασία της «έννοιας της κυριαρχίας». Και η εξήγηση που έδωσε, η ερμηνεία στον όρο αυτό, δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η τουρκική πλευρά. Αλλά και πόσο μαξιμαλιστικές είναι οι αξιώσεις της.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Βρετανία, η οποία προσάρτησε το νησί, χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα και το κυβέρνησε μέχρι την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλαβε δυο κυρίαρχες βάσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προβεί σε κάθε είδους ενέργειες σε αυτές τις βάσεις και κανείς δεν θα το αμφισβητούσε αυτό. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι παρόλα αυτά, αμφισβητείται τώρα η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, η οποία ήρθε στο νησί πληρώνοντας πολύ «βαρύ τίμημα», κατά την έκφρασή του.

Η Κύπρος ως… προέκταση

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «το δικαίωμα» τους στην κυριαρχία δεν γίνεται δεκτό και αναφερόμενος στην γεωγραφική απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, ο Τατάρ δήλωσε ότι η απόσταση αυτή είναι μόλις 60 χιλιόμετρα (Μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Προχώρησε δε ένα ακόμη βήμα, υποστηρίζοντας ότι επειδή η Τουρκία είναι κοντά στην Κύπρο, το νησί είναι προέκταση της! Είπε ότι εξαιτίας αυτή της εγγύτητας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία έχει μεταφέρει νερό στο νησί, το οποίο, όπως ανέφερε, συνεχίζει να ρέει αδιάκοπα, ο Τατάρ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «η Κύπρος υπήρξε ένα είδος προέκτασης της Τουρκίας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας». «Η ΄΄ΤΔΒΚ’’ έχει κερδίσει έδαφος με την πολιτική που ασκούμε», είπε.

Αναφερόμενος στη σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας για την “ΤΔΒΚ” και την Τουρκία, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι σήμερα οι χώρες προσπαθούν να πάρουν θέση ακόμη και στο διάστημα και είπε: «Αν δεν μπορούμε να πάρουμε θέση στη θάλασσα που βρίσκεται μπροστά μας, θα είμαστε περικυκλωμένοι» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Στη συνέχεια εξήγησε πως με την πολιτική που ακολουθείται ( από την Τουρκία), «η ΄΄ΤΔΒΚ΄΄ αποτελεί εθνική αξία από αυτή την άποψη», υποστηρίζοντας «την αναγκαιότητα της συνέχισης της ‘’ΤΔΒΚ’’ ως ανεξάρτητου κράτους».

Οι αναφορές του για την Τουρκία, την αποσχιστική οντότητα, τις προσπάθειες για αναγνώριση δεν είναι ούτε τυχαίες και προφανώς δεν γίνονται για λόγους τακτικής. Αυτή είναι η πολιτική τους και θα επιμένουν μέχρι τέλους. Το θέμα είναι να μην πέσει στην παγίδα αυτή η ελληνική πλευρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι