ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερντογάν: Η θάλασσα του καθενός φθάνει όπου και ο ορίζοντάς του!

Ανάγκη και... Τούρκοι πείθονται: Ο Ερντογάν καταλαβαίνει με έναν τρόπο
epaselect epa11241081 Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the AK Party's election campaign rally in Istanbul, Turkey, 24 March 2024. The local elections in Turkey are scheduled for 31 March 2024. EPA/ERDEM SAHIN

Στη “Γαλάζια Πατρίδα” και στα «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που παραχώρησε σε απόφοιτους της Σχολής Ναυτικού Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

«Η θάλασσα του καθενός είναι τόσο μεγάλη όσο και ο ορίζοντας του. Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίζουν τους στόχους μας όνειρο. Κάποιοι ίσως βγουν να πουν πως οι στόχοι μας είναι όνειρα. Κάποιοι ίσως βλέπουν ως παραμύθι τη Γαλάζια Πατρίδα. Κάποιοι ίσως κατηγορήσουν την Τουρκία πως μπλέκει σε περιπέτειες. Δεν θα δώσουμε σημασία σε τίποτα από αυτά και θα κοιτάξουμε μπροστά. Δεν θα δώσουμε καμία σημασία στις αυταπάτες όσων βλέπουν την τουρκική εξωτερική πολιτική από τα παράθυρα των δυτικών πρωτευουσών αντί να τη βλέπουν από την πλευρά της Άγκυρας», σημείωσε ο Ερντογάν και τόνισε:

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα. Δεν θα επιτρέψουμε το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων να παραβιάζεται. Στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα το εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα, ανεξάρτητα από το ποιος λέει ό,τι λέει». Παράλληλα, στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της «έχοντας μόνο την κατεύθυνσή της προς τη Δύση» και τόνισε πως «ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους για να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση».

«Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και με άλλους οργανισμούς στο πλαίσιο μιας συνθήκης αμοιβαίου οφέλους. Ενεργούσαμε πάντα με αυτή την αντίληψη τα τελευταία 22 χρόνια», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, έκανε λόγο για «τη γεωγραφία της καρδιάς μας» με ειδική μνεία, μάλιστα, στην πόλη της Κομοτηνής: «Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα μεταξύ των λαών με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα, δεν σημαίνει ότι θα απομακρυνθούν από τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 μαρτυρικά νεκροταφεία σε 34 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί τους γιους της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης στο νεκροταφείο των μαρτύρων του Τσανάκαλε».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx