Επεκτείνει την κατοχή ο Ερντογάν – Οι αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα
20/07/2021Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί από τα Κατεχόμενα, εξαπολύοντας κατηγορίες εναντίον των Ελληνοκυπρίων ότι δήθεν μπλοκάρουν τη λύση στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα ωστόσο, εκείνος σαμποτάρει κάθε απόπειρα συζήτησης, με κλιμακούμενες προκλήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ. Σε μια τέτοια πρόκληση προχώρησε και σήμερα, ανακοινώνοντας μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τάταρ, και την αποστρατικοποίηση ενός τμήματος της Αμμοχώστου.
Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται στο πλαίσιο των κινήσεών του να εμφανίσει το ψευδοκράτος σαν “κρατική οντότητα” και να δημιουργήσει τετελεσμένα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, με στόχο την επιβολή της λύσης δύο κρατών. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε η επέτειος από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο για την επίσκεψή του δεν είναι τυχαίο, καθώς παραπέμπει σε συμβολισμούς που αποσκοπούν στην αποστολή, από την τουρκική προπαγάνδα, μηνυμάτων προς την Λευκωσία, την Αθήνα, αλλά και την διεθνή διπλωματική σκηνή.
Ο Τατάρ ανακοίνωσε ότι αναμένεται η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος σε ένα τμήμα της πόλης και συγκεκριμένα στο 3,5%. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, αλλά ο στόχος του Ερντογάν και των Τουρκοκυπρίων είναι με την ρύθμιση αυτή να άρουν το διεθνές καθεστώς και να ανοίξουν τον δρόμο για την ενεργή εμπλοκή της “Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας”. Κυρίως όμως να στείλουν παντού το μήνυμα ότι θα επιβάλλουν την λύση που θέλουν.
Με δική του ατζέντα ο Ερντογάν
Πρόκειται για μια προσεκτικά σχεδιασμένη κίνηση με την οποία η Άγκυρα, εκτός από την Αθήνα και τη Λευκωσία, στέλνει τα μηνύματα της και στην ΕΕ, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αγνοεί τις συστάσεις των Ευρωπαίων, γιατί ουσιαστικά για συστάσεις πρόκειται και όχι για όρους, να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Κυπριακό προκειμένου να προχωρήσει η “θετική ατζέντα”. Άλλωστε, ο Ερντογάν με το που πάτησε το πόδι του τη Δευτέρα στα Κατεχόμενα προχώρησε την δική του ατζέντα, αδιαφορώντας για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές “αντιρρήσεις”. Ειδικά δε για τους Ευρωπαίους, τους έδειξε για άλλη μία φορά την “εκτίμησή” του, κατηγορώντας τους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε πριν από κάποιους μήνες στο προκλητικό για τη διεθνή κοινότητα άνοιγμα των Βαρωσίων, συνέχισε με την κατάθεση από τον Τατάρ της πρότασης για λύση δύο κρατών και σήμερα προχωρά στην τμηματική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος της Αμμοχώστου. Παραλλήλως επανέλαβε την πρόταση για διεθνή διάσκεψη με αντικείμενο τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως για το ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ και θαλάσσιων ζωνών. Μια πρόταση που έχει γερμανικό άρωμα, καθώς υποστηρίζεται και από το Βερολίνο.
Ο Ερντογάν, σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, παράλληλα με τις προκλήσεις του επιτίθεται στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρώντας να τους χρεώσει την ένταση και τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει από τις δικές του επιθετικές ενέργειες. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία δείχνει να αναμένει την ολοκλήρωση του δράματος για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας έχουν χαρακτηρίσει “ορόσημο” για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις την σημερινή επίσκεψη και τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου.
Πως αντέδρασαν Αθήνα και Λευκωσία
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συγκάλεσε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες, ενώ έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
Σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών αποστέλλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενημερώνοντας για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει την Τετάρτη σχετικά με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Παραλλήλως, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το απόγευμα τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του, επ’ αφορμή και των 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες «είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες». Τονίζει επίσης ότι αυτές οι ενέργειες καταπατούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο για την ΕΕ, για άλλη μία φορά, για την ώρα, απλώς παρατηρεί και χωνεύει τις προσβολές του Ερντογάν.
«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές» σχολιάζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός. «Οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή» και ότι «λύση δύο κρατών δεν υπάρχει».