Έθεσε και θέμα casus belli ο Δένδιας – Τι εκτίμησαν για την Τουρκία οι Ευρωπαίοι
07/12/2020Στο τραπέζι παραμένει το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία, παρά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ σε ό,τι αφορά την έκταση και το βάθος τους. Για συνέπειες στις υπερβολικά πολλές προκλήσεις μίλησε ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του χρησιμοποίησε για άλλη μία φορά σκληρή γλώσσα για την Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την άρση του τουρκικού casus belli για το θέμα των δώδεκα μιλίων, με τον Ερντογάν να συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει και να προωθεί την παγίδα της Μεσογειακής Διάσκεψης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ» και επισήμανε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».
Είπε επίσης ότι είναι κοινή διαπίστωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ότι «η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου» και συνέχισε τις προκλητικές και παραβατικές ενέργειες. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο casus belli που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση για την περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματός της και επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα δώδεκα μίλια. «Η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» είπε, θέτοντας ουσιαστικά το θέμα της άρσης του casus belli, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του.
Και το casus belli
«Η Τουρκία προχωρά σε σαφή παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι ένα «θεμελιώδες ζήτημα», το οποίο η Ελλάδα «θα συνεχίσει να θέτει». Είναι γνωστό, ότι η Αθήνα προσδοκά να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, αυτή τη φορά, κατά των επιθετικών προκλήσεών της.
Με τις δηλώσεις του, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών έδειξε, ότι επιθυμία της Αθήνας είναι στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής να υπάρχουν αναφορές για το casus belli. Πρόκειται για ένα αίτημα που έρχεται να τεθεί δίπλα στο προϋπάρχον για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, πέρα από την εξειδίκευση των πιθανών κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν στην Άγκυρα.
Για θέμα «συνεπειών» στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της μίλησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, υποδηλώνοντας μια κάποια αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το Βερολίνο μπλόκαρε όλο το προηγούμενο διάστημα τις κυρώσεις στην Τουρκία και προέτασσε την λεγόμενη “θετική ατζέντα”, καλυπτόμενο, εν μέρει, πίσω από το πρόσχημα ότι ήταν διαμεσολαβητής.
«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία» είπε ο Χάικο Μάας πριν την Σύνοδο με τους ομολόγους του. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε τις απ’ ευθείας συνομιλίες». Αυτή η εξέλιξη επιβάλλει, κατά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, την συζήτηση για τις «συνέπειες», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα ασχοληθεί με το θέμα.
Αρνητική αξιολόγηση για την Τουρκία
Σταθερά υπέρ της σκληρής στάσης προς την Άγκυρα εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει με «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα στην Τουρκία». Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εξέφρασε παραλλήλως την ελπίδα η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής να λάβει «σαφείς αποφάσεις», σημειώνοντας ότι «η πολιτική “άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας” που ακολουθεί η Άγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή».
Στην διαπίστωση ότι η κατάσταση σχετικά με την Τουρκία έχει χειροτερέψει προχώρησε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, όλοι οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών της ΕΕ πιστεύουν πως δεν υπήρξε κάποια «θεμελιώδης αλλαγή κατεύθυνσης» στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, «από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει».
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε επίσης, ότι η αξιολόγηση του Συμβουλίου «δεν είναι θετική» για την Τουρκία και ότι κάθε υπουργός θα ενημερώσει τον επικεφαλής της κυβέρνησής του πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ο Μπορέλ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προωθεί όλο αυτό το διάστημα την ιδέα μιας Μεσογειακής Διάσκεψης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.
Αμετανόητος ο Ερντογάν
Μια ιδέα στις παγίδες της οποίας πήγε να πέσει ο Μητσοτάκης, αλλά μάλλον ο Δένδιας έσωσε την κατάσταση. Το ότι η ιδέα της Μεσογειακής Διάσκεψης, την οποία επέβαλε το Βερολίνο, έκρυβε παγίδες για την Αθήνα φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα την υπερασπίζεται ο Ερντογάν. Για την ακρίβεια την χρησιμοποιεί, προκειμένου να κάνει άλλον έναν ελιγμό.
Να βρεθεί μια «φόρμουλα επωφελής για όλους», σχετικά με τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, ζήτησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι εφικτό. Επανέλαβε βεβαίως τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του για «πειρατεία, εκβιασμούς και ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», στα οποία, όπως είπε «δεν θα υποκύψει».
Παρουσιάζοντας για άλλη μία φορά την Τουρκία ως θύμα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο «να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», αλλά και τους Ευρωπαίους «να μην αφεθούν να χειραγωγηθούν από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους». Δικαίωσε έτσι τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε κάποια «θεμελιώδης αλλαγή» στη συμπεριφορά της Τουρκίας.