ΓΝΩΜΗ

Έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τα ελληνοτουρκικά

Έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τα ελληνοτουρκικά
EPA/IGOR KOVALENKO

Είχαμε τις συνομιλίες της 8ης Νοεμβρίου στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπου συζητήθηκε από ότι φαίνεται όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού των εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο οποίος Φιντάν αναφέρθηκε συνολικά για τις διεκδικήσεις στα ελληνοτουρκικά: Στο Αιγαίο, για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αδιαφορώντας ουσιαστικά για το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, μη αναγνωρίζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Επίσης, επανέλαβε την τουρκική θέση για τον διαχωρισμό της Κύπρου σε δύο κράτη, που έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κάσου, όπου η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, λόγω της απαράδεκτης νομικά από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου τουρκολυβικής συμφωνίας. Έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ο τούρκος υπουργός των εξωτερικών. Ίσως συντάσσεται με κάποιο άλλο διεθνές δίκαιο, αυτό του ισχυρού, όμοιο με αυτό του Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας. Ωστόσο, η λογική αυτή δεν ισχύει στα ελληνοτουρκικά γιατί απλά η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία.

Ελληνοτουρκικά: Προσοχή στις δηλώσεις

Είχαμε πρόσφατα την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα γεγονός που πρώτη φορά παρατηρείται, δηλαδή ένας πρώην πρωθυπουργός να διαγράφεται από το κόμμα του, επειδή δεν συμφωνεί με την λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση κυρίως για τα ελληνοτουρκικά! Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να θυμηθούμε τι δήλωσε ο Έλληνας υπουργός των εξωτερικών πριν ένα περίπου μήνα. Συγκεκριμένα είπε:

«Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου για τις επόμενες γενιές, να είναι μια γειτονιά η οποία θα είναι ήρεμη, μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης.» Θα την σχολίαζα ως μία ατυχή δήλωση, που δεν επιτρέπεται να λέγεται γενικότερα από υπουργούς των εξωτερικών. Ανεξάρτητα από την δήλωση, δεν αμφιβάλλω ούτε αμφισβητώ τις ειλικρινείς προθέσεις του, και πολύ περισσότερο τον πατριωτισμό του υπουργού των εξωτερικών, γι’ αυτό θεώρησα την δήλωση ως ατυχή.

Και το λέω αυτό γιατί λογικά και ανεξάρτητα πολιτικής σκοπιμότητας, και σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνέντευξη του Φιντάν, η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, αφήνοντας πολλά εύλογα ερωτήματα για το που βαδίζουμε στα ελληνοτουρκικά… Δεδομένου, ότι οι αντίθετες απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σχεδόν αγεφύρωτες. Και για να βρεθεί το σημείο ισορροπίας χρειάζονται υποχωρήσεις σε θέσεις που υπερβαίνουν την δικαιοδοσία της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως οι ανησυχίες από όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες είναι εύλογες.

Ο χειρισμός της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά είναι μείζων θέμα, που ανάλογα με την εξέλιξή τους, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες φουρτούνες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, που οφείλουμε να τις αποφύγουμε. Λόγω των συνταρακτικών πολεμικών γεγονότων που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, και δεν γνωρίζουμε την εξέλιξή τους. Η αναφορά μου για φουρτούνες στο πολιτικό τοπίο της χώρας, δεν σημαίνει ότι εννοώ τυχόν ανεξαρτητοποίηση βουλευτών της ΝΔ λόγω της διαγραφής Σαμαρά.

Εννοώ προφανώς την περίπτωση που ενδεχομένως συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά καταλήξουν σε παράδοξο για τα ελληνικά συμφέροντα αποτέλεσμα. Συνεπώς η πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία – για την οικονομία, τις επενδύσεις, την πολεμική κατάσταση στη γειτονιά μας – στη παρούσα χρονική περίοδο για τη χώρα, θα εξαρτηθεί κατ’ εμέ και από το αποτέλεσμα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

Οι πιθανές γεωστρατηγικές μεταβολές

Η επικράτηση Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές δημιουργούν νέα δεδομένα, που σε συνδυασμό με τον απρόβλεπτη λογική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ενδεχομένως θα δούμε παρεμβάσεις και ανακατατάξεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς επιρροής των ΗΠΑ.

Η εχθρότητα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχει φτάσει στο ζενίθ, και σε συνδυασμό με την πιθανότητα δημιουργίας Κουρδικού κράτους, λόγω του νέου ενδεχομένως αμερικανικού σχεδιασμού, χτυπούν ένα καμπανάκι, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να το αξιολογήσει ανάλογα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συμμαχικές και μη παραμέτρους, που καθορίζουν τα συμφέροντα της χώρας.

Η επιμονή του Ερντογάν να μην χαρακτηρίζει τρομοκράτες την Χαμάς, να βρίσκεται συνεχώς σε μεγάλη αντιπαλότητα με το Ισραήλ, και παράλληλα να χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους, είναι προφανώς μία αντίφαση που αποφεύγεται σκόπιμα να λέγεται από την δύση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παίρνει νέες διαστάσεις μετά την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο αντίδρασης της Ρωσίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, εκεί που από σκόπιμη “χαζομάρα” φτάσαμε, την περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Ένας λόγος παραπάνω που επιβάλλεται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, αφού οι μεταβλητές της αποσταθεροποίησης είναι πολλές και επηρεάζονται μεταξύ τους.

 


 

Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Καν΄ένα πρόβλημα! Θα βγούν ο Λοβέρδος και οι “Δημοκράτες” να μας σώσουν!

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx