Επιχείρηση “Ατσάλινο Βέλος” – Τα ελληνικά F-16 έπιασαν στον ύπνο τα ραντάρ της Άγκυρας

Άσκηση "Ηνίοχος" – Εντυπωσιακό video
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σημαντική ήταν η παρουσία των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με την κωδική ονομασία “Ατσάλινο Βέλος 2019” που οργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και «κρατήθηκε» σκοπίμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμμετείχε η Φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», που επιχείρησε νότια των ακτών της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τρία (3) μαχητικά αεροσκάφη F-16 που μπήκαν στο FIR Λευκωσίας και πραγματοποίησαν εικονικές αεροπορικές προσβολές στο χώρο της άσκησης.

Αργότερα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης που εκπόνησαν οι επιτελείς της Κυπριακής Εθνοφρουράς, έγιναν και ρίψεις αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία, στην συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών μέσων στην Κυπριακή άσκηση, καταγράφηκε, με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω απ την βραχονησίδα Παναγιά-Οινουσών και με δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από τούρκικα μαχητικά και από τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου (κατασκοπευτικό αεροσκάφος).

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της διήμερης αεροναυτικής άσκησης είναι ότι, τα ελληνικά αεροσκάφη κατά την μετάβασή τους στην Κύπρο δεν παρενοχλήθηκαν από τα τουρκιά αεροπορικά μέσα, διότι, προφανώς, δεν εντοπίστηκαν εγκαίρως, από τα τουρκικά ραντάρ.

«Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο τουίτερ, την ελληνική συμμετοχή στην άσκηση της εθνικής φρουράς, η τελική φάση της οποίας διεξήχθη στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, της Μεγαλονήσου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τελικά… η Κύπρος δεν κείται μακράν!

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι