ΘΕΜΑ

Επίδειξη δύναμης επιδιώκει το κόμμα του Σαδίκ στις ευρωεκλογές

Επίδειξη δύναμης επιδιώκει το κόμμα του Σαδίκ στις ευρωεκλογές, Νεφέλη Λυγερού

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσίασε συνέντευξη της προέδρου του τουρκόφιλου κόμματος της Θράκης Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (γνωστού ως ΚΙΕΦ-DEB) Τσιγντέμ Ασάφογλου, το οποίο κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές, έχοντας μάλιστα στις τάξεις των υποψηφίων του 25 γυναίκες.

Ένα γεγονός στο οποίο εστίασε η Ασάφογλου, λέγοντας πως επιδιώκει να «αποτελέσουν πρότυπο για τιςΤουρκάλες Δυτικής Θράκης”», στα χνάρια της Άγκυρας που διαχρονικά αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας μας «τουρκική», παραβιάζοντας την Συνθήκη της Λωζάννης. Μάλιστα η Ασάφογλου γνωστοποίησε πως μεταξύ των γυναικών υποψηφίων του κόμματος βρίσκεται και η Ευγενία Νατσουλίδου, η οποία διατείνεται πως εκπροσωπεί την «μακεδονική μειονότητα» στην χώρα μας!

Το τουρκικό TRTHABER μετέδωσε ότι το ΚΙΕΦ «ιδρύθηκε από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα», με την Ασαφόγλου να δηλώνει «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είσαι μειονότητα στην Ελλάδα. Και ειδικά το να είσαι τουρκική μειονότητα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Διότι αρνούνται την ταυτότητά μας, δεν μας υπολογίζουν, συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουμε».

Το ΚΙΕΦ πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο του «Συλλόγου Φιλάθλων Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης» που αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής: «Το γεγονός ότι η χώρα μας η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική να βλέπει δαίμονες παντού και συνεχίζει να πλήττει τους συλλόγους της μειονότητας, μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Μια νοοτροπία που δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε την ύπαρξη ενός σωματείου που ιδρύθηκε από ανθρώπους που υποστηρίζουν μια αθλητική ομάδα, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων!

Η “έκπληξη” του 2019

Έχοντας περάσει πέντε χρόνια από τις τελευταίες Ευρωεκλογές, αξίζει να υπενθυμίσουμε την εκλογική έκπληξη του εν λόγω κόμματος της Θράκης, παντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό πριν το 2019. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που είχε τότε βαφτεί μπλε ή ροζ, στη Ροδόπη, στην Ξάνθη και σε μικρότερο πλην υπαρκτό βαθμό στον ευαίσθητο Έβρο, είχε επικρατήσει το γκρι, το χρώμα του μειονοτικού κόμματος που αποτελεί απτή απόδειξη της τουρκικής “εισβολής” στη Θράκη. “Εισβολής”, προκειμένου να συντηρηθούν τα σχέδια περί “κοσοβοποίησης” της περιοχής που είναι πίσω από το μυαλό των ιθυνόντων στην Άγκυρα, που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθούν να αναφέρονται σε «τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη».

Εξάλλου, τις προθέσεις της για τη Θράκη η Τουρκία τις έχει δηλώσει ρητώς ήδη από το 1920 στον Εθνικό Όρκο (Misak-I Milli): «Σκοπός μας είναι η Δυτική Θράκη να παραμείνει στα τουρκικά χέρια, σαν ενιαίο σύνολο, και σε κατάλληλο χρόνο και ευκαιρία να ενωθεί με τη Μητέρα Πατρίδα. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απαλλοτρίωση του τουρκικού αυτού τμήματος. Οι αδελφοί μας της Δυτικής Θράκης, σε πρώτο βήμα, πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν την αυτονομία της Δυτικής Θράκης».

Πάντως, η εκλογική επέλαση του τουρκόφιλου κόμματος δεν ήταν έκπληξη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που εδώ και χρόνια προβαίνουν σε καταγγελίες ότι το συγκεκριμένο κόμμα λειτουργεί ανεξέλεγκτα ως ο βασικός μηχανισμός προαγωγής των συμφερόντων της Άγκυρας. Παρά τις διακηρυγμένες φιλοδοξίες του να βάλει το πόδι του και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το ΚΙΕΦ δεν κατέβηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, γνωρίζοντας πως δεν θα πιάσει το όριο του 3% για την εκπροσώπηση του.

ΚΙΕΦ-DEB και μουσουλμανική μειονότητα

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του από τον Αχμέτ Σαδίκ πριν από 33 χρόνια μέχρι και σήμερα, το ΚΙΕΦ-DEB ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση τουρκικής μειονότητας, δηλαδή τη μετατροπή της θρησκευτικής μειονότητας που αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης σε εθνική. Κι αυτό, όταν τη μουσουλμανική μειονότητα συγκροτούν τρεις εθνικά διαφορετικές συνιστώσες: Οι Πομάκοι, οι τουρκογενείς και οι Ρομά.

Εκμεταλλευόμενο την ανοχή της ελληνικής πολιτείας, το ΚΙΕΦ-DEB, που καθοδηγείται ανοιχτά από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, ενέτεινε την τουρκική προπαγάνδα στη Θράκη και την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και των Ρομά. Ουσιαστικά με την ανοχή των ελληνικών αρχών, το τουρκικό προξενείο και η ελεγχόμενη από την Άγκυρα ηγεσία της μουσουλμανικής μειονότητας κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στη Θράκη εφαρμόζεται η πολιτική των “μαλακών συνόρων”, με τη συγκρότηση και λειτουργία παράλληλων προς το ελληνικό κράτος άτυπων δομών, οι οποίες καθοδηγούνται από την Άγκυρα. Ενδεικτικό του στρουθοκαμηλισμού της ελληνικής Πολιτείας είναι ότι παρ’ ότι η διαχρονική συνεργασία του ΚΙΕΦ-DEB με το σλαβικό “Ουράνιο Τόξο” (εξ’ ου και η υποψηφιότητα Νατσουλίδου) ήταν γνωστή και στο υπουργείο Εξωτερικών, ουδέποτε έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια να αναχαιτιστεί η άνοδός του.

Θυμόμαστε πως η Θράκη είχε έρθει στο προσκήνιο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, όταν ήταν το μόνο σημείο της ελληνικής επικράτειας που είχε βαφτεί “ροζ” αντί για “μπλε”, γεγονός που είχε φορτίσει την πολιτική αντιπαράθεση. Η σύγκρουση είχε στο επίκεντρο δύο πρόσωπα, τον Οζγκιούρ Φερχάτ και τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με την ΝΔ να επιτίθεται με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, πως τους είχε συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια, παρά την απροκάλυπτη στήριξη που είχαν από το Προξενείο. Δυστυχώς, ούτε και τότε άνοιξε μία σοβαρή συζήτηση για την κατάσταση στην Θράκη, καθώς το ζήτημα περιορίστηκε στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επιθέσεις από την ΝΔ έπαυσαν όταν οι δύο προαναφερόμενοι μουσουλμάνοι βουλευτές στρατεύτηκαν με την Νέα Αριστερά στην διάσπαση που ακολούθησε μετά την εκλογή Κασσελάκη, χωρίς φυσικά να αφήσουν τις έδρες τους. Σε ό,τι αφορά τον γνωστό βουλευτή Ξάνθης Ζεϊμπέκ, είναι γνωστό πως το 2019 είχε δουλέψει ατύπως υπέρ του ΚΙΕΦ. Μέχρι την αποχώρηση του, ο Ζεϊμπέκ παγίως λειτουργούσε σαν μακρύ χέρι της Άγκυρας στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και μέσω αυτού στις τοπικές δομές του κράτους.

Τί επιδιώκει το ΚΙΕΦ

Το σίγουρο είναι ότι τα ποσοστά των ευρωεκλογών είχαν αποτυπώσει τη δυνατότητα της Τουρκίας να χειραγωγήσει εκλογικά τον μουσουλμανικό πληθυσμό σε ένα σημαντικό ποσοστό. Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ-DEB είχε συγκεντρώσει ποσοστά της τάξεως του 38,09% στην Ροδόπη, κερδίζοντας έτσι την πρώτη θέση, ενώ κατήλθε τρίτη δύναμη στην Ξάνθη, με 20,04%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόμμα είχε λάβει και 112 ψήφους στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει από την εποχή της ιταλοκρατίας μία μικρή κοινότητα μουσουλμάνων. Το 2014 είχε λάβει μόνο 15. Αξιοπρόσεκτο, επίσης, είναι το γεγονός πως το “Ουράνιο Τόξο” είχε πάρει 107 ψήφους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δεν υπήρχε καν.

Η αναβάθμιση και η ανακαίνιση των μειονοτικών σχολείων, των ισλαμικών τεμενών, των μουσουλμανικών νεκροταφείων δεν ικανοποιούν το ΚΙΕΦ και τους ελεγχόμενους από την Άγκυρα μειονοτικούς. Αυτοί φαντασιώνονται ότι στη Θράκη θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην Κύπρο, ή που θα καταστήσουν εφικτή τη μελλοντική της απόσχιση κατά το πρότυπο του Κοσόβου.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί την απήχηση του εν λόγω κόμματος είναι αναμφισβήτητα το νέο πρόσωπο που παρουσίασε από το 2019, εκλέγοντας την 32χρονη τότε Τσιγδέμ Ασάφογλου πρόεδρο. Η Ασάφογλου γεννήθηκε το 1987 στο χωριό Χρύσα της Ξάνθης και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΕΦ και η μικρότερη σε ηλικία αρχηγός του (κατ΄όνομα) “μειονοτικού” κόμματος.

Η εκλεκτή της Τουρκίας Ασάφογλου πήρε τα ηνία από τον Μουσταφά Αλή Τσαούς, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες της έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής. Δεν ήταν δύσκολο, καθώς ήταν η μόνη υποψήφια για την αρχηγία. Βλέπετε, όταν η Άγκυρα διατάζει δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές φιλοδοξίες έτερων στελεχών…

Πριν την εκτόξευσή της στην ηγεσία του ΚΙΕΦ το 2019, εργαζόταν στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του. Η επιλογή της έγινε για να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή του κόμματος. Η ίδια, μάλιστα, ήταν σχετικά φρέσκια στην πολιτική, καθώς είχε ενταχθεί στο κόμμα μόλις τρία χρόνια νωρίτερα. Έκτοτε, ακολουθούσε καταπόδας τον τότε ηγέτη του κόμματος σε όλες τις αποστολές του στο εξωτερικό. Βεβαίως οι σχέσεις της με την Τουρκία και ο ανθελληνικός της ζήλος ουδόλως έχουν αλλάξει, όπως δείχνουν και οι τελευταίες τοποθετήσεις της ίδιας και του κόμματος της.

Η ίδια ουδέποτε έχει κρύψει ότι νιώθει «Τουρκάλα». Λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2019, είχε υποστηρίξει, μιλώντας και πάλι στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας». Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ-DEB θα είναι απόδειξη της τουρκικής ταυτότητας στη Δυτική Θράκη»…

Ο μοναχογιός του Σαδίκ

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της είναι ο γιος του εκλιπόντος ιδρυτή του κόμματος, ο Λεβέντ Σαδίκ. Πρόσφατα η Ασάφογλου επισκέφτηκε την Τουρκία, μαζί με στελέχη του κόμματος της, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της προπαγανδιστικής ταινίας για τον Αχμέτ Σαδίκ, δίπλα στον υιό Λεβέντ.

Ο Λεβέντ Σαδίκ έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά πηγαινοέρχεται στη Θράκη, στην οποία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Η εκτίναξή του είναι εντυπωσιακή. Στην πραγματικότητα την χρωστάει στο γεγονός ότι είναι ο μοναχογιός του Αχμέτ Σαδίκ, ιδρυτή και ηγέτη, μέχρι τον θάνατό του, του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ-DEB που από τότε ακόμα διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους.

Είναι γνωστό πως ο Ερντογάν έγινε προστάτης της οικογένειας Σαδίκ και μέντορας του νεαρού Λεβέντ. Αυτός ήταν που έδωσε το όνομα του φανατικού εθνικιστή μειονοτικού στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, καθώς και σε δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Ενδεικτικό των στενών σχέσεων είναι ότι η σύζυγος του Ερντογάν Εμινέ είχε παρευρεθεί στην τελετή περιτομής (σουνέτ) του γιου του Λεβέντ Σαδίκ που έγινε στο πατρικό του σπίτι στη Φιλύρα.

Όπως αποδείχτηκε, οι προκλητικές δηλώσεις που είχαν συνοδεύσει τον εκλογικό της θρίαμβο ήταν μόνο η αρχή. Κατέχοντας πλέον εμβληματική θέση στον σκληρό πυρήνα των εθνικιστών της μουσουλμανικής μειονότητας η Τσιγδέμ Ασάφογλου θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, επιχειρώντας να σύρει την ελληνική διπλωματία σε δημόσιο διάλογο σχετικά με την “τουρκική μειονότητα”. Κατόπιν εντολής της Άγκυρας θα τοποθετεί επικοινωνιακές νάρκες, όταν και όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο για την τουρκική διπλωματία. Υπάρχει δε ανησυχία ότι η απουσία μειονοτικών υποψηφίων στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, θα ευνοήσει τελικώς το ΚΙΕΦ, το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, δεν “ανιχνεύεται” στις δημοσκοπήσεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx