Γεωπολιτικοί σεισμοί διεθνώς, μία από τα ίδια στην Ελλάδα το 2019

Κόλμερ Κωνσταντίνος
992
Γεωπολιτικοί σεισμοί διεθνώς, μία από τα ίδια στην Ελλάδα το 2019, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Τα γεωπολιτικά γεγονότα σπανίως έρχονται αιφνιδίως. Κυοφορούνται στο παρελθόν και πραγματοποιούνται με κάπως απροσδιόριστη ταχύτητα. Έτσι, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις του 2019 θα πηγάζουν από το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν. Παράδειγμα, η «αιφνιδία» απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία. Εάν είχε προσέξει κανείς την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τράμπ δεν θα εκπλήσσετο από την απόφαση του. Είχε υποσχεθή να παύσει η Αμερική να παίζει τον ρόλο του παγκοσμίου χωροφύλακα. Έκπληξη ήταν ότι δεν το έκανε ενωρίτερα.

Του πήρε δύο χρόνια και πάντως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και αν δεν ηττήθη πλήρως ευρίσκεται ακόμη μέσα στο βεληνεκές της αμερικανικής αεροπορίας, των «Τόμαχωκ» και των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων Seals του Ναυτικού. Πιο δύσκολο φαίνεται η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν αλλά αν και αυτό γίνει, μην πέσουμε από την καρέκλα μας. Οι Ταλιμπάν θα τα βρούνε με τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά.

Έτερον εκάτερον, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει να διαχειρισθή τώρα ένα μέτωπο 450 χιλιομέτρων με «μισό» τον τουρκικό στρατό και με τους εμπειροπολέμους Κούρδους ως αντιπάλους, που κληρονόμησαν τον εξοπλισμό των Αμερικανών εν αποδρομή.
Γεωπολιτικώς αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία με δύο πολέμους εν εξελίξει, τον έναν στη Συρία και τον άλλον στο εσωτερικό της, δεν αντέχει έτερον. Ας κοιμάται ήσυχος ο ναύαρχος Αποστολάκης και οι «βραχονησίδες» του Αιγαίου. Προς το παρόν.

Οι ΗΠΑ πάντως θα διατηρήσουν την κυρίαρχο θέση τους παγκοσμίως, ίσως με την οικονομία να αναπτύσσεται κάπως βραδύτερα το νέο έτος. Ούτε η ηγεμονία της θα αμφισβητηθεί από την Κίνα, που τελικώς θα συμφωνήσει στην άρση των εμποδίων στις αμερικανικές εισαγωγές της, μήτε από την ευρωπαϊκή διαίρεση (Disunion), που ως φαίνεται, έχει πρόωρο κλιμακτήριο.

Επιβράδυνση παντού

Μπορεί η Γερμανία να πορίζεται το 47% του ΑΕΠ της από τις εξαγωγές, αλλά οι μεγαλύτερες γίνονται ενδοκοινοτικώς, με πίστωση στο ΤΑΡΓΚΕΤ 2 και χρέωση των άλλων 17 Κεντρικών Τραπεζών. Όταν το αφανές αυτό χρέος κληθούν να πληρώσουν οι οφειλέτριες χώρες, τότε θα φανεί ότι ο «βασιλιάς (το ευρώ) είναι γυμνός». Όπως στο παραμύθι του Άντερσεν.

Η Ιταλία είναι μία άλλη πηγή ανησυχίας όχι τόσον από το τεράστιο δημόσιο χρέος της, όσο από τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, μπροστά στα οποία το πρόβλημα των τεσσάρων «συστημικών» ελληνικών τραπεζών φαντάζει σαν «παιδικό πάρτυ». Ικανό όμως να βάλει πάλι «φωτιά στο σπίτι», αν πιστεύσωμε τον αλήστου μνήμης Κώστα Σημίτη.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μία κοινωνική αναταραχή λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από 18% στο 20% και της ενδεχομένης στασιμότητας των διεθνών τιμών πετρελαίου. Η Βρετανία, ευτάκτως ή ατάκτως, θα φύγει από την Ευρωλάνδη (ΕΕ). Οικονομικώς πιθανόν να υποστεί βραχυχρόνιο ύφεση, όπως άλλωστε και η Ευρώπη. Επιβράδυνση οικονομική αναμένεται στη Σουηδία (κλείνει χρόνο χωρίς κυβέρνηση) και στην Ελβετία (που πιέζεται από την Κομισιόν), ενώ η Πολωνία έχει τις φοβίες της από την Λευκορωσία!

Ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου North Stream θα φθάσει μέσω Βαλτικής στη Γερμανία και ο Νότιος Αγωγός θα προσεγγίσει τις ακτές της Τουρκίας. Από αγωγούς πάμε καλά, αλλά το ρωσικό αέριο θα επαρκέσει; Η Ιαπωνία θα επαναεξοπλισθή από τον πρωθυπουργό Σχίνζο Άμπε και μαζί με την Αυστραλία θα συμπήξουν συμμαχία με τις ΗΠΑ. Σκοπός ο περιορισμός (containment) της Κίνας. Η Ινδία επίσης θα εκχωρήσει στους Αμερικανούς δύο νήσους στον Ινδικό ωκεανό για να ελέγξει την κινεζική γεωπολιτική πορεία προς την Αφρική. Η Ελλάς, τέλος, θα έχει το 2019 μία πολιτική αλλαγή. Για να μείνουν τα πράγματα ίδια!

Υγιές το Νέον Έτος!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.