Εξελίξεις στο Κυπριακό δρομολόγησε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
06/02/2019Στην προσπάθεια μείωσης της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και στις «προαιώνιες διαφορές» των δύο χωρών εστιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ στα σχόλια τους για την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ο τρόπος με τον οποίο είδε ο κυπριακός Τύπος την επίσκεψη, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων.
Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων, τα οποία αναδεικνύουν τον «νέο οδικό χάρτη» για το Κυπριακό ζήτημα. Η «Αλήθεια» επισημαίνει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη. Παραλλήλως εστιάζει στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, αλλά και την υπόδειξή του ότι η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ.
Με την ίδια οπτική, εστιάζοντας επίσης στον «οδικό χάρτη», τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και το ζήτημα τη «ασφάλειας», ένα θέμα που οδήγησε σε ναυάγιο τις τελευταίες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, σχολιάζει την συνάντηση και η εφημερίδα «Πολίτης» στο κύριο θέμα της.
«Βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» είδε στην συνάντηση ο «Φιλελεύθερος», ενώ η «Χαραυγή» σημειώνει ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης. Την ίδια ώρα, το ΡΙΚ αναφέρει ότι στην συζήτηση για το Κυπριακό, ο Ερντογάν δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά για επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης.
Δρομολόγησαν εξελίξεις
Το ΡΙΚ αναφέρεται και στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις σχετικά με τα θέματα ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι έγινε αποδεκτή από την Άγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να ορισθεί χρονοδιάγραμμα ούτε να συμφωνηθεί το επίπεδο στο οποίο θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Σημειώνεται ότι στα ζητήματα της ασφάλειας, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής μειονότητας, εμπλέκονται και η Ελλάδα με την Τουρκία, η δεύτερη μάλιστα με στρατιωτική κατοχή μετά την εισβολή του 1974.
Διπλωματικές πηγές πάντως, αναφέρουν ότι οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι στην συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με όρους επανένωσης. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι ο Ερντογάν μίλησε μόνον για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.
Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν τέλος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της, ένα ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα προβάλλει το τελευταίο διάστημα προκλητικές ενστάσεις. Είναι γνωστές άλλωστε οι παρενοχλήσεις εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, η διενέργεια προκλητικών ασκήσεων και η επίσης προκλητικές αποστολές ερευνητικών σκαφών σε περιοχές δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κυπριακό, όπως και το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, ήταν αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη του Τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017. Ειδικά για το Κυπριακό ο Ερντογάν είχε επικαλεστεί ακόμη και την ηλικία του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο στις κοινές δηλώσεις τους, που είχαν γίνει σε τεταμένο κλίμα, για τον “σαραντάχρονο πρωθυπουργό που θέλει να λύσει το Κυπριακό”.