Για όλα φταίει το μίσος των Ελλήνων για τους Τούρκους!

Σύνταξη SLpress.gr
30
Για όλα φταίει το μίσος των Ελλήνων για τους Τούρκους!

Σύνταξη SLpress.gr  - 

Για όλα φταίει η Ελλάδα, για την ακρίβεια το μίσος των Ελλήνων διατείνεται η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak η οποία απηχεί εν πολλοίς τις θέσεις του Ερντογάν. «Υπάρχει μια αίσθηση ιστορικής αντιπαλότητας» αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύει, την οποία σχετίζει με την τουρκική οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Γι' αυτό, κατά την εφημερίδα, οι Έλληνες πολιτικοί είναι επιθετικοί έναντι της Τουρκίας. Η εφημερίδα κατηγορεί παράλληλα την Ελλάδα ότι έχει καταστεί ο παράδεισος των τρομοκρατών που απειλούν την ύπαρξη και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Κατά το άρθρο υπάρχει ένα παλαιό μίσος των Ελλήνων κατά της Τουρκίας η οποία παρουσιάζεται – διατείνεται – ως η πηγή όλων των ελληνικών προβλημάτων. Οι ακροδεξιές ομάδες, αναφέρει, χρησιμοποιούν την αντιτουρκική ρητορική για να κερδίζουν λαϊκή υποστήριξη. Κατά συνέπεια, αναφέρει το άρθρο, στην Ελλάδα κυριαρχεί ο εθνικισμός, ο οποίος και δημιουργεί προβλήματα στις διμερείς σχέσεις με δύο τρόπους.

Πρώτον, οι «Τούρκοι» που ζουν στην Ελλάδα (εννοεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης) αποτελούν στόχο των Ελλήνων εθνικιστών, ώστε να αυξάνεται η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Η «κακομεταχείρηση» των «Τούρκων» της Ελλάδας και οι καταπιεστικές εναντίον τους πολιτικές εξηγεί τον τουρκικό σκεπτικισμό έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, υποστηρίζει η εφημερίδα, η ελληνική πολιτική οδηγεί στην παράλληλη άνοδο του τουρκικού εθνικισμού στο όνομα της προστασίας των «Τούρκων» της Ελλάδας. Άρα, είναι -για τη Γενί Σαφάκ- ο ελληνικός εθνικισμός, που εμποδίζει την βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Δεύτερον, μια πιθανή εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να επιλύσει πολλά προβλήματα στην περιοχή από το Κόσοβο ως την Κύπρο. Ωστόσο, ο ελληνικός σκεπτικισμός αποτρέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα. Κατά τους Τούρκους η ελληνική εθνικιστική ρητορική είχε ρόλο και στην Κύπρο το 1974. Από τότε, όταν δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν στο όριο να κηρύξουν πόλεμο η μια στην άλλη, μέχρι σήμερα η ένταση συνεχίζεται, όπως έγινε για τις νησίδες Ίμια το 1996, ή τώρα με την τοποθέτηση ελληνικής σημαίας σε νησίδα απέναντι από τις τουρκικές ακτές (αναφέρεται στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος). Κατά τους Τούρκους το νέο συμβάν εξέθεσε την ελληνική αντιτουρκική ρητορική.

H Άγκυρα όμως ανησυχεί, επίσης, διότι -κατά την εφημερίδα- η Ελλάδα προστατεύει «τρομοκράτες» που απειλούν την Τουρκία. Η ένταση αυξήθηκε από την άρνηση έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Για τους Τούρκους η Ελλάδα ιστορικά αποτελούσε καταφύγιο για «τρομοκράτες» που απειλούν την Τουρκία, όπως αυτοί του ΡΚΚ. Έτσι αναφέρονται και στο επεισόδιο Οτσαλάν το 1999. Επίσης, κατά την εφημερίδα, η Ελλάδα αποτελεί καταφύγιο και των «τρομοκρατών» του DHKP-C, αφού ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση μελών του στην Τουρκία.

Το άρθρο της Γενί Σαφάκ επικρίνει την Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού προς την τουρκική εθνική ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, αναπαράγεται ένα ερμηνευτικό σχήμα της ελληνοτουρκικής διένεξης, το οποίο στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι το πρόβλημα δημιουργείται από το ιστορικά διαμορφωμένο μίσος των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Όπως είναι προφανές, με τον τρόπο αυτό, αφαιρείται από την εξίσωση ο αναθεωρητισμός, οι αυθαιρεσίες και οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας και στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.