ΣΧΟΛΙΟ

Φανερώθηκαν οι “κουμπάροι” της συμφωνίας με τη Γαλλία…

Φανερώθηκαν οι "κουμπάροι" της συμφωνίας με τη Γαλλία..., Βαγγέλης Σαρακινός

Το SLpress έγραψε πρώτο για τη στρατηγική συμμαχία με την Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτή γίνεται με «αμερικανική ευλογία». Σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την εξέλιξη με παράλληλες αναφορές στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Ένα γεγονός, το οποίο ικανοποίησε ιδιαίτερα την Αθήνα.

Αυτήν την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς εξέφρασε κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι βασικές διατάξεις της συμφωνίας είχαν «αποκρυσταλλωθεί, εδώ και καιρό», αλλά «οι τελευταίες πινελιές μπήκαν την περασμένη εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτό σημαντικό ρόλο είχε η άτυπη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του».

Το ό,τι κάτι “ψήνεται” με τη Γαλλία υποδήλωνε άλλωστε, σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις  του, και ο πρωθυπουργός. Από την ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας για τα Rafale, μέχρι την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ, όπου τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας “ευρωστρατού”. Μιας ιδέας που έχει πιστωθεί στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Στη Γαλλία μέσω ΗΠΑ

Η σιγουριά πάντως με την οποία ο Μητσοτάκης δήλωνε στην ΔΕΘ ότι η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε βάθος πενταετίας δεν επηρεάζει τις συμφωνίες της Ελλάδας με άλλες χώρες ήταν ενδεικτική του ότι υπήρχε “αμερικανική ευλογία” για κάποιες μελλοντικές ενέργειες. Ακόμη και για την στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra. Ειδικά, όταν όλες οι προηγούμενες συζητήσεις αφορούσαν την προμήθεια αμερικανικών φρεγατών MMSC.

Την ίδια σιγουριά έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Παρίσι, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, για την οποία τόνισε ότι έχει «ευρωπαϊκό κίνητρο» και «ευρωατλαντικό χαρακτήρα». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».

Την “αμερικανική ευλογία” επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος, σε μια πρώτη αμερικανική αντίδραση, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες». Παραλλήλως, αν και ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας», σημείωσε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019. Πρόσθεσε επίσης ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της», για την οποία επανέλαβε ότι θα συμπεριλαμβάνει την χρονική παράτασή της.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται πάντως μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού (AUKUS), από την οποία ο μεγάλος χαμένος είναι η Γαλλία. Ο Μακρόν μετράει μια χασούρα δεκάδων δισεκατομμυρίων από τη ματαίωση της πώλησης υποβρυχίων στην Αυστραλία (προτίμησε τα αμερικανικά πυρηνικά) και το γεγονός αυτό έκανε κάποιους, στην Ελλάδα και όχι μόνον, να μιλούν για “δωράκι” του Μπάιντεν στον θυμωμένο και πληγωμένο Μακρόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι