Επίσκεψη Αποστολάκη στις ΗΠΑ σε κρίσιμη περίοδο – Αντιδράσεις από ΝΔ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, για προγραμματισμένη συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Άμυνας Patrick Shanahan. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί επίσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Sullivan, με μέλη του Ομοσπονδιακού Κογκρέσου και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο «EU and Foreign Policy Defence Forum 2019», το οποίο διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ και το περιοδικό ‘Foreign Policy’. Επίσης, θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της Αμερικανικής Πολεμικής Βιομηχανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις συζητήσεις τους με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα επισημάνει την επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και θέματα που αφορούν την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον στρατιωτικό τομέα. Τα εξοπλιστικά (αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το ενδεχόμενο απόκτησης των F-35), περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει στις ΗΠΑ ο Αποστολάκης.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, παρότι αρχικά δεν ήταν από τους «φανατικούς» υποστηριχτές της απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 ΣΤΕΛΘ, για μια σειρά από λόγους (επιχειρησιακούς, οικονομικούς), φαίνεται, ότι έχουν αλλάξει γνώμη, μετά την εμπλοκή της παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία και την ανάγκη διάθεσης τους από τις ΗΠΑ, σε όμορη χώρα του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτή την έννοια, η επίσκεψη του Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ κρίνεται, ως πολύ σημαντική. Ωστόσο, η αντιπολίτευση, για τους γνωστούς λόγους, προέβαλε ισχυρές αντιρρήσεις, επιμένοντας ότι το ταξίδι του Αποστολάκη στις ΗΠΑ, θα πρέπει να αναβληθεί. Πάντως είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας, η αμυντική και εξωτερική πολιτική, να είναι εκτός πλαισίου κομματικής αντιπαλότητας και ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι