ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Έρχεται θερμός χειμώνας στα ελληνοτουρκικά

Έρχεται θερμός χειμώνας στα ελληνοτουρκικά, Χρήστος Καπούτσης

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας, έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον, διότι ακολουθούν μια συγκεκριμένη και καλά μελετημένη τακτική. Είναι προκλητικές, πέραν από το σύνηθες και κυρίως, αγγίζουν θέματα, που αφορούν την ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ αυτών, το εύρος των χωρικών υδάτων, η ελληνική ΑΟΖ και η αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που εμμονικά προωθεί η Τουρκιά. Όλα αυτά, δημιουργούν ένα κλίμα κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προοιωνίζουν, ένα ιδιαίτερο “θερμό χειμώνα” .

Μιλώντας στην τουρκική βουλή, για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα και δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και με το τουρκολυβικό σύμφωνο που υπογράψαμε. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να το αμφισβητήσει, αλλά την εμποδίσαμε. Θα υπερασπιστούμε την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του επικεφαλής της τούρκικης διπλωματίας, διότι, η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum (η ExxonMobil είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου), εντός Νοεμβρίου στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίσουμε ότι, τον Ιανουάριο του 2018, τουρκικές φρεγάτες είχαν εμποδίσει ιταλικό ερευνητικό σκάφος να προσεγγίσει το θαλασσοτεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, μετά από σχετική άδεια που είχε λάβει από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ρώμη, τότε, δεν αντέδρασε και το ιταλικό πλοίο αποχώρησε…

Στρατιωτικοποίηση της τουρκικής διπλωματίας

Επίσης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, μιλώντας σε συνέδριο, για την κατάσταση στην περιοχή, ανέφερε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα, πού θα είναι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ουσιαστικά ο τούρκος διπλωμάτης, θέτει εμμέσως, θέμα επαναπροσδιορισμού των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο!  Και το πιο ενδιαφέρον: ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, είπε πως η παρουσία των ΗΠΑ στη Θράκη και ειδικά η ναυτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, ενοχλεί τη… Ρωσία και μάλιστα, με τον αμερικανό πρέσβη τον κ. Πάιατ να βρίσκεται στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Αυτή την περίοδο καταγράφεται στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο. Και το αναφέρουμε, διότι αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας, η στρατιωτικοποίηση της διπλωματίας της. Και η προώθηση των αναθεωρητικών και επεκτατικών σχεδίων της, με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αναλύουν, σε καθημερινή βάση, τα “μηνύματα” που φτάνουν από την άλλη όχθη του Αιγαίου και λαμβάνουν να αναγκαία διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιθετική πολιτική της Άγκυρας.

Εκτιμούν οι Έλληνες επιτελείς –στρατιωτικοί και διπλωμάτες (υπηρεσιακοί παράγοντες), ότι οι αμυντικές συμφωνίες, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν εξασφαλίζουν πλήρως τη χώρα μας, από την κακόβουλη και επίβουλη τουρκική επιθετική και αναθεωρητική πολιτική και πάντως, είναι λιγότερο αισιόδοξοι και πιο πολύ “υποψιασμένοι”, από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων τους….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι