ΑΠΟΨΗ

Για 3-4 χρόνια με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο

Για 3-4 χρόνια με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο, Μάκης Ανδρονόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνογαλλική συμφωνία ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τους Έλληνες, όπως δεν υπάρχει αμφιβολία για την αβάσταχτη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τον οδηγεί σε πολιτική αυτοχειρία. Βεβαίως, τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ΑΟΖ (οριοθετημένη ή δυνάμει) μάλλον δεν καλύπτονται από τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην υπερψηφιστεί η συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, στο πλαίσιο των μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων, η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκίστικος οπορτουνισμός. Όμως, όλα αυτά είναι προβλήματα της ελληνικής μικροπολιτικής. Το ζήτημα είναι πως ο μονοδιάστατος φιλοκυβερνητικός οίστρος των media προβάλλει τις αμυντικές προμήθειες, ωσάν να έχουν ήδη συντελεστεί και σαν να έχει επισυμβεί η υπέρ της Ελλάδας ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο. Και ακόμα ότι είναι πια “κλειδωμένο” πως η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος είναι υπό την ομπρέλα των Belh@rra και η Πολεμική Αεροπορία μας είναι κυρίαρχη με τα Rafale και τα F16 Viper.

Μόνο που όλα αυτά δεν συμβαίνουν τώρα. Είναι μελλοντικά και προς το παρόν έχουμε ήδη δραματικές καθυστερήσεις στα προγράμματα που θα ανατρέψουν υπέρ της Ελλάδας τις ισορροπίες. Τα F16 Viper, που υποτίθεται ότι θα είναι και τα 83 έτοιμα το 2024, είναι σε καθυστέρηση. Έχουμε παραλάβει μόνο ένα δοκιμαστικό. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα των Rafale, όπου επίσης έχουμε ένα στη Γαλλία.

Οι Belh@rra θα αρχίσουν να έρχονται από το 2025, αν και λέγεται ότι μπορεί να έρθουν και νωρίτερα, ενώ η απόκτηση των κορβετών Gowind 2500 τελεί υπό διαπραγμάτευση. Συνεπώς, για να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα συστήματα και να είναι επιχειρησιακά λειτουργικά χρειαζόμαστε 4-6 χρόνια, εκ των οποίων στα 3-4 θα είμαστε “négligé”, δηλαδή θα είμαστε με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο.

Οι μορφές του υβριδικού πολέμου

Η Τουρκία διεξάγει εδώ και χρόνια συστηματικά εναντίον της χώρας μας ένα σκληρό υβριδικό πόλεμο, οι μορφές του οποίου αλλάζουν με τις συγκυρίες (casus belli, έρευνες στις θάλασσες μας, Navtex, μετανάστες, εμπρησμοί, προξενείο, κυβερνοεπιθέσεις, παραβιάσεις, τουρκολιβυκό μνημόνιο κ.ο.κ.) προκειμένου η Ελλάδα να υποταχθεί στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της. Όμως πάντα οι μορφές του υβριδικού πολέμου που εφαρμόζει εξυπηρετούν και αναβαθμίζουν τις στρατηγικές της επιδιώξεις.

Τώρα είναι ο στόλος των 60-70 τουρκικών ψαράδικων που διεκδικεί το Αιγαίο και επιδιώκει ένταση, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο και στη Χάγη, όπως γράφουν έγκυροι αναλυτές. Τα ελληνικά media διατράνωσαν την “οργή” του Ερντογάν για την ελληνογαλλική συμφωνία και τους εξοπλισμούς, ενώ διαρρέουν ειδήσεις για το ότι ο Ταγίπ είναι πολύ βαριά άρρωστος. Και λοιπόν; Ο Ακάρ είναι έτοιμος! Τίποτε δεν θα αλλάξει, όποιος κι αν κυβερνήσει την Τουρκία.

Προς το παρόν έχουμε το Nautical Geo που θα κάνει έρευνες σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία, αλλά και πολλές άλλες αφορμές που μπορούν να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο. Βέβαια, η Κύπρος μπορεί να έχει κάποια συνδρομή από το Ισραήλ, ίσως και την Αίγυπτο, πέρα από την Ελλάδα, η οποία τώρα έχει την γαλλική αμυντική συνδρομή και ίσως την αμερικάνικη κάλυψη της συνύπαρξής με Αμερικανούς σε ελληνικές βάσεις.

Όντας λοιπόν “négligé”, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως η Τουρκία δεν θα αποτολμήσει ποτέ να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα. Όμως, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα καταλήξει σε πόλεμο. Κάτι τέτοια πιστεύανε και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πως θα κρατούσε μόλις μια βδομάδα, αλλά κράτησε τέσσερα χρόνια…

Το 24ωρο της μοναξιάς

Όσοι πιστεύουν ότι το θερμό επεισόδιο θα έχει “κυριλέ” χαρακτήρα (κανόνες εμπλοκής με προειδοποιητικές τοπικές αντιδράσεις) είναι πολύ αισιόδοξοι, ή δεν καταλαβαίνουν ότι θα είναι το λιγότερο μια επανάληψη του «No ships, no troops, no flags» των Ιμίων. Μπορεί όμως να είναι κάτι πιο σφοδρό και πιο πλατύ από την πλευρά της Τουρκίας που το επιδιώκει εδώ και χρόνια.

Το πιθανότερο είναι η Τουρκία να επιχειρήσει ένα αστραπιαίο πόλεμο (blitzkrieg), ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να πάει στη Χάγη με βάση τα τουρκικά πλεονεκτήματα και τις τουρκικές προδιαγραφές, πέρα από τα νομικά που πολλοί αναλυτές εξηγούν την επικινδυνότητα τους για τα ελληνικά συμφέροντα. Το βέβαιο είναι πως το πρώτο 24ωρο θα είμαστε μόνοι. Και εκεί τίθεται το μεγάλο ερώτημα πόσο και πώς θα αντιδράσουμε. Θα αντιδράσουμε αμυντικά και μόνο; Θα ακολουθήσουμε το σενάριο του ισοδυνάμου πλήγματος, ή θα πάρουμε την πρωτοβουλία μιας υπεραντίδρασης;

Κι αν ναι, έχει η κυβέρνηση έτοιμο να φέρει το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε όλη την επικράτεια σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ενώ θα διεξάγονται αψιμαχίες; Ένας Διοικητής του Στόλου είχε πει τότε, επί Αττίλα, ότι τα υποβρύχιά μας είχαν στο στόχαστρο τον τουρκικό αποβατικό στόλο και μπορούσαν να τον βυθίσουν, αλλά ο Αραπάκης τα τράβηξε πίσω κατ’ εντολή του Αμερικανού Σίσκο. Αν τους είχαμε βυθίσει θα είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο για 50 χρόνια… Δεν το κάναμε. Θα το κάνουμε τώρα;

Ζούμε στην εποχή κατά την οποία η Ιστορία έχει επιταχυνθεί και οι αντιδράσεις στα γεγονότα είναι σχεδόν άμεσες και τελεσίδικες. Η Τουρκία ετοιμάζει πυρετωδώς το ελικοπτεροφόρο της, φλερτάρει τους S-500 και έχει την συνδρομή των Πακιστανών πιλότων που έχουν εκπαιδευτεί στα καταριανά Rafale… Η Ιστορία παραμένει ανοιχτή για καταστροφές και θριάμβους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι