ΓΝΩΜΗ

Φωνάζουν οι κλέφτες αλλά δεν φοβάται ο νοικοκύρης – Οι σφετεριστές ζητούν και τα ρέστα!

Φωνάζουν οι κλέφτες αλλά δεν φοβάται ο νοικοκύρης – Οι σφετεριστές ζητούν και τα ρέστα!, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa08729422 People walk through a newly-opened street of abandoned quarter of Varosha in Famagusta, Cyprus, 08 October 2020. Famagusta’s quarter Varosha, was partially opened to civilians after being sealed off for years. All of Varosha’s 39,000 residents fled the advancing Turkish army during an invasion in 1974. The reopening of Varosha was condemned by Cyprus’s internationally recognized government. Cyprus has been divided since 1974, when Turkey invaded and occupied its northern third. Varosha, the fenced off section of the Turkish occupied town of Famagusta, is often described as a ‘ghost town’. UN Security Council resolution 550 (1984) considers any attempts to settle any part of Varosha by people other than its inhabitants as inadmissible and calls for the transfer of this area to the administration of the UN. UN Security Council resolution 789 (1992) also urges that with a view to the implementation of resolution 550 (1984), the area at present under the control of the United Nations Peace-keeping Force in Cyprus be extended to include Varosha. EPA/KATIA CHRISTODOULOU ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Προσέξτε όνομα που έχει δοθεί: “Πρωτοβουλία προστασίας δικαιωμάτων”. Προσέξτε και επιχειρηματολογία: «Οι παρεμβατικές ενέργειες των ε/κυπριακών Αρχών (σ.σ. εννοούν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τους παρέχει διαβατήρια/ταυτότητες) σε ό,τι αφορά το περιουσιακό ζήτημα συνιστούν καταπάτηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου».

Αυτή, λοιπόν, η… Πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν έξι “ΜΚΟ” των κατεχομένων, οργάνωσε προ ημερών συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε να διώκει σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών. Όπως, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν «υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης για επίλυση των ζητημάτων αυτών». Δηλαδή, θέλουν λύση αλλά “τουμπάρεται” από τις ενέργειες αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι σφετεριστές

Ποια επιχειρήματα επιστράτευσε η… Πρωτοβουλία; Ότι οι διώξεις προκαλούν, δήθεν, εντάσεις και οδηγούν τους Τουρκοκύπριους σε “απομόνωση”. Οι εντάσεις, βέβαια, δεν θα προκαλούνταν εάν σταματούσαν τον σφετερισμό των περιουσιών και προχωρούσαν στην άρση της κατοχής. Βέβαια οι “ΜΚΟ” δε μπορούν να άρουν τα κατοχικά δεδομένα, το μόνο που πράττουν είναι να υπηρετούν την κατοχή. Όπως και η Άγκυρα έτσι και οι εγκάθετοί της παραπέμπουν στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών, που δημιούργησε η κατοχική Τουρκία. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, υποστήριξε τις προάλλες ενώπιον του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, ότι η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, αποτελεί αποτελεσματικό ένδικό μέσο» και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «αν θέλουν να αξιοποιηθεί η περιουσία που άφησαν εδώ, να απευθυνθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Τόσο απλά!

Προσέξτε τι είπαν στο Λονδίνο οι “ΜΚΟ”: «Οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στο βορρά». Το πώς τις εγκατέλειψαν δεν το λένε αφήνοντας να εννοηθεί πως τούτο έγινε “εθελοντικά”. Ξύπνησαν μια μέρα και αποφάσισαν πως δεν τους αρέσουν “οι καιρικές συνθήκες” και μαζικά μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Η λέξη εισβολή και κατοχή δεν τους λέει κάτι. Δεν την χρησιμοποιούν ούτε και θέλουν να την ακούνε. Εξ ου και η αντίδραση για την τηλεοπτική σειρά “Famagusta” και η κρίση, που προκάλεσαν. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, απευθυνόμενος στην κουστωδία, που ταξίδευσε στο Λονδίνο, τους επισήμανε ότι «είστε ένα πειρατικό κράτος. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο. Ούτε και θέλετε να συμπεριληφθείτε άλλωστε. Σας βολεύει πιο πολύ η πειρατεία…»

Τι ζητά η… Πρωτοβουλία; Να συνεχιστεί η παρανομία. Να συνεχιστεί ανενόχλητα το πλιάτσικο. Παρουσιάζονται δε “αδικημένοι” και “καταπιεσμένοι” προτάσσοντας και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως για παράδειγμα, για την περίπτωση του Τουρκοεβραίου σφετεριστή, Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος έχει συλληφθεί από την κυπριακή Αστυνομία. Είναι, λένε, 74 χρόνων. Η ηλικία απαλλάσσει από τη διάπραξη παρανομιών; Ο Αϊκούτ, άνετος και ανενόχλητος και έχοντας εκμεταλλευθεί παρανόμως ελληνοκυπριακές περιουσίες αξίας πέραν των 43 εκατομμυρίων ευρώ, πηγαινοερχόταν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και τανάπαλιν ενώ ταξίδευε και εκτός Κύπρου. Μέχρι που συνελήφθη στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Στο μεταξύ, ο Σιμόν Αϊκούτ παρουσιάσθηκε προχθές ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Με πολυπρόσωπη νομική εκπροσώπηση προσπαθεί να… σωθεί. Ή να σώσει ό,τι σώζεται. Στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο προχθές ειπώθηκαν πολλά και από τις δυο πλευρές. Ένα επιχείρημα που τέθηκε από την υπεράσπιση ήταν «το ζήτημα είναι κατά πόσον έχει δικαιοδοσία το Δικαστήριο να εκδικάσει τα φερόμενα αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκαν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές». Δηλαδή; Τίθενται όρια στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Είναι σαφές πως η Τουρκία επενδύει στο θέμα των περιουσιών. Πρόκειται για ένα ζήτημα, που έχει πολιτική διάσταση και αφορά το Κυπριακό (στόχος η τουρκοποίηση των περιουσιών), αλλά και οικονομική. Το πάρτι ξεκίνησε και συνεχίζεται με πολλούς να πλουτίζουν με κλεμμένες περιουσίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx