ΑΝΑΛΥΣΗ

Φρούδες ελπίδες επενδύουν στον Τουρκοκύπριο Έρχουρμαν

Φρούδες ελπίδες επενδύουν στον Τουρκοκύπριο Έρχουρμαν, Κώστας Βενιζέλος

Τι ψηφίσματα και… κουροφέξαλα; Τι σημαίνει “κοινό έδαφος” στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό; Αυτά προφανώς είναι λόγοι “καθυστέρησης”, συνιστούν “εμπόδια”, στη νέα προσπάθεια του ΟΗΕ. Κι όλα αυτά, κατά το γνωστό αφήγημα, τα επικαλούνται εκείνοι που “δεν θέλουν λύση”. Αυτό θα το ακούσουμε πιο ξεκάθαρα σύντομα. Δηλαδή, εκείνοι που θεωρούν πως το κοινό έδαφος είναι τα ψηφίσματα, “δεν θέλουν λύση”.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, που θήτευσε στο ΥΠΕΞ δώδεκα χρόνια (συν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής και Ευρωβουλευτής), προτείνει όπως ξεκινήσουν οι συζητήσεις και… βλέπουμε. Γιατί; Το εξήγησε, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” και τον Ανδρέα Κημήτρη: «Αν θα υπάρξει αλλαγή από την τουρκική πλευρά σχετικά με το θέμα του κοινού εδάφους, αυτό θα προκύψει στην πορεία και όχι a priori, όχι εκ των προτέρων σαν να φαίνεται ότι υπάρχουν όροι που πρέπει να ακολουθηθούν για να ξεκινήσουμε…».

Είναι γνωστό ότι η κατοχική πλευρά παρουσιάζει το “όραμα” της για δυο κράτη, κι αυτό θα πράξει και στην άτυπη Πενταμερή του Μαρτίου. Πώς θα βρεθεί “κοινό έδαφος” με αυτές τις θέσεις; Θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δυο κρατών και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Θα αποποιηθεί, δηλαδή, τις αποφάσεις του ΟΗΕ η ελληνική πλευρά και θα ξεκινήσει συζήτηση για τη γεφύρωση των διαφορών. Θα κάνει κινήσεις για να προσεγγίσει τις τουρκικές θέσεις. Αυτό θέλουν;

Ο έμπειρος κ. Κασουλίδης προβλέπει και την κατάληξη. Η πρόβλεψη αυτή δεν είναι δική του, προηγήθηκαν άλλοι και την επαναλαμβάνει: «Θα υπάρχει μια κοινή στέγη για τη διεθνή κυριαρχία, τη διεθνή προσωπικότητα και την ιθαγένεια και κάτω από αυτή τη στέγη θα υπάρχουν δύο semi-detached σπίτια και ο κάθε νοικοκύρης θα διοικεί το δικό του». Αυτή, εκτιμά, θα είναι η θέση της τουρκικής πλευράς μετά τα δυο κράτη. Θα είναι, κοντολογίς, η… μεγάλη τουρκική υποχώρηση; Δηλαδή, θα κτισθούν δυο χωριστές μεζονέτες κάτω από την ίδια στέγη. Κι αυτό είναι, είπε, ομοσπονδία κι όχι συνομοσπονδία!

Ταύτιση Έρχουρμαν με Άγκυρα

Την ίδια ώρα, εκείνοι που αναμένουν αγωνιωδώς τον “ερχομό” στην ηγεσία της αποσχιστικής οντότητας του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν , που, ειρήσθω εν παρόδω, θα έλθει μέσω Άγκυρας, καλά κάνουν να διαβάζουν τις δηλώσεις του. Για να διαπιστώσουν την πλήρη ταύτιση με το αφήγημα της Άγκυρας αλλά και του Τατάρ. Λέγει ότι είναι προϋπόθεση για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας η αποδοχή της πολιτικής ισότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της αρχής ότι τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη θετική ψήφο τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και χωρίς να γίνει θέμα διαπραγμάτευσης.

Ζητά ευθέως να έχει η τουρκική πλευρά βέτο σε όλες τις αποφάσεις. Σαφέστατα ο “προοδευτικός” και “αριστερός” Ερχιουμάν θέλει ένα μοντέλο που δεν θα λειτουργήσει, θα καταρρεύσει. Όχι τυχαία, κοιτάζοντας προς την Άγκυρα στην οποία δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια για να πάρει την…ευλογία της, υιοθετεί τη ρητορική, το αφήγημα του Τατάρ. Το αφήγημα της κατοχικής δύναμης.

Η πολιτική ισότητα, λέγει, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του “ίσου διεθνούς καθεστώτος” και της “ίσης κυριαρχίας’” Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί, ο “οπαδός της λύσης”, Τουφάν, «θα υπάρχουν δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, κι όλες οι κρατικές εξουσίες εκτός από αυτές που αναφέρονται στο Σύνταγμα θα ανήκουν στα συνιστώντα κράτη και τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν αυτές τις εξουσίες χωρίς καμία παρέμβαση από το ομοσπονδιακό κράτος». Αναφέρεται σε συνομοσπονδία, αλλά δεν το λέγει.

Για τον Τουφάν Έρχουρμαν, που θέλει τη θέση του Τατάρ, στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, το Κυπριακό είναι θέμα “πολιτικής ισότητας” και μόνο. Άλλωστε, έχει αλλεργία σε κάθε αναφορά σε κατοχή. Πιστεύει, για οπορτουνιστικούς λόγους, πως… η Αϊσέ ήλθε για διακοπές, της άρεσε και έμεινε στο νησί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx