ΓΝΩΜΗ

Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Κρητικό Πέλαγος άμεσα

Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Κρητικό Πέλαγος άμεσα

Πρόσφατα η Λιβύη, κατάφερε να μας αιφνιδιάσει καταθέτοντας μια “Ρηματική Διακοίνωση” (Α/79/960 από 3 Ιουλίου 2025), εκεί που πρέπει, δηλαδή στο ΓΓ του ΟΗΕ, επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που το έχει υπογράψει, αλλά χωρίς τα γραφόμενα της να είναι σύμφωνα με αυτά, που η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει. Όλα δε όσα έγραψε, βασίζονται όχι στη Σύμβαση (UNCLOS), αλλά στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό (Τ-Λ) μνημόνιο συνεργασίας.

Η Τρίπολη, αν είναι δυνατόν, κατηγορεί με τη Ρηματική της Διακοίνωση, την Ελλάδα λέγοντας πως οι ενέργειες μας «αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) και πως υπονομεύουμε τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών». Επιπλέον, μας επισημαίνουν πως πρέπει, «υπό τον ΟΗΕ, να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και να απέχουμε από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Η Λιβυκή κυβέρνηση σε μια περίοδο που ανταλλάσσονται επισκέψεις (ΥΠΕΞ) μας αγνοεί επιδεικτικά με τις προκλητικές της ενέργειες, όπως:

  • Απειλή για την υπογραφή του παράνομου από το 2019 Τ-Λ μνημονίου και από τη Βουλή Αντιπροσώπων της Λιβύης,
  • Προειδοποίηση ότι επίκεινται σεισμικές έρευνες από την Τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων (TPAO), αλλά και γεωτρήσεων, αφού η Λιβυκή εταιρεία πετρελαίων (NOC) υπέγραψε στις 25 Ιουνίου, συμφωνία για σεισμικές έρευνες σε θαλάσσια τεμάχια εντός της Λιβυκής ΑΟ, που όπως φαίνεται (με διακεκομμένη γραμμή) στον χάρτη που καταθέσαν, έχει παραμορφωθεί και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

  • Και τέλος επιτρέπει την ανεξέλεγκτη ροή μεγάλου αριθμού “μεταναστών” από διάφορες χώρες προς την Ελλάδα.

 

Οι βλέψεις της Τουρκίας

Αξιοσημείωτο είναι πως πρόσφατα η Τουρκία αγόρασε από την Norwegain Eldorado Drilling, δύο ακόμη πλωτά γεωτρύπανα βαθέων υδάτων, το “West Draco” (κατασκευής 2014) και “West Dorado” (κατασκευής 2015). Τα μεγάλα αυτά και πανάκριβα πλοία, με κόστος αγοράς 245 εκατομμύρια δολάρια έκαστο και με προσωπικό 200 ατόμων έκαστο, δεν μπορούν να κάθονται και να περιμένουν. Αν, δε, λάβουμε υπόψη πως η Τουρκία έχει άλλα 4 πλωτά γεωτρύπανα, αυτά πρέπει αμέσως να πιάσουν δουλειά. Σύμφωνα δε με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα χρησιμοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο και τουλάχιστο το ένα στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Αν λάβουμε υπ’ όψη τις δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, με τη σύμπραξη της Λιβύης, βλέπουμε ξεκάθαρα πως τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, αποβλέπουν:

  • Στη με το “έτσι θέλω” αποδοχή του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου
  • Στην αποθάρρυνση νέων επενδυτών για τις περιοχές νότια της Κρήτης
  • Στην μη συνέχιση των ήδη εκτελούμενων ενεργειών εντοπισμού και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις εντός της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ περιοχές. Άλλωστε, τη τακτική αυτή την εφάρμοσαν επιτυχώς στο παρελθόν στη Κύπρο και αποχώρησαν Γαλλικές και Ιταλικές εταιρείες, αλλά έμειναν οι Αμερικανικές.
  • Στη χωρίς αντίρρηση αποδοχή της εκτέλεσης ερευνών και γεωτρήσεων από τουρκικά πλοία ερευνών και γεωτρύπανα τις περιοχές νότια της Κρήτης.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η Ελλάδα

Με δεδομένη την Τουρκική επιθετικότητα και τις μεγαλεπήβολες βλέψεις της Τουρκίας (δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας), και την αδιαφορία για τις πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, η συνέχιση από τη χώρα μας της εφαρμογής των κανόνων της σύμβασης του Δικαίου για της Θάλασσας στο Κρητικό Πέλαγος, όπως έγινε και στο Ιόνιο, είναι μονόδρομος. Οι “σκληρές απαντήσεις”, που κατά καιρούς δίνουμε στη Τουρκία, τα ήρεμα νερά που επιδιώκουμε και η πολιτική κατευνασμού που ακολουθούμε, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, απεναντίας το γιγαντώνουν.

Πρέπει άμεσα να κλείσουμε με Ευθείες γραμμές Βάσης του κόλπους της Κρήτης, να χαρακτηρίσουμε τους ιστορικούς κόλπους, να αυξήσουμε το εύρος της Χωρικής θάλασσας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, να καθιερώσουμε Συνορεύουσα Ζώνη και να ανακηρύξουμε την πολυσυζητημένη ΑΟΖ. Όλες δε τις ενέργειες αυτές, πρέπει να τις καταθέσουμε στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ. Όσο για την χάραξη της Ελληνοκυπριακής ΑΟΖ, αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτη.

Αν τα είχαμε κάνει όλα αυτά έγκαιρα, θα είχαμε αποφύγει πολλά, και το κυριότερο δεν θα αισθανόμαστε ντροπή ή απογοήτευση και δεν θα τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα. Θα δημιουργούσαμε εμείς γεγονότα που θα βασιζόταν στο Διεθνές Δίκαιο, στον Χάρτη του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, που χαράχθηκε σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και με τον χάρτη που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ στις 16 Απριλίου 2025, στα πλαίσια του Ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), που καταθέσαμε στην ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μα, τι λέτε, τώρα;
Να μας… κηρρύξει τον πόλεμο, η Λιβύη;

Καλά τα λέει το άρθρο αλλά ποιος θα τα κάνει; Ο Κούλης μοιράζει επιδοτήσεις στα λαμόγια του και ο Φιλέλληνας έχει πάθει λουμπάγκο από τους τεμενάδες…

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx