ΑΝΑΛΥΣΗ

Φτιάχνουν υποδομές για να αρπάξουν περιουσίες οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο

Φτιάχνουν υποδομές για να αρπάξουν περιουσίες οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο, Κώστας Βενιζέλος

Είναι πρόδηλο ότι στο στόχαστρο των Τούρκων είναι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες, που είτε με τον ένα τρόπο, της αρπαγής, είτε με τον άλλον της εξαγοράς, θέλουν να περάσουν στα χέρια τους. Μέσα από την αρπαγή ελληνοκυπριακών περιουσιών και κατασκευή υποδομών, η κατοχική Τουρκία προχωρεί στο σχεδιασμό της για την ολοκλήρωση του εποικισμού στην Αμμόχωστο.

Οι σχεδιασμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν κανονικά στη βάση ενός οδικού χάρτη, με στόχο να ολοκληρωθούν σύντομα καθώς συνδέεται το θέμα με ευρύτερες επιδιώξεις. Καθοριστικός σε όλα αυτά είναι ο ρόλος του νέου λεγόμενου πρέσβη της κατοχικής δύναμης στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος έχει ασχοληθεί ως νομικός με το θέμα αυτό. Έχει αναλάβει με εντολές Ερντογάν να προχωρήσει στο θέμα της Αμμοχώστου καθώς και στα θέματα της ενίσχυσης της εξάρτησης της κατεχόμενης περιοχής με την Τουρκία.

Η κατοχική Τουρκία, λοιπόν, προχωρά στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε δύο πεδία. Πρώτον, με την κατασκευή υποδομών και επιδιορθώσεις κτιρίων εκεί που μπορούν να γίνουν. Κι αυτό ξεκίνησε από το 2020. Ο στόχος είναι όπως σταδιακά με τις επιδιορθώσεις και τις νέες κατασκευές, να ανοίγουν και τμήματα της περίκλειστης περιοχής. Αυτό θα γίνει με συγκεκριμένα βήματα με στόχο να ενωθεί η περιοχή με την υπόλοιπη κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Δεύτερον, είναι το θέμα των περιουσιών, το οποίο και προφανώς είναι πιο δύσκολο. Η κατοχική δύναμη κινείται στο θέμα αυτό μεθοδικά, θέλοντας να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.

Παλαιότερα -ενδεχομένως αυτό να γίνεται και τώρα αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες- είχαν προσεγγιστεί Ελληνοκύπριοι για να πωλήσουν περιουσίες τους, κυρίως εκείνοι που είναι ιδιοκτήτες κτιρίων επί του παραλιακού μετώπου. Έγινε και μια προσπάθεια επιστροφής προσφύγων στις περιουσίες, πλην όμως αυτό δεν προχώρησε. Μια περίπτωση Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη, ο οποίος προσεγγίστηκε με στόχο να παρουσιαζόταν σε ειδική τελετή για να του δοθεί το “κλειδί” του σπιτιού του από τον ίδιο τον Ερντογάν, δεν έγινε ποτέ! Έκανε δεύτερες σκέψεις ο Ελληνοκύπριος.

Σε εκείνο, στο οποίο ωστόσο, φαίνεται να στρέφονται είναι το θέμα των αποζημιώσεων μέσω της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών. Εργαλεία που παραμένουν στην ατζέντα της “επιτροπής” είναι αποζημιώσεις, ανταλλαγή ή αποκατάσταση. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο υπάρχουν λεφτά, ώστε να προχωρήσουν υποθέσεις. Για χρόνια αυτό ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα για την λεγόμενη επιτροπή.

Μηχανορραφίες εντός και εκτός 

Ένα σενάριο που διαμορφώθηκε είναι να οδηγήσουν όσους Ελληνοκύπριους προσφύγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες. Σε κάθε προσφυγή θα δηλώνει ενδιαφερόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ. Η “διαφορά” δεν θα επιλύεται στην “επιτροπή”, αλλά στα “δικαστήρια” του κατοχικού καθεστώτος. Οπότε μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τι θα γίνει και πόσο χρόνο θα κρατήσει. Πέραν της αναγνώρισης “θεσμών” του παράνομου μορφώματος. Αυτό, όμως, είναι μεν μια επιλογή, ωστόσο, είναι σαφές πως δεν τους εξυπηρετεί στην περίπτωση που θέλουν να ξεμπερδεύουν με το περιουσιακό και να εποικίσουν την περιοχή, χωρίς “νομικά” προβλήματα. Ιδιαίτερα όταν ισχυρίζονται πως όλες οι κινήσεις τους γίνονται στη βάση του διεθνούς δικαίου! Βέβαια, η κατοχική Τουρκία έχει διαχρονικά αποδείξει πως δεν έχει αναστολές να εφαρμόσει τις επιδιώξεις της και ποσώς ασχολείται με τη νομιμότητά τους.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχουν αναφορές που έγιναν από τον λεγόμενο πρέσβη της κατοχικής δύναμης στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, ο οποίος έχει αναφέρει πως το μόνο ζήτημα που θα μπορούσαν να εξετάσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά στα Βαρώσια, είναι το ζήτημα της ιδιοκτησία. Ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι «θα πρέπει να εξεταστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας» και παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο ΕΔΑΔ.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο θέμα των περιουσιών διαχρονικά η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αμφισβητήσει ότι η περίκλειστη περιοχή ανήκει στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Η τουρκική πλευρά, όπως είναι γνωστό, ισχυρίζεται πως οι περιουσίες στο Βαρώσι ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1750 και χειρίζεται τις δωρεές κτημάτων, τα γνωστά βακούφια). Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει “απόφαση” του επαρχιακού “δικαστηρίου” Αμμοχώστου ότι το 95% της περίκλειστης περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Απόφαση που ουδόλως έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι βορείως της περίκλειστης περιοχής έχουν γίνει επενδύσεις από Ρώσους, ενώ ο στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί μια νέα κοσμοπολίτικη πόλη, βόρεια του λιμανιού, που να επεκτείνεται ως περιοχή μέχρι Σαλαμίνα, Απόστολο Βαρνάβα. Οι Τούρκοι επέμεναν και επιμένουν να εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Έθνη το στρατόπεδο του Καράολου, για να γίνει οικοδομική ανάπτυξη, ωστόσο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να γίνει τούτο.

Από το Κραν Μοντανά στα Βαρώσια

Είναι, πάντως, σαφές ότι στο θέμα της Αμμοχώστου, παρά τις δυσκολίες, οι Τούρκοι θέλουν να τρέξουν οι εξελίξεις, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία, που υπάρχουν. Είναι, επίσης, προφανές από τις κινήσεις που γίνονται ότι επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους για να μειώσουν τις όποιες αντιδράσεις ενδεχομένως να υπάρξουν. Είναι πρόδηλο είναι πως βιάζονται να έχουν αποτέλεσμα και στο στόχαστρο είναι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες, που είτε με τον ένα τρόπο, της αρπαγής είτε τον άλλον της αγοράς, θέλουν να περάσουν στα χέρια τους.

Μετά από την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά (Ιούλιος 2017) η Άγκυρα επανήλθε πιο συστηματικά στο θέμα της Αμμοχώστου και καθόρισε μια πορεία με τακτικές κινήσεις και σχεδιασμούς, που βαθμηδόν υλοποιούνται.

Υπενθυμίζεται η σύσκεψη στα κατεχόμενα, υπό τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τη συμμετοχή του Μουσταφά Ακιντζί και των αρχηγών των κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2017 και στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε πλαίσιο κινήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν και το θέμα της Αμμοχώστου.

Περαιτέρω, συζήτηση που έγινε 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού. Προηγήθηκαν οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Έγινε, επίσης, ξενάγηση, για πρώτη φορά, δημοσιογράφων.

Το σχέδιο Φεϊζίογλου παλαιόθεν

Ο τότε Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας νυν “πρέσβης” στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, που οργάνωσε τη σύναξη της 15ης Φεβρουαρίου, εξήγησε τα επόμενα βήματα:

«Εμείς θα προσκαλέσουμε εδώ τους προ του 1974 ιδιοκτήτες. Δεν θα πούμε σε άλλους Τούρκους από άλλα μέρη της βόρειας Κύπρου ελάτε κοπιάστε να εγκατασταθείτε σε όποιο κτήριο επιθυμείτε. Ή δεν θα πούμε ελάτε από την Ανατολία, υπάρχουν άδεια κτήρια […] ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του μέρους το οποίο θα πάρει. Θα πούμε ‘ελάτε’ σε όποιον ήταν κάτοικος σε εκείνο το ξενοδοχείο ή σε όποιους είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του». Και μετά από αυτό έφθασε και στο διά ταύτα: «Ελάτε αλλά έχουμε έναν όρο. Θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία της ‘’ΤΔΒΚ’’. Θα δώσετε τον τίτλο του. Θα μπορείτε να λειτουργήσετε το ξενοδοχείο σας υπό την κυριαρχία της ‘’ΤΔΒΚ’’».

Δηλαδή, μόνο εάν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος μπορεί κάποιος να επιστρέψει. Και επιπροσθέτως, να διαμορφωθούν φόρμουλες να μπορούν Ελληνοκύπριοι να πωλούν τις περιουσίες τους σε τουρκικές εταιρείες.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Τατάρ, τότε “πρωθυπουργός”, λίγες πριν τις “προεδρικές εκλογές”, είχε μεταβεί στην Άγκυρα για από κοινού ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής ενώ το Νοέμβριο με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για να παραστεί σε φιέστα στα Βαρώσια. Στην περιοχή πήγε, οι βροχές όμως δεν επέτρεψαν στη φιέστα να είναι πανηγυρική όπως σχεδιάσθηκε. Ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια της εκδήλωσης είχε πει πως:

«Τελειώνοντας μια ώρα αρχύτερα τις εργασίες που γίνονται με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ευχόμαστε να ανοίξει εξ ολοκλήρου για χρήση το Βαρώσι. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη στις αρχές της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ πάνω σε αυτό το θέμα. Η μετατροπή του Βαρωσιού σε ένα ελκυστικό τουριστικό κέντρο της περιοχής, είναι από μόνη της μια ευκαιρία που θα ανορθώσει την οικονομία της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’…».

Και το έργο επί σκηνής συνεχίζεται…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx