Ερντογάν: “Οι Έλληνες τρελάθηκαν που ο Tayfun φθάνει ως την Αθήνα”
03/11/2022O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις προσβλητικές και απειλητικές αναφορές κατά της Ελλάδας και σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber χθες το βράδυ ανέφερε ότι η εμβέλεια του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun που αναπτύσσει η τουρκική πολεμική βιομηχανία, φθάνει στην Αθήνα και θα αυξηθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία, του Tayfun, τρέλανε την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος είπε ότι θα αυξηθεί η εμβέλειά του, που σήμερα είναι, όπως είπε 561 χιλιόμετρα. «Βέβαια οι Έλληνες φοβήθηκαν ήδη καθώς και η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του».
Και συνέχισε σε αυτό το πνεύμα: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα . Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η τουρκική πολεμική βιομηχανία παρά τα εμπόδια έχει επιτύχει πολλά και το 2023, το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος ελπίζουμε να βγει από το υπόστεγο. Θα θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη από τις φρεγάτες μας, η οποία θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες. Η ανάπτυξη πυραύλων συνεχίζεται από την Roketsan». Έτσι, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «η Τουρκία απαντάει με έργα και όχι με λόγια».
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αναλυτικά
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει σε κίνηση η Άγκυρα: «Εκτός από το μαχητικό αεροσκάφος Hürjet, σε τελική φάση είναι και το μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar Kızılelma. Το Bayraktar TB3 θα επιχειρεί από το αεροπλανοφόρο Anadolu. Tο ελικόπτερο κατηγορίας Atak 2 είναι έτοιμο να εκτελέσει την πρώτη του πτήση. Θα τεθεί σύντομα σε υπηρεσία το πλοίο μας Ιstanbul, η πρώτη φρεγάτα κλάσης (I), η οποία θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες. Το πλοίο υποστήριξης μάχης ανεφοδιασμού το Derya και το πρώτο από τα υποβρύχια νέου τύπου Τ-214 το Piri Reis, το οποίο επίσης θα αναλάβει σύντομα υπηρεσία».
Και συνέχισε: «Αναμένουμε να γίνει επίσης η πρώτη παράδοση των πυραύλων Karaok του συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, των πυραύλων αέρος-αέρος Bozdoğan και των πυραύλων Gökdoğan. Ο κινητήρας Τurbojet KTJ-3200 που αναπτύχθηκε για πυραύλους Atmaca θα παραδοθεί και αυτός σύντομα όπως και οι νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος. Εν τω μεταξύ, τα τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα επίθεσης ZAHAs, τα οχήματα Ρars 6×6 που προστατεύονται από νάρκες, τα εκσυγχρονισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ZMAs και τα οχήματα Vuran με εγχώριους κινητήρες θα είναι σύντομα στη διάθεση του στρατού».
Προαναγγέλλει γεωτρήσεις
Ταυτόχρονα, γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε προκλητικά ο Ερντογάν: «Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας να πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις, να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες», ανέφερε. Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση».
Χτες τo Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την αντίθεσή του στις δύο συμφωνίες της Τουρκίας με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης του Ντμπεϊμπά, όπως άλλωστε είχε πράξει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξέτασε προ διημέρου το θέμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, παραπέμποντας στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή. «Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Όπως τόνισε, «μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή»