ΘΕΜΑ

Έξαρση εθνικισμού και μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα

Έξαρση εθνικισμού και μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος

Η τουρκική πλευρά επιμένει, εξήντα χρόνια μετά, να αναπαράγει ψέματα για τα γεγονότα που ονομάστηκαν “Ματωμένα Χριστούγεννα” το 1963.

Έξαρση εθνικισμού και μίσους, για μια ακόμη φορά, από την  κατοχική πλευρά με αφορμή την επέτειο της τουρκοανταρσίας, που εκδηλώθηκε την 21η Δεκεμβρίου 1963, με στόχο την υπονόμευση και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τότε, οδήγησε τους Τούρκους σε πολλές αναφορές και εκδηλώσεις, εθνικιστικού χαρακτήρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ, αναφέρει πως «πριν από 60 χρόνια σαν σήμερα, εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των σφαγών, που έμειναν στην ιστορία ως ‘’Ματωμένα Χριστούγεννα’’ και διέπραξε η ελληνοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ. Με σεβασμό τιμούμε όλους τους μάρτυρες μας».

Αλλά και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προέβη σε σχετική ανακοίνωση. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, ανέφερε ότι «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, που λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση του κράτους μας και την ειρήνη και ασφάλεια των πολιτών μας, υπηρετούν με επιτυχία στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη, το Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κατάρ, τη Σομαλία και πολλές άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στην Κύπρο και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους δίκαιους σκοπούς των αδελφικών, φιλικών και συμμαχικών εθνών».

Με αυτήν την ευκαιρία, είπε, «καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τα αιματηρά Χριστούγεννα, κατά τα οποία οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί και αδελφές μας σφαγιάστηκαν ανελέητα από την ελληνοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ πριν από 60 χρόνια σαν σήμερα. Καταδικάζουμε όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με βάρβαρες και βάναυσες δολοφονίες».

Οι αναρτήσεις συνοδεύονται με φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών και η γνωστή φωτογραφία με το «έγκλημα στην μπανιέρα». Πρόκειται για τη φωτογραφία, που διαχρονικά αποτελούσε το βασικό όπλο προπαγάνδας της Τουρκίας εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Μέσα από το έγκλημα αυτό αναδείκνυαν, δήθεν, την ελληνική βαρβαρότητα. Αυτή η ιστορία, όμως, ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

“Ματωμένα Χριστούγεννα” και έξαρση εθνικισμού

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, έγραψε πως «τα χρόνια που πέρασαν δημοσιεύσαμε εκτενή δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας πάνω σε αυτό το θέμα. Ανοίξαμε το φάκελο του εγκλήματος. Αρχίσαμε να τον ανασκαλίζουμε. Διότι στο μυαλό του λαού ακόμα υπήρχαν ερωτηματικά που δεν είχαν διαλευκανθεί. Και ακόμα πλανιόνταν χίλιες δυο φήμες. Όμως, υπήρξαν κάποιοι στους οποίους δεν άρεσε το γεγονός ότι ανασκαλίζαμε τον φάκελο. Κάποιοι που θύμωσαν και μας επιτέθηκαν πάλι αποκαλώντας μας “προδότες”, όπως κάνουν πάντα.

Όταν ανασκαλίσαμε τον φάκελο προέκυψαν κάποιες αλήθειες που δεν ήταν γνωστές μέχρι εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα, ότι έχει και άλλες εκδοχές εκείνη η γνωστή φωτογραφία που αποτελεί εικόνα προπαγάνδας. Δηλαδή, δεν είχαν δολοφονηθεί όπως φαινόταν. Τους είχε δοθεί μια διαφορετική “μορφή” για να είναι πιο αποτελεσματική η προπαγάνδα. Και όπως διαπιστώσαμε, εκείνος που το έκανε αυτό ήταν ο εκ Τουρκίας δημοσιογράφος Ομέρ Σαμλί Τζοσάρ.

Ο Τζοσάρ, ο οποίος ήταν ειδικός σε θέματα Κυπριακού και βρισκόταν ανάμεσά μας τότε ως ανταποκριτής της εφημερίδας “Μιλλιέτ”, εργαζόταν πιο πολύ ως αξιωματικός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών παρά ως δημοσιογράφος. Κανείς δεν βγήκε να μας εξηγήσει γιατί φτιάχτηκε αυτό το σκηνικό. Όμως, όσο προχωρούσαν τα δημοσιεύματά μας και απλώνονταν στην Τουρκία, οι εθνικιστές μας έφεραν στην Κύπρο τον πονεμένο ταγματάρχη Ιλχάν μετά από σαράντα χρόνια».

Ο αείμνηστος Κώστας Γεννάρης, ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος είχε αποκαλύψει την αλήθεια. Ο άνθρωπος που φωτογράφισε τη σκηνή, Μπαράν, είχε μιλήσει στον Γεννάρη, με τον όρο να τα δημοσιοποιήσει μετά το θάνατο του. Και ο Γεννάρης το τήρησε. Ο Αχμέτ Μπαράν ανέφερε:

«Το έγκλημα είχε διαπράξει σε κατάσταση αμόκ ο Τούρκος ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν, που υπηρετούσε στην ΤΟΥΡΔΥΚ, με θύματα τη σύζυγο και τα παιδιά του. Το σπίτι του (όπου έγινε το έγκλημα) βρισκόταν στο κέντρο της τουρκικής συνοικίας, όπου ποτέ δεν έφτασε οποιοδήποτε τμήμα των ελληνοκυπριακών δυνάμεων». Ο φωτογράφος είχε πει στον Γεννάρη, που κατέγραψε την μαρτυρία, η οποία ανατρέπει το μεγαλύτερο προπαγανδιστικό εργαλείο της τουρκικής πλευράς:

«Ο πατέρας των τριών παιδιών είχε τρελαθεί. Εκτέλεσε τα παιδιά και την γυναίκα του και μετά εξαφανίστηκε. Τον απομάκρυνε ο τουρκικός στρατός, για να εμφανιστεί και πάλι μετά από 24 χρόνια να υπηρετεί κάπου βαθιά στην Ανατολία, παντρεμένος ξανά». Ο Αχμέτ Μπαράν ήθελε να πει σε κάποιον την αλήθεια πριν πεθάνει και επέλεξε έναν Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο. Η τουρκική πλευρά επιμένει, εξήντα χρόνια μετά, να αναπαράγει ένα μεγάλο ψέμα, μια κατασκευασμένης προπαγάνδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι