Ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα δηλώνει η στρατιωτική ηγεσία
22/01/2020Την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί στις επιλογές της κυβέρνησης, σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, εξέφρασε στο σύνολο της, η νέα στρατιωτική ηγεσία. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος, στην Η.Δ. επισήμανε ότι: «Η βασική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αποτροπή. Είναι η μοναδική οδός για την διαρκή ειρήνη, την οποία η πατρίδα μας διαχρονικά, πιστά και φερέγγυα υπηρετεί και επιδιώκει». Οι δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας “απαντούν” και στην ανησυχία των Ελλήνων πολιτών, για την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, με ευθύνη της Τουρκίας, καθώς και για τους φόβους, για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, που αποτυπώνεται, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.
Η ανησυχία κορυφώνεται, από την προκλητικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται με τα μνημόνια ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας με την Λιβύη, με την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, όπου οι αερομαχίες και οι υπερπτήσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Και ακόμη, η εμμονή στους χάρτες και σχέδια περί “Γαλάζιας Πατρίδας”, που συνιστούν έμμεση αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φυσικά, η παρουσία πλωτών γεωτρύπανων συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού Στόλου στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, αναφερόμενος στο μνημόνιο με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά». Το ΥΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δηλώνουν ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουν ακόμη και ακραία τουρκική πρόκληση, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη
Σημαντικές όμως εξελίξεις, έχουμε και σε επίπεδο ΕΕ. To ζήτημα της επανενεργοποίησης της επιχείρησης “Σοφία”, για την επιβολή του εμπάργκο όπλων με απόφαση του ΟΗΕ στη Λιβύη, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Παρότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις, όμως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση, για την αναβίωση της επιχείρησης.
Η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις στις αποστολές της ΕΕ ή και του ΝΑΤΟ, είτε επιτήρησης του εμπάργκο όπλων ή κατάπαυσης του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ειδικά στην περίπτωση της αποστολής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων των δυνάμεων Σαρατζ και Χαφτάρ, είναι αυτονόητη η συγκρότηση ισχυρής χερσαίας στρατιωτικής δύναμης.
Επιπλέον, έχει πολιτικοστρατιωτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον η απόφαση της Κυβέρνησης, ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, να σταλούν στην Σαουδική Αραβία, για να καλύψουν τις ανάγκες αεράμυνας αυτής της χώρας στον περσικό Κόλπο.
Το εύλογο ερώτημα είναι, αν θα υπάρξει κενό στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας της Χώρας μας, δεδομένου ότι θα λείπει μια συστοιχία πυραύλων Patriot. Και μάλιστα, σε μια περίοδο, τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, που το θερμό επεισόδιο, δεν αποτελεί μόνο ένα υποθετικό σενάριο.