Εξουδετερώνει το F-35 τη ρωσική αεράμυνα; – Ελλάδα και τουρκικοί S-400
12/05/2021Η Συρία επιμένει ότι μπορεί να αμυνθεί των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων. Όμως οι ισραηλινές επιδρομές είναι άκρως επιτυχείς. Η αιτία; Πιθανότατα η εμπλοκή των F-35 Adir. Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε, επιβεβαιωμένα, το μαχητικό 5ης γενιάς στη μάχη, με τους Ισραηλινούς να ομιλούν για πτήσεις έως πάνω από την Τεχεράνη.
Το Ισραήλ πλήττει συχνά-πυκνά ιρανικούς στόχους στο συριακό έδαφος με τα μαχητικά του να μην αναχαιτίζονται από την εξοπλισμένη με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα συριακή αεράμυνα. Το Ισραήλ μάλιστα δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται ρωσικό σύστημα του συριακού στρατού να τινάζεται στον αέρα. Οι Ρώσοι δικαιολόγησαν την αποτυχία λέγοντας πως το σύστημα δεν ήταν ενεργοποιημένο.
Σε άλλη περίπτωση ανέφεραν ότι το σύστημα είχε ξεμείνει από πυρομαχικά… Ρώσος ανώτατος αξιωματικός δήλωσε πως απαιτούνται 3-5 λεπτά για να καταστεί ενεργό ένα σύστημα Pantsir. Το πιθανότερο όμως ήταν το ρωσικό σύστημα και οι υπηρέτες του να μην είχαν ιδέα ότι δέχονταν επίθεση από το “αόρατο” F-35. H Ρωσία ενδεχομένως θα μπορούσε να “ακτινογραφήσει” το F-35 αν και εφόσον της η φίλη της Τουρκία παραλάμβανε το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς.
Το σχέδιο όμως ναυάγησε μετά την πλήρη αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα του F-35. Οι Ισραηλινοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα ακόμα των ρωσικών συστημάτων S-300 και S-400 έναντι του F-35, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, αν και εφόσον η Πολεμική Αεροπορία αποκτήσει το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς στο ορατό μέλλον.
Ελληνικό ενδιαφέρον για F-35
Το όλο ζήτημα παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον μετά την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και την απόκτηση από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400, οι οποίοι, σύμφωνα με ορισμένους, θα “σκεπάσουν” το Αιγαίο για τα ελληνικά, εν υπηρεσία, μαχητικά.
Τι θα συνέβαινε όμως εάν η πολεμική αεροπορία μας έκανε το αποφασιστικό βήμα αποκτώντας τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 και μάλιστα κατά το πρότυπο του Ισραήλ με δικές τους ηλεκτρονικές σουίτες; Βέβαια έναντι της εν λόγω προοπτικής αντιπαραβάλλονται δύο ενστάσεις:
Πρώτον, υπάρχει η πολιτική βούληση από την Αθήνα για την αγορά των μαχητικών 5ης γενιάς και δεύτερον, θα επιτρέψουν οι Αμερικανοί την πώληση των F-35 υπό τους ελληνικούς όρους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που όμως δεν μπορούν να απαντηθούν αν η Ελλάδα δεν κάνει το βήμα, αιτούμενη τα νέα μαχητικά, τα οποία, όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους, θα έδιναν πλεονέκτημα αιχμής στην Πολεμική Αεροπορία.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς “πιάνουν” τα ραντάρ των ρωσικών συστημάτων S-400 στην Συρία κι αν εντοπίζουν ή όχι τα ισραηλινά μαχητικά που επιχειρούν κατά ιρανικών στόχων στην Συρία. Αν τα εντοπίζουν και δεν το λένε στους Σύρους συμμάχους τους κάτι δεν πάει καλά… Εκτός αν όντως δεν τα εντοπίζουν καν.