ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Φιντάν: Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις βάσει της Διακήρυξης των Αθηνών

Φιντάν. Βάνα Στέλλου.

Στην ετήσια ανασκόπηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το 2025, ο υπουργός Χακάν Φιντάν έκανε δηλώσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την προμήθεια F-16 και ανέφερε ότι η Τουρκία επιδιώκει να καθιερώσει εποικοδομητικό διάλογο με την αμερικανική διοίκηση, σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα.

Επίσης, ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στην επαναφορά της Τουρκίας στις συνομιλίες με την ΕΕ, κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες μετά από πέντε χρόνια διακοπής, αλλά τόνισε την ανάγκη για μια στρατηγική πιο μακροπρόθεσμη και με όραμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Φιντάν επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας την πρόσφατη πρόσκληση για συμμετοχή στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και ανέφερε τη συνεχιζόμενη προώθηση της θετικής ατζέντας με την Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία των δικαιωμάτων της “τουρκικής μειονότητας” στη Δυτική Θράκη και την επιθυμία για αποφυγή προκλήσεων από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία.

Σε σχέση με τη συνεργασία της Τουρκίας με άλλες χώρες, ο Φιντάν τόνισε τη στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και την ενίσχυση της συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ακόμα, αναφέρθηκε στις σχέσεις με τις αραβικές χώρες και την αναζωογόνηση αυτών μέσα από ενεργή συμμετοχή στην πολιτική τους.

Η Τουρκία διατηρεί ισχυρή θέση στις διαπραγματεύσεις για την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που της επιβλήθηκαν, με τον Καναδά και τη Νορβηγία να άρουν περιορισμούς το 2024 και τη Γερμανία να δείχνει θετική διάθεση για συνεργασία. Ο Φιντάν επεσήμανε την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας και τη συνεχιζόμενη πάλη κατά του PKK και της FETÖ.

Η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη να ενισχύσει τη διεθνή της θέση μέσω μιας στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής 360 μοιρών, η οποία συνδυάζει την αποτροπή απειλών και την εκμετάλλευση ευκαιριών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Αίγυπτο και τις αραβικές χώρες, η Τουρκία προτάσσει τη σημασία της περιφερειακής ειρήνης και ευημερίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Φιντάν

«Ολοκληρώσαμε το αίτημά μας για την προμήθεια των F-16 με σύμβαση. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα Αμερικανική Διοίκηση σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια δηλώσεων με αφορμή τον προϋπολογισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το 2025 στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, στην οποία η Τουρκία προσκλήθηκε μετά από πέντε χρόνια διακοπής, διεξήχθη σε θετικό κλίμα και δήλωσε: «Ωστόσο, βλέπουμε ότι επικρατούν οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για τις σημερινές συνθήκες. Στις επαφές μας, τονίζουμε ότι η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να υιοθετήσει στις σχέσεις μας μια στάση προσανατολισμένη στο μέλλον, περιεκτική και με όραμα».

«Έχουμε ένα βήμα σε κάθε ήπειρο με μια προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής 360 μοιρών. Καθώς στεκόμαστε απέναντι στις απειλές, αξιοποιούμε επίσης και τις ευκαιρίες. Ασκούμε μια εξωτερική πολιτική που είναι αποφασισμένη για ειρήνη, ισχυρή στην περιοχή της και σεβαστή στον κόσμο. Οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μας επιτρέπουν να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στα ζητήματα και να υλοποιούμε τους στόχους μας».

«Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ένταξης στην ΕΕ»

«Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Μετά από ένα διάστημα πέντε ετών, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκάλεσαν την Τουρκία στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Gymnich στις Βρυξέλλες. Το θετικό κλίμα της συνάντησης και η έμφαση στη στρατηγική σημασία της χώρας μας καθόρισαν την ατζέντα στις επαφές μας με τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ ενώ αναδείχθηκαν τα μηνύματα βελτίωσης των σχέσεων. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. Στις επαφές μας, τονίζουμε ότι η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να υιοθετήσει στις σχέσεις μας μια στάση προσανατολισμένη στο μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς και με όραμα».

«Θέτουμε υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία μας η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις»

«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, εντείναμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας και καταστήσαμε πιο λειτουργικούς τους μηχανισμούς διαλόγου μας. Με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές σχέσεις και την Καλή γειτονία, θέτουμε υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία μας η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις».

«Η “Τουρκική Μειονότητα” της “Δυτικής Θράκης” (sic) και οι “ομοεθνείς μας” που ζουν στα Δωδεκάνησα (sic) είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την επίλυση των προβλημάτων της “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης” (sic), με τους εκπροσώπους της οποίας συναντηθήκαμε πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να προστατεύουμε με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα επίσης, επιδείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό».

«Στις επαφές μας προβάλλουμε σθεναρά και επίμονα τα αιτήματά μας για την άρση των κυρώσεων και των περιορισμών σε βάρος της χώρας μας, που είναι ασυμβίβαστοι με τις συμμαχικές σχέσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Καναδάς και η Νορβηγία αποφάσισαν να άρουν τους περιορισμούς κατά της χώρας μας κατά τη διάρκεια του έτους. Η διαδικασία που διεξάγουμε με τη Γερμανία κινείται επίσης προς θετική κατεύθυνση. Στις επαφές μας με την Αμερικανική Διοίκηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τονίσαμε σε κάθε ευκαιρία ότι η συνεργασία με το PKK/YPG/SDG, η στάση απέναντι στη FETÖ και οι μονομερείς κυρώσεις βλάπτουν τις σχέσεις μας».

«Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα Αμερικανική Διοίκηση»

«Περατώσαμε το αίτημά μας για προμήθεια F-16 με σύμβαση. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα Αμερικανική Διοίκηση σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Εισήλθαμε σε μια περίοδο συνεργασίας με την Αίγυπτο που επικεντρώνεται στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε κοινά βήματα για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και την επίτευξη ενότητας στη Λιβύη. Ομοίως, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεών μας με τις αραβικές χώρες, οι σχέσεις μας με τον Αραβικό Σύνδεσμο έχουν επίσης αναζωογονηθεί. Στις 10 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο μετά από 13 χρόνια».

«Τονίζουμε ότι όλες οι μορφές και εκδηλώσεις της τρομοκρατίας πρέπει να καταπολεμηθούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Στον αγώνα μας κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταρχάς του PKK και της FETO, προειδοποιούμε τα τρίτα μέρη και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Αποδίδουμε σημασία στις προσπάθειές μας για την αύξηση της διεθνούς ευαισθητοποίησης. Εν προκειμένω, μετά την προδοτική επίθεση στην ΤΑΙ, ενημερώσαμε όλες τις ξένες αποστολές σε συντονισμό με τους θεσμούς μας και πληροφορήσαμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Τονίσαμε τη σημασία της πλήρους υποστήριξης των συμμάχων μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

Ο Φιντάν δήλωσε ότι στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, ενέτειναν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας και κατέστησαν πιο λειτουργικούς τους μηχανισμούς διαλόγου, ότι έθεσαν υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία τους να απέχει η Ελλάδα από τις προκλήσεις με βάση τη «Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία» και ότι ελήφθησαν συγκεκριμένα βήματα για στενή διαβούλευση προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου.

«Παίζουμε ρόλο δίνοντας προτεραιότητα στην αλληλεπίδραση με όλους τους δρώντες στα Βαλκάνια»

Η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο:

«Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, επιδείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό. Η χώρα μας συνεχίζει να είναι ένας αποτελεσματικός δρών στα Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν μια από τις ανταγωνιστικές γεωγραφίες των παγκόσμιων δρώντων. Με τις στρατηγικές σχέσεις που αναπτύξαμε με κάθε βαλκανική χώρα κατά τη διάρκεια των επαφών μας το 2024, εμβαθύναμε τη συνεργασία μας από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις, από τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι την πολιτιστική αλληλεπίδραση. Διαδραματίζουμε εποικοδομητικό, πρωτοποριακό ρόλο στην περιοχή, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι από κάθε άποψη, και δίνουμε προτεραιότητα στην αλληλεπίδραση με όλους τους παράγοντες. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κοινότητές μας ομοεθνών και ομογενών στα Βαλκάνια και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές των χωρών για την ειρήνη και την ευημερία τους».

Αναφέροντας ότι οι σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της Τουρκίας στη συμμαχία όσον αφορά τις ικανότητες, τις δυνατότητες και το πνεύμα της συμμαχίας, ο Φιντάν υπενθύμισε ότι, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Τουρκίας, συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο να ενισχυθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων.

«Εισήλθαμε σε μια περίοδο συνεργασίας με την Αίγυπτο με επίκεντρο την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία»

Αναφέροντας ότι συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) κατά τη διάρκεια του έτους, ο Fidan δήλωσε ότι θα φιλοξενήσουν την 51η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΙC στην Κωνσταντινούπολη το 2025.

Αναφέροντας ότι η ενότητα και η ακεραιότητα της Λιβύης, καθώς και η εγκαθίδρυση διαρκούς σταθερότητας και ειρήνης στη χώρα αυτή αποτελούν προτεραιότητές τους, ο Φιντάν δήλωσε ότι η παρουσία στο πεδίο συμβάλλει στη διατήρηση της ηρεμίας και στην ενίσχυση του εδάφους πάνω στο οποίο μπορεί να προωθηθεί η πολιτική διαδικασία.

Ο Φιντάν υπενθύμισε ότι έχουν αυξήσει το διάλογο με όλα τα μέρη στη Λιβύη και ότι η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της ηπείρου σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, σύμφωνα με την Πολιτική Αφρικανικής Εταιρικής Σχέσης, και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησαν πρόσφατα στο Τζιμπουτί στις 2-3 Νοεμβρίου την 3η Υπουργική Διάσκεψη Επισκόπησης της Εταιρικής Σχέσης Τουρκίας-Αφρικής.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά μηχανισμούς στρατηγικής συνεργασίας και διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τις Τουρκογενείς Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, ότι ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) πραγματοποίησε δύο συνόδους κορυφής φέτος, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση της θεσμικής βάσης του ΟΤΚ και στην εναρμόνιση του κοινού οράματός του, ότι ο Χάρτης του Τουρκογενούς Κόσμου και το Κοινό Τουρκογενές Αλφάβητο είναι μερικά μόνο από αυτά και ότι ο ΟΤΚ έχει γίνει ένας φορέας με φωνή και επιρροή στις διεθνείς σχέσεις.

Περιμένουμε από το Ιράκ να αναγνωρίσει το PKK ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Κύπρος

Η έκθεση που συνέταξε η Maria Angela Holguin Cuellar, προσωπική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο, μετά από επαφή με την Τουρκία, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των μερών.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά “κράτη” (sic) στο νησί της Κύπρου, ο Φιντάν δήλωσε: «Εξακολουθούμε τις πρωτοβουλίες μας για την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του “τουρκοκυπριακού λαού”. Δίνουμε έμφαση στα θέματα που αφορούν το να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (sic) και να δοθεί η δυνατότητα στην ηγεσία της “ΤΔΒΚ” (sic) να έρθει σε επαφή με τους ομολόγους της σε τρίτες χώρες».

Ο Φιντάν δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η συμμετοχή της “ΤΔΒΚ” στις Συνόδους Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών εξασφαλίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx