Επέκταση χωρικών υδάτων και αγορά Rafale στη Βουλή – Έρχεται η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Πώς τα Rafale εξασφαλίζουν στην Ελλάδα υπεροπλία στον αέρα, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Με στόχο τη θωράκιση των εθνικών συμφερόντων η κυβέρνηση προωθεί στην Βουλή προς ψήφιση δύο σημαντικά νομοσχέδια. Το πρώτο, αφορά τον νόμο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, από την Κέρκυρα έως το ακρωτήρι Ταίναρο στην Πελοπόννησο. Το δεύτερο για την αγορά των μαχητικών Rafale.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται σαφώς, ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, με τη διαδικασία του επείγοντος, με στόχο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας αφορά την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία).
Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις για τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους). Επίσης η σύμβαση θα αφορά και τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν τα νέα μαχητικά, καθώς και τη συντήρηση όσων γαλλικών οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών βρίσκονται ήδη στην Πολεμική Αεροπορία και είναι απαραίτητα για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, θα ακολουθήσει η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την ομόλογό του Γαλλίδα υπουργό άμυνας Φλοράνς Παρλί. Εκτιμάται ότι η κ. Παρλί θα επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη του μήνα, οπότε και θα υπογραφεί η σύμβαση, της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Rafale (Ντασό Ραφάλ) με την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).

Από τα κατασκευαστικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του Rafale είναι να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του νέου γαλλικού μαχητικού περιλαμβάνουν, αεροπορική δράση ημέρα και νύχτα και με όλες τις καιρικές συνθήκες, σε μία ποικιλία ρόλων, όπως αεροπορική υπεροχή, αεράμυνα, κρούση (τακτική και πυρηνική) και αεροπορική αναγνώριση συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής με τη χρήση ραντάρ και της συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών).

Τα Rafale θα έλθουν στην Ελλάδα έτοιμα επιχειρησιακά και με τον προβλεπόμενο οπλισμό τους που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα κατευθυνόμενα βλήματα “Meteor”. Η σύμβαση προβλέπει και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“Mica”, “Scalp”,  “Exocet”).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx