ΕΘΝΙΚΑ

Έτσι όπως το πάμε μαζί με τις φρεγάτες θα χάσουμε και την Γαλλία

Έτσι όπως το πάμε μαζί με τις φρεγάτες θα χάσουμε και την Γαλλία, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την μη αποδοχή της γαλλικής πρότασης για τις φρεγάτες Belh@rra, σε συνδυασμό με την αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας. Με τον επακολουθήσαντα διαγωνισμό έχουν υποβληθεί περί τις οκτώ προτάσεις που περιλαμβάνουν τέσσερις νέες φρεγάτες, πλοία ενδιάμεσης περιόδου, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, και την ανάπτυξη των ναυπηγείων μας. Επακολούθησαν διευκρινήσεις, αρχικές προσφορές, βελτιωμένες προτάσεις, πιέσεις, αποποιήσεις και πολύ παρασκήνιο.

Το Ναυτικό Συμβούλιο έχει κάνει την αξιολόγησή του και έχουν ενημερώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΝ τον πρωθυπουργό. Είναι λοιπόν καιρός να ληφθεί η τελική απόφαση, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία ναυπήγησης. Ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την συνάντησή του με τον Ερντογάν, πρέπει να αποφασίσει. Η επιλογή έχει καθυστερήσει πάνω από πέντε χρόνια, από την αναγγελία Κουβέλη ότι αγοράζουμε δύο Fremm!

Ακούγεται ότι οι Αμερικάνοι με τις επιεικώς προβληματικές φρεγάτες MMSC ζητούν παράταση για βελτιωμένη πρόταση. Απαιτούν να ζητήσουμε εμείς νέα LOR (Letter of Request) και αυτοί θα μας απαντήσουν το νωρίτερο το Σεπτέμβριο! Η τυχόν αποδοχή αυτής της απαιτήσεως, πέραν της καθυστέρησης πέντε τουλάχιστον μηνών, αποτελεί ειδική μεταχείριση υπέρ ενός διαγωνιζομένου, που μπορεί να δημιουργήσει πολλά απρόοπτα. Αρκετά με τον κ. Πάιατ!

Προβληματίζει η αλλαγή των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας και η συνάντηση του Μακρόν με τον Ερντογάν που τον έβριζε ασύστολα, εν αντιθέσει με κάποια “ψυχρότητα” που παρατηρείται στις σχέσεις Μακρόν-Μητσοτάκη. Εκτιμώ ότι θα επακολουθήσουν και νέες ενέργειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας και Γαλλίας. Δεν αποκλείω προσφορά του Ερντογάν να αγοράσει Rafale ή και Belh@rra, ακόμη και πρότασή του να κατασκευάσουν οι Γάλλοι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη.

Δυστυχώς η αμυντική συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας φαίνεται ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί. Ας προσέξουμε ιδιαίτερα τη σχέση μας με τη Γαλλία. Με την αποχώρηση της Μέρκελ, ο Μακρόν αναδεικνύεται η ισχυρότερη προσωπικότητα στην Ευρώπη. Ο νοών νοείτω! Εν πάση περιπτώσει, έχουμε χάσει, κάκιστα, πολύ χρόνο. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί επανειλημμένα. Η άμεση απόφαση της βέλτιστης πρότασης είναι πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι