ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οργή Ελληνοαμερικανών βουλευτών για την δήλωση Μπάιντεν σχετικά με τα F-16

Οργή Ελληνοαμερικανών βουλευτών για την δήλωση Μπάιντεν σχετικά με τα F-16

Την πλήρη αντίθεσή Ελληνοαμερικανών βουλευτών συνάντησαν οι δηλώσεις Μπάιντεν για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν:

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ανέφεραν.

Η δήλωση Μπάιντεν

Θετικός στο να παραδοθούν αμερικανικά F-16 στην Τουρκία είναι και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, με δημόσια δήλωση του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να ληφθεί η έγκριση του Κογκρέσου που απαιτείται για την πώληση, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη κατά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ, o Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις προτάσεις ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την πώληση των F1-16 ήταν σε αντάλλαγμα για την άρση του μπλοκ της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Αυτό που είπα ήταν, είπα τον Δεκέμβριο, όπως θα θυμάστε, θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και αυτά τα τζετ. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό», σχολίασε.

«Και δεν υπήρχε καμία αμοιβή με αυτό. Απλώς έπρεπε να πουλήσουμε, αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό. Και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν. Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας δήλωσε πως «αυτό που συνέβη στο πλαίσιο των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποκάλυψε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας για την τρομοκρατία».

Νέα επίθεση Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, αν και κατά την χτεσινή του ομιλία στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε να επιτεθεί στην Ελλάδα, τώρα έβαλε στο στόχαστρο του και πάλι τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε», δήλωσε. Η νέα επίθεση Ερντογάν είχε και πάλι ως σημείο αναφοράς την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ο Ερντογάν, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε όλα όσα είχαν συμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την δυσφορία του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την δική μας αντίληψη περί πολιτικής. Πρόσφατα έκανα μια προσφορά στον Μητσοτάκη στο γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να φέρνουμε τρίτα πρόσωπα στα δικά μας θέματα. Φυσικά έσπασε αυτή την συμφωνία με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο δυο με τρεις εβδομάδες αργότερα.

Σε αυτές τις επισκέψεις ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια για εξοπλισμούς. Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ίδρυση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όταν ρωτάμε γι’ αυτό μας απαντούν ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Αλλά οι δικοί μου δεν το “καταπίνουν”. Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά και το είπαμε στους ηγέτες στις διμερείς μας συναντήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε πως αν η Φινλανδία, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Το υπογεγραμμένο μνημόνιο είναι μια αρχή, μια πρόσκληση. Το βασικό είναι να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Στην επόμενη διαδικασία θα παρακολουθήσουμε σχολαστικά την εφαρμογή όσων αναφέρει το μνημόνιο και θα κάνουμε τα βήματά μας», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Σουηδία έχει ήδη συμφωνήσει για την έκδοση 73 “τρομοκρατών” στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα άτομα που η Τουρκία ζητά να εκδοθούν ως τρομοκράτες, είναι η κουρδικής καταγωγής Σουηδή βουλευτής Αμινέ Κακακάβε. Την ίδια στιγμή, ο Έρντογάν χαρακτήρισε «ειλικρινείς» τις προσπάθειες του Μπάιντεν για την προμήθεια και την αναβάθμιση των τουρκικών F1-6, δηλώνοντας πως «θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Προηγουμένως, μήνυμα προς την Άγκυρα μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εργασίες της Συνόδου και στο πρόβλημα με το veto της Τουρκίας και επισήμανε ότι «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί». Σε ότι αφορά τη στάση του Ερντογάν, στη Σύνοδο και το γεγονός ότι δεν έθεσε κανένα ζήτημα στα ελληνοτουρκικά ο Μητσοτάκης τόνισε: «Πολλά απ’ όσα λέγονται έχουν αποδέκτες το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή. Εκτιμώ ότι τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν είναι σαφή. Η προσήλωση της Συμμαχίας έχει στραφεί στη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».

Ως προς τη στάση της Τουρκίας έναντι της Σουηδίας και της Φινλανδίας ο πρωθυπουργός είπε: «Η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια όταν ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ ως προς την αλλαγή στάσης μετά το τριμερές μνημόνιο σημείωσε: «Δεν θα προσέφερε στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της».

Όσον αφορά τα F-16 που ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης σημείωσε: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Rafale, φρεγάτες κλπ. Αυτό είναι μέλημα της κυβέρνησης. ‘Oλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 ενώ από την άλλη δεν στήριξε την δική μας συμφωνία». Πρόσθεσε ότι το σχετικό αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία. «Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από τον Λευκό Οίκο. Η αγορά αεροσκαφών είναι μία μακρά διαδικασία που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και της αμερικανικής Γερουσίας».

»Είδα και εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντησή του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο Ερντογάν. Νομίζω ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του “Turkaegean” λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για να ακυρωθεί η καταχώρηση. Ως προς τις ευθύνες τις απέδωσε σε υπηρεσιακό επίπεδο λέγοντας: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».`

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx