Συνάντηση Γεραετρίτη-Τζολάνι – Τί διαμηνύει η Αθήνα στη Δαμασκό
09/02/2025![Συνάντηση Γεραετρίτη-Τζολάνι – Τι διαμηνύει η Αθήνα στην Δαμασκό](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2025/02/gerapetritis-Syria-e1739119837358-825x617.jpg)
Στη Συρία βρέθηκε σήμερα, Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου πραγματοποίησε επίσημες επαφές με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον μεταβατικό Πρόεδρο Ahmad Al Sharaa και τον Υπουργό Εξωτερικών Asaad Al Shaibani.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της μετάβασης της Συρίας σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, «μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος Άσαντ», τονίζοντας την ανάγκη οι νέοι θεσμοί της χώρας να βασίζονται στο κράτος δικαίου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι θεσμοί της Συρίας θα πρέπει να είναι συμπεριληπτικοί, ανεκτικοί και απολύτως συμβατοί με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαιτέρως με το Δίκαιο της Θάλασσας». Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «ενεργώς παρούσα» ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ισχυρός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα, ως αξιόπιστος συνομιλητής του αραβικού κόσμου, θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διασφάλιση της ηρεμίας και της ευημερίας στην περιοχή», πρόσθεσε. Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Συρία πραγματοποιείται σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές αλλαγές και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη χώρα.
Τί λένε διπλωματικές πήγες
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ο κ. Γεραπετρίτης -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επεσήμανε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μία ομαλή πολιτική μετάβαση προς μία συμπεριληπτική κυβέρνηση, από την οποία δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί καμία εθνική και θρησκευτική κοινότητα. Υπογράμμισε ότι ο λαός της Συρίας θα πρέπει να έχει την αποκλειστική κυριότητα αυτής της διαδικασίας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε το ισχυρό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Χριστιανική κοινότητα της Συρίας. Ο κ.Γεραπετρίτης κατά τις συναντήσεις του με τον μεταβατικό πρόεδρο και τον Υπ.Εξ. της Συρίας, υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του σεβασμού και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Τόνισε τέλος, την επιθυμία της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, τόσο διμερώς, όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ και έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών -σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές- υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει πλήρως την ιδιότητά της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.
Ως κράτος μέλος της ΕΕ στην ευρύτερη γειτονιά της Συρίας, τόνισε την κομβική σημασία της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή όλων των χωρών στην περιοχή. Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Συρία, καθώς και να προσφέρει την τεχνογνωσία της στην οικοδόμηση θεσμών στη χώρα.
Ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης
Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωσή της, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τη νέα ηγεσία της Συρίας. «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας “Λιβύης”, στέλνει τον ΥΠΕΞ να συναντηθεί με την ηγεσία της τουρκοκίνητης τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει καταλάβει τη Συρία», σημειώνει το κόμμα.
Επιπλέον, η Ελληνική Λύση υποστηρίζει ότι «αν ζούσαν οι πρόγονοί μας και έβλεπαν ποιους συναντά σήμερα η κυβέρνηση, τότε θα επαναλάμβαναν το ιστορικό “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη» τη συνάντηση με «βαρβάρους οι οποίοι σφάζουν Χριστιανούς» και καταλήγει ότι η εικόνα Ελλήνων αξιωματούχων να τους συναντούν «και μάλιστα να “γελούν”» αγγίζει «τα όρια της προδοσίας».